GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γνωρίστε τον Toli Lerio του Facebook!

Γράφει κώδικα, συναρμολογεί ηλεκτρονικά αντικείμενα, διαθέτει ακατάλληλο χιούμορ, είναι εχθρός του καλλωπισμού και της επίσημη ενδυμασία,...

Γράφει κώδικα, συναρμολογεί ηλεκτρονικά αντικείμενα, διαθέτει ακατάλληλο χιούμορ, είναι εχθρός του καλλωπισμού και της επίσημη ενδυμασία, και είναι φίλος με όλα τα τριχωτά πλάσματα του κόσμου. Εργάζεται σκληρά, κοιμάται ακόμα πιο δύσκολα, αλλά πάντα βρίσκει χρόνο για την οικογένεια και τα σημαντικά πράγματα στη ζωή. Τα πράγματα όπως το τυρί, την ανάγνωση σκοτεινών νομικών έγγραφων, και προσπαθεί να μιλήσει τη γλώσσα “Christine” βλέποντας επαναλήψεις του Blazers Star.
Μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο για τον εαυτό σας;
Μεγάλωσα στην Ελλάδα, και το 1989 έφυγα για σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια. Τελείωσα με το πτυχίο μου και στη συνέχεια προχώρησα στο διδακτορικό με τη σκέψη του να γίνω καθηγητής μια μέρα. Λίγα χρόνια μετά, και αφού παρακολουθούσα τους συμμαθητές μου, τον έναν μετά τον άλλον να παίρνουν μέρος στην έκρηξη που σημειώθηκε στο διαδίκτυο κατά τη δεκαετία του 90, η απληστία μου με κυρίευσε και έβαλα την ακαδημαϊκή μου καριέρα στην αναμονή (και εξακολουθεί να είναι σε αναμονή). Γι 'αυτό σταμάτησα το διδακτορικό μου, πήρα ένα μεταπτυχιακό σαν βραβείο παρηγοριάς, και συν-ίδρυσα μια εταιρεία. Αυτό με έκανε να ‘κολλήσω’ με τις επιχειρήσεις σε πρώιμο στάδιο (startups), και ακολούθησε μια σειρά από αυτές, είτε ως συμμετέχων είτε ως ιδρυτής: τρεις από αυτές πήγαν καλά, και οι δύο απέτυχαν παταγωδώς. Οι επιτυχίες μου έδωσαν αυτοπεποίθηση, οι αποτυχίες μου δίδαξαν ταπεινότητα. Στις περισσότερες περιπτώσεις που έχω αναλάβει το ρόλο του μηχανολόγου και όχι του μάνατζερ. Το αντικείμενο ποικίλει από ορθοδοντική και διατροφικές διαταραχές σε συναλλαγές υψηλής συχνότητας. Η γυναίκα μου αστειεύεται λέγοντας πως πάσχω από «Επαγγελματική Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής".
Σχετικά με το θέμα του συζύγου μου, είμαι παντρεμένος με την καλύτερη γυναίκα, και έχω το καλύτερο σκυλί. Το σπιτάκι μας στο Τέξας βρίσκεται σε μια περιοχή όπου η φύση και οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ παρόμοιές με εκείνες της νότιας Πελοποννήσου. Αν και μου αρέσει η δουλειά μου παρά πολύ, παίρνουμε αρκετό χρόνο μακριά ως οικογένεια για να ταξιδέψουμε και να γίνουμε εθελοντές στη Χαβάη, το Βιετνάμ, και αλλού, μεταξύ των οποίων τρεις μήνες που περάσαμε υπέροχα σε ένα θέρετρο για γιόγκα όπου εγώ επισκεύαζα τουαλέτες, η γυναίκα μου τις καθάριζε, και, σε αντάλλαγμα, πήραμε και οι δύο απεριόριστα μαθήματα γιόγκα.
Είστε προγραμματισμένος να μιλήσετε στο TEDxAcademy αυτό το φθινόπωρο, μαζί με πολλούς άλλους διακεκριμένους προσκεκλημένους ομιλητές. Τι θα πρέπει να περιμένει το κοινό να ακούσει;
Το κοινό θα πρέπει να περιμένει να ακούσει ιδέες καταπληκτικές που θα του αλλάξουν τα μυαλά... από τους άλλους ομιλητές. Από μένα, όμως, θα πάρει μόνο μια χούφτα από παρατηρήσεις για το μοναδικό κόσμο της Silicon Valley. Τα Startups ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό, αλλά τα περισσότερα έχουν κάποια κοινά πολιτιστικά στοιχεία, όπως: την προθυμία να αναλάβουν το ρίσκο της επιδίωξης μεγάλων και εξαιρετικά αβέβαιων ανταμοιβών, τους ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων, τη σχεδόν μανιακή αφοσίωση στην εταιρεία στα πρώτα στάδια, και, μια επιθυμία να συνειδητοποιήσουν κάποια ιδανικά, όπως ότι δεν είναι κακοί (Google) ή μια ανοικτή συνεργασία (FB). Στην ομιλία μου, εγώ θα καλύψω τα πολιτιστικά στοιχεία των νέων εταιρειών που αισθάνομαι είναι οι πλέον κατάλληλες για τις ελληνικές επιχειρήσεις, τους πολιτικούς φορείς, και τα άτομα καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να επανεκκινήσει την οικονομία της. Αν και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ο πραγματικός λόγος που μιλάω στο TEDxAcademy είναι για να ακούσω όλους τους άλλους σπουδαίους ομιλητές δωρεάν.
Πώς καταλήξατε να εργάζεστε στο Facebook και όπως είναι στ’ αλήθεια να δουλεύει κανείς για το Facebook;
Από το ιστορικό μου, θα πρέπει να είναι προφανές ότι προτιμώ startups από μεγάλες εταιρείες. Ωστόσο, όταν ο κορυφαίος μηχανολόγος του Facebook (FB) - τον οποίο γνώριζα από το Stanford και από άλλες μετέπειτα συνεργασίες - επικοινώνησε μαζί μου και μου ζήτησε να κάνω αίτηση στο FB, ήταν ο προσωπικός σεβασμός σε εκείνον που με έκανε να αναθεωρήσω. Όπως έμαθα μέσα από τη διαδικασία της συνέντευξης πριν από δύο χρόνια, το FB (ακόμη και τότε), ήταν μια μεγάλη εταιρεία, αλλά διατηρούσε (και εξακολουθεί να διατηρεί), ορισμένα στοιχεία των νέων εταιρειών που απευθύνονται σε μένα. Έτσι, όταν μου έκαναν την προσφορά, την αποδέχτηκα (και απέρριψα της Google).
Ένας βασικός τρόπος με τον οποίο μοιάζει το FB σαν startup είναι πως ο αντίκτυπος που μόνο ένας μηχανικός μπορεί να έχει για την εταιρεία είναι σημαντικός, όπως είναι ο βαθμός αυτονομίας και το γεωγραφικό πλάτος ενός μηχανικού που έχει για να καινοτομήσει. Αυτό σημαίνει ότι τα νέα χαρακτηριστικά του FB, είτε πρόκειται για βελτιώσεις στο front-end είτε στο back-end δεν οδηγούνται αποκλειστικά από τα πάνω προς τα κάτω. Ορισμένοι μηχανικοί είναι επίσης συχνά η πηγή και η κινητήρια δύναμη πίσω από τέτοιου είδους άλματα προς τα εμπρός.
Spiderman έμαθε ότι "η μεγάλη δύναμη φέρει και μεγάλη ευθύνη". Ομοίως, οι μηχανικοί του FB φέρουν υψηλά επίπεδα επίδοσης, τα οποίο περιλαμβάνουν ατομική συνεισφορά όχι μόνο στο χώρο του λογισμικού, αλλά και προσφορά βοήθειας στους άλλους υπαλλήλους στο πλαίσιο της έντονα συνεργατικής κουλτούρα του FB.
Προς μεγάλη μου απογοήτευση, ωστόσο, το FB δεν παρέχει στολές του Spiderman στους υπαλλήλους του. Παρ 'όλα αυτά, προσφέρει μια πληθώρα από άλλα οφέλη, όπως πακέτα για την υγεία, δωρεάν γεύματα, πακέτα αποζημίωσης, και πολλά άλλα.
Μπορείτε να μας πείτε τι έρευνα / εργασία διεξάγετε αυτή τη στιγμή στο Facebook (ή είναι εμπιστευτικό και δεν μπορείτε να το μοιραστείτε;)
Στόχος μου είναι η επεξεργασία εικόνας. Περισσότερες από 350 εκατομμύρια φωτογραφίες φορτώνονται κάθε μέρα στο FB, και πολλές, πολλές άλλες βλέπονται από τους χρήστες FB. Οι φωτογραφίες προέρχονται από μια ποικιλία μέσων (snapshot κάμερες όλων των ειδών, από κάμερες smartphone, από scanners, κ.λπ.), και όλα πρέπει να μετατραπούν σε μια ενιαία και συμπαγή αναπαράσταση για να αποθηκευτούν στα συστήματα του FB. Το λογισμικό μου και οι αλγόριθμοι του κάνουν αυτήν τη μετατροπή με ελάχιστη απώλεια της οπτικής ποιότητας.
Μόλις αποθηκευτούν, οι εικόνες πρέπει στη συνέχεια να παραδοθούν σε μία ποικιλία συσκευών, με ένα ευρύ φάσμα τεχνολογιών απεικόνισης και ικανότητες ευρυζωνικές. Το λογισμικό μου κάνει μια παρόμοια μετατροπής. Για παράδειγμα, παρέχει εικόνες χαμηλής ανάλυσης σε smartphones με μικρές οθόνες και αργές συνδέσεις, ενώ παρέχει εικόνες υψηλότερης ανάλυσης σε υπολογιστές με οθόνες υψηλής ανάλυσης και γρήγορες συνδέσεις.
Η κύρια πρόκληση της δουλειάς μου, και πολλών άλλων μηχανικών στο FB, είναι η ενασχόληση μας με λειτουργίες σε τεράστιες κλίμακες. Είναι ένα πράγμα να σχεδιάζεις αλγορίθμους που επιτυγχάνουν μια σπάνια εκτέλεση, και είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία το να σχεδιάζεις λογισμικά που πρέπει να επεξεργάζονται ένα πολύ υψηλό όγκο εικόνων γρήγορα και ελαχιστοποιώντας παράλληλα την κατανάλωση ενέργειας.
Η κύρια ανταμοιβή της δουλειάς μου είναι ότι σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι βλέπουν τη δουλειά μου κάθε φορά που χρησιμοποιούν το FB, καθώς ανεβάζουν και μοιράζονται τις αγαπημένες τους εικόνες. Και, μερικές φορές, οι φωτογραφίες αυτές δεν είναι μόνο ψυχαγωγικές και διασκεδαστικές - μπορεί να είναι φωτογραφίες από μια πυρκαγιά, και να χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία εκκένωσης. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς μια δουλειά που έχει ένα τέτοιο ευρύ αντίκτυπο.
Τι συμβουλές έχετε για εκείνους που σκέφτονται να εργαστούν στο Facebook; Τι είδους δεξιότητες ψάχνει το Facebook σε έναν πιθανό υποψήφιο;
Η πιο σημαντική συμβουλή είναι: δεν θα ξέρετε αν είστε αρκετά καλός για να εργαστείτε στο FB αν δεν προσπαθήσετε. Κοιτάξτε τις θέσεις εργασίας που δημοσιεύονται στο www.facebook.com/careers και αν βρείτε μια θέση που να ταιριάζει με τα προσόντα σας μη διστάσετε να στείλετε το βιογραφικό σας στην Janine Doyle (janine@fb.com). Το FB ψάχνει και για καλοκαιρινή πρακτική άσκηση αλλά και για πλήρη απασχόληση, όπως κάνουν και οι περισσότερες από τις κορυφαίες επιχειρήσεις στη Silicon Valley. Κάθε θέση εργασίας έχει μοναδικά απαιτούμενα προσόντα, αλλά για τους μηχανικούς συγκεκριμένα, το FB αναζητά μηχανικούς, οι οποίοι είναι παθιασμένοι και καλοί στο να γράφουν κώδικα. Επιπλέον, όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αισθάνονται ότι οδηγούνται από τον σκοπό της εταιρίας να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά.
Για τους Έλληνες μηχανικούς, το FB συνήθως απαιτεί από τους εργαζόμενους να μετακομίσουν στο Silicon Valley και βοηθά με την όλη διαδικασία. Κατά την άποψή μου, αυτό παρέχει μια μοναδική ευκαιρία για τους Έλληνες να αποκτήσουν έκθεση στην ευρύτερη κουλτούρα της Silicon Valley, έστω και για λίγα χρόνια πριν επιλέξουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα - το πνεύμα της καινοτομίας της Silicon Valley σε μελλοντικές πιθανές ελληνικές επιχειρήσεις μπορεί να είναι καθοριστικό για την επιτυχία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση