GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Φιλί της ζωής» τα 31,5 + 5 δισ. ευρώ

Πολιτική απόφαση ζητά από το Eurogroup η κυβέρνηση για τη δόση και το υπόλοιπο των 5 δισ. της δανειακής σύμβασης που εκκρεμούν από τον Σ...


Πολιτική απόφαση ζητά από το Eurogroup η κυβέρνηση για τη δόση και το υπόλοιπο των 5 δισ. της δανειακής σύμβασης που εκκρεμούν από τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τις 16 Νοεμβρίου τα διαθέσιμα της χώρας, σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο
Πολιτική απόφαση από το Eurogroup για να εκταμιευτούν τα χρήματα θα ζητήσει ο πρωθυπουργός
Ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία είναι η παράλληλη εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον Ιούνιο, και της δόσης των 5 δισ. ευρώ που σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της δανειακής σύμβασης θα έπρεπε να είχε αποδεσμευτεί από τον Σεπτέμβριο. Η ελληνική κυβέρνηση θέτει το αίτημα διευκρινίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση στο επόμενο Eurogroup.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, το αίτημα αυτό είναι κομβικό καθώς τα 31,5 δισ. ευρώ επαρκούν οριακά στην παρούσα φάση για να καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την τμηματική καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αποπληρωμή εντόκων γραμματίων που εκδόθηκαν τον Αύγουστο για να πληρωθεί ομόλογο της ΕΚΤ.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από τα 31,5 δισ. ευρώ τα 24 δισ. ευρώ θα πρέπει να κατευθυνθούν στο τραπεζικό σύστημα για τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης, διαδικασία στην οποία παρατηρείται ήδη πολύμηνη καθυστέρηση.
Ποσό 3,5 δισ. ευρώ θα δοθεί όπως έχει προβλεφθεί και στον προϋπολογισμό για να πληρωθούν προμηθευτές του Δημοσίου και να περιοριστούν έτσι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που «αγγίζουν» τα 8 δισ. ευρώ.Επίσης υπάρχει η υποχρέωση κάλυψης εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας και ύψους 3,8 δισ. ευρώ, τα οποία εκδόθηκαν τον Αύγουστο για να πληρωθεί ελληνικό ομόλογο που είχε στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα έντοκα λήγουν στις 16 Νοεμβρίου και κατά τις ίδιες πληροφορίες η ΕΚΤ επιθυμεί να πληρωθούν απευθείας από το ελληνικό Δημόσιο μέσω της δόσης και όχι μέσω μίας νέας δημοπρασίας εντόκων.Οπως γίνεται αντιληπτό, από τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ δεν απομένουν κεφάλαια για την ενίσχυση των διαθεσίμων του Δημοσίου, για τις ανάγκες του προϋπολογισμού και την κάλυψη των ελλειμμάτων.Γι΄ αυτό και η ελληνική κυβέρνηση ζητά να εκταμιευτεί ταυτόχρονα και η δόση των 5 δισ. ευρώ εντός του Νοεμβρίου.
Τα διαθέσιμα
Θα πρέπει να αναφερθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου τα διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, κάτι που επανέλαβε χθες από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.Οπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος το οποίο συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας «δεν δείχνουν να βιάζονται».
Προσθέτει ότι θεωρούν πως πρέπει να εκταμιεύονται τα απολύτως απαραίτητα κεφάλαια και γνωρίζοντας τις ταμειακές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου πιέζουν για να συμπεριληφθούν στη συμφωνία όσο το δυνατόν περισσότερα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα.
Κ. Τσαχάκης

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

4 σχόλια

  1. ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΙ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΛΛΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟ ΤΟΝ ΛΑΤΣΗ ΠΟΥ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΥΝ ΑΕΡΙΤΖΙΔΙΚΑ ΑΛΛΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΠΕΤΣΙΝΑ ΛΕΦΤΑ.

    ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΣΑΙ ΡΕ ΚΥΚΛΩΠΕΙΑ ΚΟΠΡΙΑ; ΦΘΑΝΕΙ ΡΕ ΒΛΗΜΑ ΦΘΑΝΕΙ ΡΕ ΞΕΦΤΙΛΑ ΦΘΑΝΕΙ ΡΕ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟ ΤΟΜΑΡΙ ΔΕΝ ΒΑΡΕΘΗΚΕΣ ΝΑ ΛΕΣ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ; ΠΑΛΙΟΤΡΑΧΑΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε αυτη την χωρα αλλος γαμαει και αλλος πληρώνει και η τσατσα με τα πατομπουκαλα κραταει το τεφτερι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλί της ζωής για ποιούς παιδιά; Για εσάς και για εμένα ή για τους Τραπεζίτες και τους Δανειστές μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΛΛΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ( ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ,ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΛΠ )

    ΣΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΥΠΟ ΔΥΣΜΕΝΙΑ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, ΑΦΟΥ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ. ΠΟΓΚΡΟΜ ΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΠΟΜΠΩΝ, ΕΝΩ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ ΕΙΝΑΙ ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, ΒΟΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗ ΝΔ ΤΗΣ ... ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΣΗΜΙΤΙΚΩΝ !

    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΧΕΙ ΔΙΑΛΥΘΕΙ, ΚΑΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ, ΕΝΩ Η ΔΗΜΑΡ ΕΧΕΙ ΚΟΠΕΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΟΤΙ - ΑΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ- ΘΑ ΕΚΜΗΔΕΝΙΣΤΕΙ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΑ, ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΛΑΟΣ ! ΤΑ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ, ΤΡΙΣΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ, ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΡΗΞΗ, ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΟΛΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ, ΟΤΙ ΑΝ ΨΗΦΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΩΝ 3ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΑΝΩΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ,ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΤΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση