GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε ιδιώτες για 35 χρόνια 13 έως 22 αεροδρόμια

Σχέδιο για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων θέτει άμεσα σε εφαρμογή η κυβέρνηση που προβλέπει την εκμετάλλευσή τους από ιδ...


Σχέδιο για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων θέτει άμεσα σε εφαρμογή η κυβέρνηση που προβλέπει την εκμετάλλευσή τους από ιδιώτες με συμβάσεις παραχώρησης.
Σχέδιο για την αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων θέτει άμεσα σε εφαρμογή η κυβέρνηση που προβλέπει την εκμετάλλευσή τους από ιδιώτες με συμβάσεις παραχώρησης.
Οι διαγωνισμοί αναμένεται να είναι έτοιμοι ως το τέλος του έτους και οι συμβάσεις θα είναι διάρκειας έως 35 χρόνων.
Σε δύο ή τρεις ομάδες θα κατανεμηθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια, βάσει γεωγραφικών κριτηρίων, προκειμένου να παραχωρηθεί η χρήση τους σε ιδιώτες. Από τα συνολικά 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας πρόκειται να διατεθεί η χρήση 13 έως 22 αεροδρομίων, καθώς τα υπόλοιπα θα παραμείνουν στην πλήρη δικαιοδοσία του Δημοσίου. Για τα τελευταία θα συσταθεί μια Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αεροδρομίων (ΑΕΔΑ), ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί κυρίως στα αεροδρόμια που συγκεντρώνουν επιβατική κίνηση άνω των 250.000 επιβατών ετησίως και δευτερευόντως σε εκείνα με ετήσια κίνηση τουλάχιστον 75.000 επιβατών. Σημειώνεται ότι από τα 37 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, το 2011 διακινήθηκαν 19,3 εκατ. επιβάτες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής αεροπορικής επιβατικής κίνησης στην Ελλάδα.
Διαγωνισμοί
Οι διαγωνισμοί για την παραχώρησή τους θα είναι έτοιμοι έως το τέλος του έτους, ώστε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να επιλέξει παραχωρησιούχους έως το τέλος του 2013. Η εμπειρία από το μοντέλο παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το οποίο παρουσιάζει υψηλές χρεώσεις, οδηγεί στη δημιουργία ενός μηχανισμού ελέγχου του κόστους των χρεώσεων.
Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει την επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος είναι να επιτευχθεί η επέκταση της σύμβασης ώστε να μειωθούν οι χρεώσεις του ΔΑΑ. Πιθανή επέκταση στα 30 χρόνια (από 25 που ήταν η αρχική) αποτελεί κοινό στόχο των δύο μετόχων. Για τις παραχωρήσεις θα καθοριστούν αρχικό εφάπαξ τίμημα και ετήσιες πληρωμές αναλόγως των κερδών, ενώ οι παραχωρησιούχοι θα αναλάβουν και τις επενδύσεις σε υποδομές στα αεροδρόμια που αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 200 και 220 εκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία.
Κ. ΝΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση