GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι 3 τιμές, κίνητρο για έκρηξη λαθρεμπορίου στα πετρέλαια

Παρά την εξίσωση φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το ντίζελ κίνησης, οι τιμές τους είναι διαφορετικές, ενώ με πολύ χαμηλότερη τιμή πω...


Παρά την εξίσωση φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το ντίζελ κίνησης, οι τιμές τους είναι διαφορετικές, ενώ με πολύ χαμηλότερη τιμή πωλείται το ναυτιλιακό ντίζελ (0,50 ευρώ το λίτρο), διευκολύνοντας την παράνομη διακίνηση
Οι εταιρείες, τα διυλιστήρια και οι πρατηριούχοι ζητούν το «θέρμανσης» με το ντίζελ κίνησης να είναι ίδιας ποιότητας ώστε να είναι «ορατή» η χρήση του ναυτιλιακού ως πετρελαίου θέρμανσης ή ντίζελ κίνησης
Εκρηξη του λαθρεμπορίου βλέπουν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, αφού παρά την εξίσωση των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το ντίζελ κίνησης, εντούτοις οι τιμές στα δύο προϊόντα είναι διαφορετικές, ενώ με πολύ χαμηλότερη τιμή συνεχίζεται η διάθεση του ναυτιλιακού καυσίμου.
Ετσι το κίνητρο για την παράνομη διακίνηση παραμένει ισχυρό και σε συνδυασμό με τη μη εφαρμογή του νόμου για την εγκατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης της αγοράς, τότε αποκαλύπτεται πως η αγορά παραμένει ανεξέλεγκτη.
Την ίδια στιγμή οι Ομοσπονδίες (ΟΒΕ και ΠΟΠΕΚ) και οι ενώσεις των πρατηριούχων και μεταπωλητών καυσίμων προειδοποιούν πως από τη Δευτέρα 15 του μηνός δεν θα πωλούν πετρέλαιο θέρμανσης, διαμαρτυρόμενοι για την προαναφερόμενη κατάσταση.
Σύμφωνα με χθεσινή τροπολογία του υπ. Οικονομικών, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης ανεβαίνει από τα 60 ευρώ ανά χίλια λίτρα στα 330, ενώ του ντίζελ κίνησης κατεβαίνει στα ίδια επίπεδα από τα 412 ευρώ. Ωστόσο, το πρώτο προϊόν θα πωλείται γύρω στο 1,35 με 1,40 ευρώ και το δεύτερο στο 1,42 με 1,47 ευρώ. Κι αυτό επειδή για το ντίζελ κίνησης είναι διαφορετικό το κόστος παραγωγής και επεξεργασίας του.
Χαρακτηριστικά
Με χαμηλότερη την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται συνέχιση της λαθρεμπορίας, ενώ μεγαλύτερες διαστάσεις θα πάρει με το ναυτιλιακό ντίζελ, το οποίο πωλείται σχεδόν στα 0,50 ευρώ το λίτρο κι έχει και τα ίδια χαρακτηριστικά με το «θέρμανσης» (1.000 ppm θείο).
Οι εταιρείες και τα διυλιστήρια, όπως και οι πρατηριούχοι, ζητούν τουλάχιστον το «θέρμανσης» με το ντίζελ κίνησης να είναι ίδιας ποιότητας (με θείο στα 10 ppm), έτσι ώστε να είναι «ορατή» η χρήση του ναυτιλιακού ως πετρελαίου θέρμανσης ή ντίζελ κίνησης.
Οι βενζινοπώλες ζητούν επίσης την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών – εκροών καυσίμων όχι μόνο στα πρατήριά τους αλλά και στα διυλιστήρια και στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Επιπλέον ζητούν την ενεργοποίηση και των υπουργικών αποφάσεων για την τοποθέτηση GPS στα μεταφορικά μέσα και ιχνηθετών.
Παράλληλα, διεκδικούν αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των κυρώσεων για τη λανθασμένη υποβολή στοιχείων διακίνησης ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης στο ηλεκτρονικό σύστημα «Ηφαιστος» του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα ζητούν και πιο ευέλικτα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.
ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Στροφή σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης
Ακριβότερη κατά 50% θα είναι φέτος σε σχέση με πέρυσι η θέρμανση με πετρέλαιο. Εξάλλου, με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι λεπτομέρειες για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης. Η εξίσωση των φόρων προκαλεί την άνοδο του κόστους. Χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν να ζεσταθούν με πετρέλαιο κι έχουν στραφεί σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Ετσι, περιζήτητες έχουν γίνει η ξυλόσομπες, τα κλιματιστικά αλλά και τα πάνελ ακτινοβολίας. Το αποτέλεσμα είναι τα νοικοκυριά με τον τρόπο αυτό να γνωρίζουν μεγάλη εξοικονόμηση. Μάλιστα οι εκπρόσωποι της αγοράς των καυσίμων εκτιμούν ότι οι παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης θα είναι φέτος οι μισές σε σχέση με πέρυσι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ

1 σχόλιο

  1. Εντονες αποδοκιμασίες δέχτηκε ο βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστογιάννης, από τους πολύτεκνους που διαμαρτύρτονται για την περικοπή των επιδομάτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

    Οταν οι εκπρόσωποι των πολύτεκνων οικογενειών του ζήτησαν να μην ψηφίσει το μέτρο, εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι είναι ένα άρθρο σε ένα συνολικό πακέτο το οποίο δεν μπορεί να καταψηφίσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση