GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λύση-πακέτο στην παράταση

Με βασικούς αποδέκτες το εσωτερικό της χώρας και κυρίως τους κυβερνητικούς εταίρους, Βρυξέλλες και Βερολίνο κλιμακώνουν τις πιέσεις σχ...


Με βασικούς αποδέκτες το εσωτερικό της χώρας και κυρίως τους κυβερνητικούς εταίρους, Βρυξέλλες και Βερολίνο κλιμακώνουν τις πιέσεις σχετικά με την ανάγκη οριστικοποίησης της συμφωνίας με την τρόικα για το πακέτο των νέων επώδυνων μέτρων
Οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ έχουν οδηγήσει το Βερολίνο στην απόφαση να μεταθέσει για τον Νοέμβριο τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας. Κάτι που όμως έχει φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση, η οποία αναζητά ευρωπαϊκή στήριξη με στόχο τη διατήρηση της συνοχής της και τη διασφάλιση της συναίνεσης στην κοινωνία. Σε αυτό το πλαίσιο εκτιμάται ότι εντάσσεται η έλευση την Τρίτη στην Αθήνα της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ, ύστερα από πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά.
Τον επόμενο μήνα
Το γεγονός ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα παραπέμπονται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, στον επόμενο μήνα δημιουργεί πρόσθετους πονοκεφάλους στο Μαξίμου, το οποίο αφενός καθιστά σαφές στους Ευρωπαίους εταίρους ότι στην Ελλάδα «η κατάσταση έχει φτάσει στα όρια», αφετέρου αναζητά την πολιτική δέσμευση της ΕΕ για έμπρακτη αλληλεγγύη.
Εκτός απροόπτου, στη Σύνοδο του Οκτωβρίου θα επιχειρηθεί η επίτευξη συμφωνίας για μια πολιτική δήλωση στήριξης στις προσπάθειες της Ελλάδας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η χώρα μας θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα και θα υλοποιήσει αμέσως τα πρόσθετα μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε ό,τι αφορά την ουσία της επιδιωκόμενης λύσης, σταθερή παραμένει η άρνηση των χωρών-μελών της Ευρωζώνης για «κούρεμα» στα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα, καθώς και για το ενδεχόμενο να επιβαρυνθούν εκ νέου οι τράπεζες.
Σε αυτό το μπαράζ αρνητικών αντιδράσεων προστίθεται και το «όχι» του Μάριο Ντράγκι σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ. Ως πλέον πιθανό σενάριο φαντάζει, λοιπόν, μια ολοκληρωμένη λύση για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο με μεταφορά των δανείων τους στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Οκτωβρίου. Την προοπτική αυτή φέρεται να υποστηρίζει η Γερμανία.
Εξάλλου, το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (18-19 Οκτωβρίου) δεν θα ληφθεί απόφαση σχετικά με την επόμενη δόση των δανείων προς την Ελλάδα επιβεβαιώνεται πλέον από πηγές της Ευρωζώνης, οι οποίες εξηγούν ότι από τη στιγμή που θα επιτευχθεί συμφωνία στην Αθήνα μεταξύ της τρόικας και των ελληνικών Αρχών για το πακέτο των μέτρων, η Ευρωζώνη χρειάζεται 1-2 εβδομάδες προκειμένου να προετοιμάσει κατάλληλα τις αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν.
Πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία, καθώς μετά τη συμφωνία στην Αθήνα το περιεχόμενό της θα πρέπει να εξεταστεί από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, η οποία θα κληθεί να κάνει τις εισηγήσεις της προς το Eurogroup, που θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.
Οι Βρυξέλλες δηλώνουν ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα είναι πολύπλοκες και πολυεπίπεδες, και αποσαφηνίζουν ότι για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» απαιτείται να εγκριθούν τα μέτρα από την Ελλάδα, να δοθεί το πράσινο φως από την τρόικα, αλλά και «να υπάρξει απόλυτη ταύτιση απόψεων εντός της τρόικας».
Οι διαφωνίες εντός της τρόικας σχετικά με το ποιος και πώς θα επιμεριστεί το κόστος από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος αναδεικνύονται σε μείζον ζήτημα για την εξεύρεση λύσης. Μιας λύσης-πακέτο που περιλαμβάνει την οριστικοποίηση της δέσμης των επώδυνων μέτρων, την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που είναι και το μεγαλύτερο αγκάθι, κυρίως για το ΔΝΤ.
Βρυξέλλες: Β. Δεμίρης

Γόρδιος δεσμός
Προκειμένου να δρομολογηθεί η τελική λύση για την Ελλάδα, πρέπει να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός», να εγκριθούν δηλαδή τα μέτρα και να ξεπεραστούν οι διαφωνίες στο εσωτερικό της τρόικας για το πώς θα επιμεριστεί το κόστος από την επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος

Στο Λουξεμβούργο
Η αυριανή ατζέντα του Εurogroup
Στο αυριανό Eurogroup στο Λουξεμβούργο, όπου η Ελλάδα και η Ισπανία θα είναι τα βασικά θέματα της Συνόδου, θα πρέπει να αναμένεται διεξοδική συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα. Πηγές της Eυρωζώνης τονίζουν ότι στη σχετική συζήτηση, στην οποία θα λάβουν επίσης μέρος ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οι εκπρόσωποι της τρόικας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα έχουν την ευκαιρία να ενημερώσουν για την πορεία των διαβουλεύσεων στην Αθήνα. Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των κοινοτικών αποφάσεων για την Ελλάδα έχει ενδιαφέρον ότι οι ίδιες πηγές εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές δεν τις επηρεάζουν, αλλά δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν «αν υπάρχουν τηλεφωνικές επικοινωνίες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού».

1 σχόλιο

  1. Καταρρέει η τρικομματική κυβέρνηση.Τρόμος και δέος στους βουλευτές, μετά τα άγρια γιούχα σε Σταικούρα. Αγριεύει ο κόσμος...
    Όποιοι ψηφίσουν τα μέτρα, ξέρουν ότι είναι τελειωμένοι πολιτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση