GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σήμερα η κηδεία του Παναγιώτη Σπύρου

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ο ιατρικός κόσμος θα αποχαιρετήσει τον καρδιοχειρουργό Παναγιώτη Σπύρου ο ο...


Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης ο ιατρικός κόσμος θα αποχαιρετήσει τον καρδιοχειρουργό Παναγιώτη Σπύρου ο οποίος πέθανε σε ηλικία 76 ετών μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο Παναγιώτης Σπύρου συνέδεσε το όνομά του με τις μεταμοσχεύσεις στην χώρα μας και χάρισε ζωή σε εκατοντάδες ασθενείς του.
«Ξέρεις τι είναι να βγάζεις την καρδιά του άλλου και να την αφήνεις πάνω στο τραπέζι;» έλεγε ο Παναγιώτης Σπύρου έπειτα από τις δύσκολες επεμβάσεις καρδιάς που πραγματοποιούσε χαρίζοντας ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.
Ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε τον δρόμο των μεταμοσχεύσεων καρδιάς στην Ελλάδα δημιουργώντας το 1983 την πρώτη μονάδα στο νοσοκομείο Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης.
Αλλά και ένας πρωτοπόρος όχι μόνο στον τομέα της ιατρικής αλλά και της πολιτικής καθώς μετά την θεσμοθέτηση του ΕΣΥ, επί Ανδρέα Παπανδρέου αποτέλεσε σύμβολο έπειτα από τις προσπάθειές του να αλλάξουν δεδομένα και νοοτροπίες.
Όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς στο νοσοκομείο Παπανικολάου κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει τι επρόκειτο να ακολουθήσει.
Η φήμη του καρδιοχειρουργικού κέντρου εκτοξεύθηκε. Έγινε το κέντρο για όλων των ειδών τις μεταμοσχεύσεις, ανακόπτοντας τη μαζική διαρροή καρδιοπαθών στην Αγγλία και την Αμερική.
Εκεί έγινε η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς και η πρώτη τοποθέτηση μηχανικής καρδιάς. Όλοι μίλαγαν για τον γιατρό με τα χρυσά χέρια. Ο ίδιος από τη μεριά του αστειευόταν λέγοντας ότι «παλεύω με τον Χάρο στα μαρμαρένια αλώνια αλλά όταν η εγχείρηση πετυχαίνει νιώθω ότι τον νικάω».
Έκανε περισσότερες από 3000 επεμβάσεις και έσωσε πολύ κόσμο. Εκτός όμως από το παιδί του.
Με αυτό τον πόνο και το μαράζι ζούσε εδώ και έξι χρόνια, από τότε που του «ξέφυγε» από τα χέρια η 26χρονη Σοφία του, η οποία αυτοκτόνησε.
Η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι. Από τότε ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση, ο παραλογισμός. Ο θάνατος του παιδιού του με αυτό τον τραγικό τρόπο τον κατέβαλε. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα αλλά και προβλήματα υγείας λόγω εγκεφαλικής ανεπάρκειας και νοσηλευόταν σε κλινική της Θεσσαλονίκης, ενώ τελευταία είχε χάσει κάθε επαφή με το περιβάλλον.
Διαβάστε ακόμα: «Έφυγε» ο πατέρας της καρδιοχειρουργικής στην Ελλάδα Παναγιώτης Σπύρου
ΠΗΓΗ: protothema.gr

1 σχόλιο

  1. Ηταν ένας αληθινός Γιατρός, να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

    Η μνημη του θα μείνει αιώνια στο μυαλό των καλών ανθρώπων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση