GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ιταλία: Πρώτο κόμμα η Αριστερά, δεύτερο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων...

Στο 14% υποχωρεί η δεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.   Την ισχυρά ανοδική τάση του Κινήματος Πέντε Αστέρων του αντισυστημικού Μπέπε Γκρί...

Στο 14% υποχωρεί η δεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
 
Την ισχυρά ανοδική τάση του Κινήματος Πέντε Αστέρων του αντισυστημικού Μπέπε Γκρίλο καθ’ οδόν προς τις βουλευτικές εκλογές του 2013 στην Ιταλία επιβεβαιώνει νέα δημοσκόπηση που μετέδωσε την Παρασκευή η δημόσια τηλεόραση Rai, «δίνοντας» στο κίνημα του Γκρίλο ποσοστό 21% στην πρόθεση ψήφου.
Ο Γκρίλο τάσσεται υπέρ της κατάργησης της δημόσιας χρηματοδότησης των κομμάτων, της μεγαλύτερης πρόσβασης των πολιτών στην διαδικασία λήψης πολιτικών αποφάσεων, ενώ προτείνει απερίφραστα την έξοδο της χώρας από το ευρώ.
Άλλες δημοσκοπήσεις δίνουν στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων ποσοστό 14% στην περιφέρεια της Σικελίας, όπου στις 28 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές.
Η έρευνα του ινστιτούτου Swg, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στην τηλεοπτική εκπομπή Agorà της Rai, καταδεικνύει ότι στην πρώτη θέση της πρόθεσης ψήφου των Ιταλών παραμένει το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα με ποσοστό 25,9%.
Εντυπωσιακή πτώση σημειώνει το κόμμα που ιδρύθηκε από το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Λαός της Ελευθερίας, που δεν ξεπερνά το 14%, ενώ στις βουλευτικές εκλογές του 2008 είχε καταφέρει να υπερισχύσει, εξασφαλίζοντας το 37% των ψήφων.
Υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες και το προφίλ του κόμματος πλήττεται σοβαρά: ο Μπερλουσκόνι δεν δείχνει πρόθυμος να ξαναθέσει υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία και δεν έχει αποσαφηνισθεί ποιος πρόκειται να είναι ο νέος επικεφαλής της συντηρητικής παράταξης.
Μεταξύ των άλλων, μικρότερων κομμάτων, η Λέγκα του Βορρά όσο και το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία συγκεντρώνουν περίπου 6% στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών εκλογέων. Στο 5,2% περιορίζεται το χριστιανοδημοκρατικό κέντρο του UDC και στο 4,3% το κεντροαριστερό κόμμα Ιταλία των Αξιών του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο Ντι Πιέτρο.
Σε ό,τι αφορά την δημοτικότητα του τεχνοκράτη-πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, μέσα σε μια εβδομάδα έπεσε δύο μονάδες, από το 39% στο 37%. Αυτό αποτέλεσε συνέπεια -σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές- της δημοσιοποίησης του «νόμου σταθερότητας» που προβλέπει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ΦΠΑ και περιορισμό του ποσού που μπορεί να εκπίπτει από το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση