GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Αρχιεπίσκοπος για τη Χρυσή Αυγή και τις ιδεολογίες

Επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από προστάτες και σωτήρες, ο κ. Ιερώνυμος καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας κα...


Επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία δεν έχει ανάγκη από προστάτες και σωτήρες, ο κ. Ιερώνυμος καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή βίας και ρατσισμού, ενώ προτρέπει, παράλληλα, τους νεοφώτιστους στο κόμμα να μελετήσουν ιδεολογικό λόγο και σύμβολα και κατόπιν να εκφέρουν κρίση και ψήφο, δικαίωμα στην οποία έχει ο καθένας μέσα από τον σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Την ίδια ώρα που ο Aρχιεπίσκοπος στέλνει μήνυμα και προς το εσωτερικό, εφιστώντας την προσοχή σε επιθετικές εκφράσεις και συμπεριφορές που προσφέρουν πρόσθετα προς αξιοποίηση ερείσματα, πληθαίνουν οι ενδείξεις για ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ υπερσυντηρητικών εκκλησιαστικών κύκλων και φίλιων στο κόμμα του κ. Μιχαλολιάκου δυνάμεων, χωρίς να εξαιρείται και μια μικρή μειοψηφία αρχιερέων.
Το… παγόβουνο
Ειδικότερα, ο θόρυβος που ξέσπασε με αφορμή τη θεατρική παράσταση Corpus Christi και τα γεγονότα που ακολούθησαν ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις αρκετοί αρχιερείς είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τις διαστάσεις που προσλαμβάνει το φαινόμενο, είτε μέσω της, κατ’ αυτούς, όψιμης μετάλλαξης του κόμματος είτε μέσω της σύγχυσης και της εκμετάλλευσής της για εξυπηρέτηση ποικιλώνυμων σκοπιμοτήτων τόσο στο Λεκανοπέδιο, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Το πρόβλημα γίνεται πιο σύνθετο, αν ληφθούν υπόψη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το έλλειμμα αξιακού αντίβαρου, που έχει άμεσες παρενέργειες στη νέα γενιά, ο φόβος και η ανασφάλεια, η καλλιέργεια της δυσπιστίας απέναντι σε ένα φαύλο πολιτικό σύστημα.
Σύγχυση
Το πρόσφατο ξέσπασμα του μητροπολίτη Σισανίου Παύλου απηχεί τον προβληματισμό που είχε αναπτυχθεί την τελευταία περίοδο και ιδιαίτερα τα όσα ακολούθησαν μετά τα εκλογικά αποτελέσματα.
Η σύγχυση που έχει επεκταθεί και εντός του εκκλησιαστικού χώρου φάνηκε και με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα.
Η αντίθεση απέναντι στο περιεχόμενο της παράστασης, που θα μπορούσε να είχε περάσει και απαρατήρητη, προσέλαβε άλλο χαρακτήρα μέσα από την ταύτιση, ηθελημένη από ορισμένους, με τη Χρυσή Αυγή.
Το γεγονός αυτό υποχρέωσε ορισμένους αρχιερείς, όπως ο ίδιος ο μητροπολίτης Σισανίου ή ο μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας, να προβούν σε διορθωτικές ανακοινώσεις, διαχωρίζοντας την παράσταση και την αντίδραση στο περιεχόμενο της από τη Χρυσή Αυγή, προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων.
Ωστόσο, η μη προσοχή στις εκφράσεις, όπως αυτές περί ραπισμάτων που αναφέρονται Ιδιαίτερα οι νέοι ας μελετήσουν την ιστορία της Χ.Α., τα ιδεολογικά πιστεύω της και τα σύμβολα της στην πρώτη ανακοίνωση του κ. Ιερεμία, έστω και αν προέρχονται από τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και αφορούν τη βλασφημία του Χριστού, μπορεί εύκολα να αποτελέσουν, όπως σχολιάζεται, προϊόν εκμετάλλευσης, οδηγώντας προς άλλες κατευθύνσεις.
Εξ ου και ο αρχιεπίσκοπος, ο οποίος σε γενικές γραμμές συμφωνεί με τον μητροπολίτη Σισανίου, επισημαίνει, όπως ανέφεραν οι συνεργάτες του στον “Ε”, πως χρειάζεται πολύ προσοχή (ο διάβολος, ως γνωστόν, κρύβεται στις λεπτομέρειες) στις εκφράσεις, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως αθέλητα, προκύπτει μια επιθετικότητα που, αντί να διαχωρίζει θέσεις, στάσεις και συμπεριφορές, πετυχαίνει το ακριβώς αντίστροφο.
Οι θέσεις του Αρχιεπισκόπου εκφράζουν το κλίμα μιας γενικότερης αντίδρασης που εκφράζεται τις τελευταίες ημέρες που συγκυριακά συμπίπτει και με τον μεθαυριανό εορτασμό. Χαρακτηριστική η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία, μεταξύ άλλων, σημειώνει: …Αποδοκιμάζουμε τη χρήση οιουδήποτε ρατσιστικού, ξενοφοβικού, φασιστικού και εχθρικού λόγου, συμβόλων και συμπεριφοράς. Εν γνώσει ότι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι η ελευθερία του λόγου, παρά ταύτα συνιστούμε υπευθυνότητα, ευγένεια και αγάπη στην επιλογή των λέξεων και τρόπων εκφράσεως.
Οι Ελληνες είπαν ΌΧΙ” στον φασισμό στον Β ‘ Παγκόσμιο Πόλεμο και ακολούθως υπέφεραν μεγάλα δεινά κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής . Οι απόψεις αυτές, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν βρίσκουν απήχηση σε ένα τμήμα υπερσυντηρητικών εκκλησιαστικών κύκλων, που φαίνεται να επιθυμούν να φέρουν και πάλι στο προσκήνιο το αλήστου μνήμης Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών.
Ο μητροπολίτης Σισανίου στην ανταπάντησή του προς τη Χρυσή Αυγή, που τον κατηγορεί για πολιτικολογία (έξυπνη αξιοποίηση από την πλευρά του κόμματος, όπως σχολιάζεται, εξ ου και η επισήμανση για προσοχή στις εκφράσεις), επισημαίνει ένα σημείο που σχετίζεται με τα προαναφερθέντα, ότι δηλαδή στις εκδηλώσεις συμμετείχε κατόπιν πρόσκλησης των διοργανωτών. θολό κράμα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν (παρατίθενται και γνωστά ονόματα που κινούνται στον χώρο αυτό) ότι δεν αποκλείονται επαφές και δίαυλοι επικοινωνίας μέσα από το παραδοσιακό κράμα ζηλωτι σμού, παλαιοημερολογιτισμού και γραφικότητας ορισμένων εκκλησιαστικών κύκλων και ρασοφόρων.
Στη βασική, εδώ και χρόνια, επιδίωξη του χώρου αυτού να δώσει ένα πιο δυναμικό παρών , βρήκε κάπου να ακουμπήσει , κάνοντας τα στραβά μάτια για τη Χρυσή Αυγή. Προφανώς, η συγκυρία και η σκληρή δοκιμασία της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της κρίσης προσφέρονται ως άλλοθι.
Σε επίπεδο αρχιερέων και υπό την έννοια μιας μη εχθρικής σε πρώτη ανάγνωση στάσης , οι συνειρμοί οδηγούν ορισμένους εν πρώτοις στην ξεχωριστή περίπτωση του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος έχει δώσει αφορμές με τις κατά καιρούς εξάρσεις του, όπως και σε μια μικρή μερίδα χαρακτηριζόμενων ως συντηρητικών ιεραρχών.
Πέρα, πάντως, από τα της Χρυσής Αυγής, κριτική ασκείται και προς την πλευρά της Αριστεράς.
Η πρόσφατη παρέμβαση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, πέρα από τα αυτονόητα, ξέφυγε σε απλουστευτικές γενικεύσεις του τύπου η Εκκλησία τι λέει , λες και θα πρέπει κάθε φορά να απολογείται για τις ακρότητες κάθε γραφικού.
Το θέμα Εκκλησία Αριστερά είναι ευρύτερο και βαθύτερο, μη λησμονείται ότι, ανεξάρτητα από την έκβασή της, η ώσμωση μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησε στις αρχές του ’8ο, κυρίως από την ανανεωτική Αριστερά.
Το πού βρισκόμαστε σήμερα, τι προκύπτει από την, ευρύτερα άγνωστη, σύγχρονη επιστημονική έρευνα για το Βυζάντιο και την τις οικειοποίησή εις του, τους δεσμούς ή μη, ποιους και πώς, με την αρχαιότητα, τη συνεχιζόμενη αμηχανία της Αριστεράς που πιθανόν να οφείλεται στην πατροπαράδοτη εθνικιστική αρχαιοκα πηλία, όπως έγραφε προ δεκαετίας ο Παντελής Μπουκάλας ( Καθημερινή , Μάρτιος 2002), αποτελούν θέματα που επανατίθενται στο τραπέζι.

Πηγή:romfea.gr

3 σχόλια

  1. Άστε στο διάολο τραγοπαπάδες. (Μαζί με με τη χρυσή πανούκλα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παπαδαριό και τσόντα είστε στο PRESS-GR...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρόμπα τον κάνει τον Μπογδάνο η Χρυσή Αυγή... για να ρεφάρει το 2-3% που έχασε με την εμφάνιση Μιχαλολιάκου .

    Χθες ο Μπογδάνος έλεγε και ξανάλεγε ότι είναι αντικειμενικός δημοσιογράφος... σε κάποια φάση μάλιστα είπε και ότι δεν είναι κομμουνιστής...
    Τα μπλουζάκια όμως και τα Like στο Facebook άλλα λένε.
    Δείτε τις φώτο και μη δίνετε σημασία στην κίνηση του χεριού του... είναι έμφυτη: Νοσταλγός της Σοβιετικής Ένωσης λοιπόν ο Μπογδάνος... αφού φοράει μπλούζα που γράφει CCCP ;)

    Ότι ο Μπογδάνος είναι καραγκιόζης δεν σημαίνει ότι ο Μιχαλολιάκος, πέρα από τον αχταρμά της εκπομπής, όπου και οι δύο ρώταγαν, μιλούσαν ο ένας πάνω στον άλλο κ.λπ.

    Τα πήγε καλά... δεν έδωσε ούτε μια απάντηση για την ιστορία και δεν μπορεί να είναι επιχειρήματα το "είσαι ψεύτης γιατί μου είχες πει ότι δεν θα έχεις βίντεο" ή "αφού δεν ρωτάς τον Τσίπρα τι έλεγε το 1985 γιατί ρωτάς εμένα"...
    Στα αυτιά των οπαδών του, δεν είναι φάλτσο όταν ο Μιχαλολιάκος συγκρίνει τον εαυτόν του με τον Τσίπρα ;

    Ή για να το θέσω αλλιώς: Πως απαιτεί από το "σύστημα" ίδια μεταχείριση με τον Τσίπρα αφού λέει ότι είναι εκτός συστήματος ; Αν θέλει να τον αντιμετωπίζει το σύστημα σα να είναι μέλος του να μας το πει να το ξέρουμε... γιατί μέχρι τώρα άλλα μας λέει...

    ΥΓ. Η χθεσινή δε εμφάνιση Μιχαλολιάκου είναι μια απάντηση στους ηλίθιους που λένε να θέσουν εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή.

    Κανόνας παγκοσμίως είναι: Όσο πιο πολύ μιλάει και εκτίθεται στη δημοσιότητα κάποιος, τόσο πιο πολύ φαίνονται οι ελλείψεις του και οι αδυναμίες του...
    Στην προκειμένη περίπτωση η παντελής έλλειψη ρεαλιστικής πρότασης στην οικονομία, για το τι θα γίνει αν αναλάβει αύριο την κυβέρνηση η ΧΑ...χιχιχιχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση