GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί

Σύμφωνα με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ...

Σύμφωνα με τον αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος είναι αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν τη Γαλλία αν η χώρα αυτή αποφασίσει ότι «είναι απαραίτητη η στρατιωτική επέμβαση» στο Μαλί.
«Σε όλες τις συνόδους η Γαλλία υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι το Σάχελ. Κάθε φορά, εμείς δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με το Παρίσι. Στηρίζουμε τη Γαλλία και αν αποφασίσει ότι είναι απαραίτητο να παρέμβει στρατιωτικό, μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη των ΗΠΑ», είπε ο Γκόρντον.
Νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε επαναλάβει ότι το Παρίσι προτίθεται να στηρίξει μια αφρικανική στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί εναντίον των ισλαμιστικών οργανώσεων που ελέγχουν τον βορρά της χώρας αυτής.
Στόχος είναι «να εξαλειφθεί η τρομοκρατία» και «να μπει ένα τέλος στη διαίρεση του Μαλί και να σταματήσει μια διαδικασία που βασίζεται στο εμπόριο ναρκωτικών, όπλων και ανθρώπων».
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ, μιλώντας από το Μπαμακό, είπε ότι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαπράττονται σε όλο το Μαλί, τόσο στον κατεχόμενο βορρά από τους ισλαμιστές, όσο και στο νότο από ενόπλους που πρόσκεινται στη στρατιωτική χούντα η οποία κατέλαβε την εξουσία στις 22 Μαρτίου.
«Οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης στο Μαλί είναι κυρίως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέτοιες παραβιάσεις καταγράφονται τόσο στον βορρά όσο και στο νότο», δήλωσε ο Ιβάν Σιμόνοβιτς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Για την έξοδο από την κρίση δεν αρκεί μόνο να καταγγέλλονται «οι χρόνιες παραβιάσεις που διαπράττονται» αλλά και να μην γίνεται ανεκτή η ατιμωρησία των δραστών, πρόσθεσε.
Ο στρατός υπό τον Αμαντού Χάγια Σανόγκο ανέτρεψε στις 22 Μαρτίου τον πρόεδρο Αμαντού Τουμάνι Τουρέ. Οι στρατιωτικοί παρέδωσαν γρήγορα την εξουσία στους πολιτικούς, όμως παραμένουν ισχυροί στο Μπαμακό όπου ένοπλοι άνδρες, προσκείμενοι στους πραξικοπηματίες, κατηγορούνται ότι έχουν απαγάγει, βασανίσει και σκοτώσει πολλούς υποστηρικτές του πρώην προέδρου, πολίτες και στρατιωτικούς.
Το πραξικόπημα επιτάχυνε και την πτώση του βορρά στα χέρια των ισλαμικών οργανώσεων, όπως είναι η Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (ΑΚΙΜ), η οποία εφαρμόζει αυστηρά τη σαρία: τους τελευταίους μήνες αναφέρονται εκτελέσεις, ακρωτηριασμοί, μαστιγώματα και άλλες τιμωρίες εναντίον των «απίστων» που καπνίζουν, πίνουν αλκοόλ ή διατηρούν εξωσυζυγικές σχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση