GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καθοριστικά βήματα για κλείσιμο της συμφωνίας

Οι δύο πλευρές κατέληξαν για τα μέτρα του 2013 ύψους 9 δισ. ευρώ. Συμβιβαστική λύση με κατάργηση των δώρων στους αγρότες και επιπλέον ...


Οι δύο πλευρές κατέληξαν για τα μέτρα του 2013 ύψους 9 δισ. ευρώ. Συμβιβαστική λύση με κατάργηση των δώρων στους αγρότες και επιπλέον περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ που ζήτησε η τρόικα. Ρήτρα ισοδύναμων και θετική αξιολόγηση στο Eurogroup το κέρδος για την ελληνική πλευρά
Οι εκπρόσωποι της τρόικας είχαν χθες διαβουλεύσεις με τον Γ. Στουρνάρα από τις 11 το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα. Κατέληξαν σε συμφωνία για τα μέτρα του 2013, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το πακέτο του 2014
Η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν έκλεισε αλλά στη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών «έγιναν καθοριστικά βήματα», σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, και πλέον η ελληνική πλευρά αναμένει τη Δευτέρα στο Eurogroup να υπάρξει διαπίστωση προόδου ώστε το θέμα της Ελλάδας να μπει στην «ατζέντα» της Συνόδου Κορυφής.
Από τις 11 χθες το πρωί έως τις 4.30 το απόγευμα ο Γιάννης Στουρνάρας και το οικονομικό επιτελείο είχαν διαβουλεύσεις με τους επικεφαλής της τρόικας για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ, τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αποκρατικοποιήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές ήλθαν σε συμφωνία για τα μέτρα του 2013 τα οποία θα προσεγγίσουν τα 9 δισ. ευρώ (από 7,8 δισ. ευρώ στο προσχέδιο του προϋπολογισμού), ενώ το πακέτο του 2014 στο οποίο υπάρχουν εκκρεμότητες θα φθάσει τα 4,5 δισ. ευρώ.
Την ερχόμενη Τρίτη η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, ενώ ο κ. Στουρνάρας δεν θα μεταβεί στο Τόκιο για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ καθώς θα πρέπει να κλείσει η συμφωνία.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ύστερα από τις πιέσεις της τρόικας καταργούνται τα δώρα που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, ενώ αυξάνονται τα ποσοστά μείωσης των συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.
Το αρχικό σενάριο προέβλεπε κλιμακούμενη εισφορά από 2% έως 10% σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής). Συγκεκριμένα, η εισφορά διαμορφωνόταν στο 2% για συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ, στο 5% για συντάξεις από 1.500 έως 2.000 ευρώ και στο 10% για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ.
Ωστόσο έχει γίνει και επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων, με το επικρατέστερο να προβλέπει εισφορά 3% έως 12%.
Σε περίπτωση που υιοθετηθεί αυτό το σενάριο, η εισφορά θα είναι 3% για συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ, 6% για συντάξεις από 1.500 έως 2.000 ευρώ και 12% για ποσά άνω των 2.000 ευρώ.
Τι κερδίζουμε
Από την άλλη, η ελληνική πλευρά εμμένει και όπως όλα δείχνουν πετυχαίνει να συμπεριληφθεί στην τελική συμφωνία ρήτρα ισοδύναμων μέτρων. Δηλαδή, αν κατά την εκτέλεση του προγράμματος προκύψουν φορολογικά έσοδα υψηλότερα από τα αναμενόμενα, τότε θα αφαιρούνται από το πακέτο επώδυνες περικοπές. Μετά τις τελευταίες επαφές, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωνε πως σκοπός της ελληνικής πλευράς, ο οποίος φαίνεται απόλυτα εφικτός, είναι η τρόικα να ενημερώσει το Eurogroup για σαφή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ώστε μετά τη συνεδρίασή του να εκδοθεί θετική ανακοίνωση για την Ελλάδα. «Εργαζόμαστε με την τρόικα επί 24ώρου βάσεως για τον σκοπό αυτόν» έλεγε χαρακτηριστικά.
Από εκεί και πέρα οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα, με τους επικεφαλής της τρόικας να μεταβαίνουν εκ νέου στο υπουργείο Οικονομικών. Την Κυριακή θα «πετάξουν» μαζί με τον κ. Στουρνάρα για το Λουξεμβούργο και θα είναι σε ανοιχτή γραμμή μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας που ξεκινά η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Την ερχόμενη Τρίτη η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις, ενώ ο κ. Στουρνάρας δεν θα μεταβεί στο Τόκιο για την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ καθώς θα πρέπει να κλείσει η συμφωνία.
Κώστας Τσαχάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση