GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βενεζουέλα: Η ώρα της αλήθειας για Τσάβες και Καπρίλες

Οι κάλπες άνοιξαν στις 13:30 ώρα Ελλάδος   Με τον Τσάβες μπροστά στις περισσότερες δημοσκοπήσεις και τον αντίπαλό του, Ενρίκε Κ...

Οι κάλπες άνοιξαν στις 13:30 ώρα Ελλάδος
 
Με τον Τσάβες μπροστά στις περισσότερες δημοσκοπήσεις και τον αντίπαλό του, Ενρίκε Καπρίλες, να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής, προσέρχονται στις κάλπες οι πολίτες της Βενεζουέλας για να αποφασίσουν ποιος θα είναι πρόεδρος της χώρας για τα επόμενα έξι χρόνια. Έκκληση σε όλους να αποδεχτούν το αποτέλεσμα, απηύθυνε ο Τσάβες λέγοντας πως «όποιο κι αν είναι, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου για κανέναν».
Στις εκλογές δεν υπάρχει μεν επίσημο σώμα ξένων παρατηρητών αλλά η Βενεζουέλα έχει προσκαλέσει επιτροπή της UNASUR να «παραστεί» στη διαδικασία. Οι κάλπες άνοιξαν στις 13:30 ώρα Ελλάδος.
«Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολιτικούς φορείς, της αριστεράς, της δεξιάς και του κέντρου να προετοιμαστούμε συναισθηματικά και να αποδεχθούμε τα αυριανά αποτελέσματα (της Κυριακής)», δήλωσε από το προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, ο απερχόμενος πρόεδρος, και υποψήφιος για μια νέα θητεία έξι ετών.
Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, «ο κόσμος δεν θα καταρρεύσει για κανέναν» είπε ο Τσάβες, μετά από τη συνάντησή του με τον Κάρλος Αλβάρεζ, τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας σαράντα μελών της Ένωσης Εθνών της Νότιας Αμερικής (UNASUR), που θα παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία.
Αν και οι δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης έως και μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές έδιναν πλειοψηφία στην πρόθεση ψήφου υπέρ του Τσάβες, ο αντίπαλός του Ενρίκε Καπρίλες, εμφάνισε σημαντική ανάκαμψη, μειώνοντας τη διαφορά από τον Τσάβες σε δέκα μονάδες.
«Είμαι σίγουρος ότι όλα θα γίνουν ειρηνικά και ότι οι βασικοί πολιτικοί παράγοντες θα αναγνωρίσουν τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία θα ανακοινωθούν από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE)», είπε ο Τσάβες. Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια της προεκλογικές εκστρατείας, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι σκοπεύει «να μην αναγνωρίσει τη νίκη του λαού».
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της UNASUR, Καρλος Αλβάρεζ, δήλωσε πολύ αισιόδοξος για την συμπεριφορά των πολιτών την ημέρα των εκλογών. Όπως είπε η διαφάνεια και η αξιοπιστία του εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας βασίζονται στις ηλεκτρονικές κάλπες.
«Ζητήσαμε οι κύριοι υποψήφιοι, τα κόμματα και οι πολιτικοί ηγέτες να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα που θα δώσει το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο» είπε ο Αλβάρεζ.
Οι δύο υποψήφιοι με μία ματιά
Ο γνωστός Τσάβες κυριαρχεί στον πολιτικό ορίζοντα της Βενεζουέλας από το 1999 και έχει ισχυρή στήριξη από τεράστιο τμήμα του πληθυσμού εξαιτίας κυρίως των υψηλών δαπανών στους τομείς της δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης -τις οποίες χρηματοδοτεί με τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου.
Η ευρεία λαϊκή αποδοχή του ήταν και ένας από τους βασικότερους παράγοντες για τους οποίους ο Τσάβες επιβίωσε της απόπειρας πραξικοπήματος το 2002. Κατά τους επικριτές του, ο Τσάβες είναι ένας παραδοσιακού τύπου Λατινοαμερικανός «caudillo», αυταρχικός ηγέτης που καταπνίγει τις αντίθετες απόψεις.
Στα μέσα του περασμένου χρόνου, ο Τσάβες ανακοίνωσε ότι έπασχε από καρκίνο πριν προβεί σε επιτυχείς εγχειρήσεις. Τον περασμένο Ιούλιο ανακοινώθηκε η βελτίωση της υγείας του, αλλά οι γιατροί δεν αποκλείουν επανεμφάνιση των προβλημάτων.
Στην αντίθετη πλευρά βρίσκεται αυτή τη φορά ο Ενρίκε Καπρίλες, απόφοιτος νομικής που είχε γίνει στα 26 του χρόνια ο νεότερος βουλευτής της χώρας. Σημαία της προεκλογικής του εκστρατείας είναι η στροφή σε ένα «μοντέλο σύγχρονης αριστεράς» στα πρότυπα της Βραζιλίας.
Ο Καπρίλες αντιτίθεται στις κρατικοποιήσεις του Τσάβες, αλλά υποστηρίζει πως είναι αδύνατον να αναστραφούν εν μία νυκτί και σχεδιάζει να τις επανεξετάσει «μία προς μία». Όσον αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας, ο Καπρίλες αναγνωρίζει τη συνεισφορά του Τσάβες αλλά επικρίνει το «χαοτικό και διεφθαρμένο» τρόπο διοίκησής του, υποστηρίζοντας πως εάν εκλεγεί, θα κρατήσει τις προβλέψεις υπέρ των φτωχότερων στρωμάτων και θα μεταρρυθμίσει τα «σκοτεινά» του σημεία.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση