GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μπίζνες στην Αθήνα από τον γαμπρό του Κλίντον

Ο 35χρονος εκατοµµυριούχος σε κλειστό γεύµα που είχε την περασµένη εβδοµάδα µε εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών έδειξε ενδιαφέρον να επεν...


Ο 35χρονος εκατοµµυριούχος σε κλειστό γεύµα που είχε την περασµένη εβδοµάδα µε εκπροσώπους ελληνικών εταιρειών έδειξε ενδιαφέρον να επενδύσει σε υποσχόµενες νέες επιχειρήσεις της χώρας µας, αλλά και µέσω του fund που κατέχει να αγοράσει µετοχές του Χρηµατιστηρίου Αθηνών
Τον Νοέμβριο του 2011, ο Μαρκ μαζί με δύο πρώην συναδέλφους του από την Goldman Sachs έστησαν ένα νέο hedge fund, το Eaglevale Partners.
Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στη χώρα θα δώσει το «σήμα» για έλευση μεγάλων κεφαλαίων από το εξωτερικό. Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κλειστό γεύμα εργασίας στο οποίο συμμετείχε ο Μαρκ Μεζβίνσκι, γαμπρός του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και συνιδιοκτήτης του hedge fund «Eaglevale Partners», που ειδικεύεται στη χρηματοδότηση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο νεαρός εκατομμυριούχος (με ετήσια εισοδήματα που φθάνουν στα επίπεδα των 2 εκατ. δολαρίων) στις συζητήσεις που είχε με εκπροσώπους startup ελληνικών εταιρειών (οι οποίες αφορούν κυρίως στον κλάδο της Νέας Τεχνολογίας), συμφώνησε ότι έχει απομακρυνθεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι η χώρα μας θα εκταμιεύσει τελικά τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ.
Τόνισε δε με έμφαση ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ιδιαίτερα υποτιμημένο, προσθέτοντας πως αν η Ελλάδα καταφέρει και βελτιώσει τα δημοσιονομικά της -ξεπερνώντας τις μεγάλες κοινωνικές πιέσεις λόγω των σκληρών μέτρων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο- και, το κυριότερο, αν καταφέρει να φθάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2013 ή στις αρχές του 2014, τότε θα εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια από ξένους επενδυτές.
 Μπίζνες στην Αθήνα από τον γαμπρό του Κλίντον
Τα ετήσια εισοδήματα του Μαρκ Μεζβίνσκι φθάνουν στα 2 εκατ. δολάρια, ενώ είναι συνιδιοκτήτης του hedge fund Eaglevale Partners, που ειδικεύεται στη χρηματοδότηση νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αφησε ακόμη να εννοηθεί ότι, εκτός από τις πολλά υποσχόμενες νέες ελληνικές επιχειρήσεις -στις οποίες ήδη εξετάζει να επενδύσει- θα τοποθετηθεί μέσω του fund (Eaglevale Partners) και σε υποτιμημένες μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς δύνανται να χαρίσουν πολύ μεγάλες υπεραξίες από τη στιγμή που αρθούν οι βασικές αβεβαιότητες για τη χώρα.
Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τα ξένα funds να είναι έτοιμα να επενδύσουν στη χώρα μας, ακόμη και στο ενδεχόμενο εξόδου της από την Ευρωζώνη, καθώς εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο ο «πάτος» της οικονομίας θα διαφανεί πιο εύκολα.
Μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εξάλλου η αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος των Αμερικανών τους τελευταίους μήνες. Η αρχή έγινε τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε στις ΗΠΑ με τον Μπιλ Κλίντον, ο οποίος ήταν επικεφαλής μια ομάδας ισχυρών Ελληνοαμερικανών που εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα, εφόσον μειωθεί η φορολογία και η… δαιδαλώδης γραφειοκρατία που μπλοκάρει κάθε φιλόδοξη επιχειρηματική προσπάθεια.
Μεγάλα ονόματα
 Μπίζνες στην Αθήνα από τον γαμπρό του Κλίντον
Αναμνηστική φωτογραφία την ημέρα του γάμου του Μαρκ Μεζβίνσκι (πρώτος από αριστερά) με την Τσέλσι Κλίντον, στις 31 Ιουλίου 2010. Ευτυχισμένη η μαμά της νύφης και γερουσιαστής, Χίλαρι Κλίντον, καθώς και ο μπαμπάς και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον.
Στις συναντήσεις αυτές παρευρέθησαν μεταξύ άλλων ο Αντριου Λιβέρης (πρόεδρος μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών χημικών στον κόσμο κι ένας από τους πλουσιότερους Ελληνες ομογενείς), ο Ντιν Μητρόπουλος (δισεκατομμυριούχος και leader στη βιομηχανία τροφίμων των ΗΠΑ), ο «γκουρού των επενδύσεων» Τζον Κάλαμος (της Calamos Asset Mana-gement που διαχειρίζεται περισσότερα από 20 δισ. δολάρια), ο Τζορτζ Σακελλάρης (ιδρυτής της Amaresco, με ατομική περιουσία 800 εκατ. δολαρίων) αλλά και ο διαπρεπής δικηγόρος της Νέας Υόρκης Τζορτζ Στάμας, οι οποίοι «έστησαν» το πρότζεκτ με τον τίτλο «Ελληνική Πρωτοβουλία». Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί η ιδιαίτερη κινητικότητα που παρατηρείται στην αμερικανική Πρεσβεία στην Αθήνα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ενισχύεται το τμήμα που ασχολείται με τις επενδύσεις στη χώρα μας…
ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ
 Μπίζνες στην Αθήνα από τον γαμπρό του Κλίντον Ο Μαρκ με την Τσέλσι το 1996, την περίοδο που ήταν φοιτητές στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ.
Αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα ο μήνυμα παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη που έστειλε τον περασμένο Αύγουστο ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε συνδυασμό με την αλλαγή στάσης της Goldman Sachs προς τη χώρα μας ίσως δεν αποτελούν… τυχαία γεγονότα.
Κάποιοι τα αποδίδουν στις προσεχείς εκλογές στις ΗΠΑ, ωστόσο κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για σχεδιασμένη κίνηση η οποία συνδέεται κυρίως με το τεράστιο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που θα «τρέξει» τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας και στο οποίο σύμβουλοι θα είναι οι μεγάλοι επενδυτικοί-συμβουλευτικοί οίκοι του πλανήτη.
Εντονο ήταν το ενδιαφέρον που εξεδήλωσε η αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα και οι διαχειριστές μεγάλων αμερικανικών funds για επενδύσεις στη χώρα μας στο 1ο Greek Investment Forum στις ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές ημέρες (9-11 Οκτωβρίου), με οργανωτές το Χρηματιστήριο Αθηνών και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Μόνο τυχαία δεν μπορεί εξάλλου να χαρακτηριστεί και η σημαντική αύξηση της συμμετοχής των αμερικανικών funds στις παρουσιάσεις ελληνικών εισηγμένων στο Λονδίνο, στο 29% από 16% πέρυσι, σε ό,τι αφορά το ποσοστό τους επί του συνολικού αριθμού των funds που συμμετείχαν στις παρουσιάσεις.
Νέο αναπτυξιακό πρότυπο
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Γιάννο Γραμματίδη, «παρουσιάστηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που δημιουργεί μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα και σηματοδοτεί τη χειροπιαστή μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο με το κράτος να μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα τη διαχείριση των υποδομών του για καλύτερη εκμετάλλευσή τους υπέρ της οικονομίας και της κοινωνίας».
Στις επαφές με εκπροσώπους των Αμερικανών επενδυτών συμμετείχαν οι περισσότερες μεγάλες εισηγμένες ελληνικές εταιρείες όπως οι Alpha Bank, Eurobank, Ελλάκτωρ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Τιτάν, Eurobank Properties, ΓΕΚ Τέρνα, Intralot, Μέτκα, MIG, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ.
ΑΠΟ ΤΗΝ GOLDMAN SACHS ME ΔΙΚΟ ΤΟΥ HEDGE FUND
Ο 35χρονος Μαρκ Μεζβίνσκι δραστηριοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό κλάδο, με έμφαση στις επενδύσεις. Εργάστηκε στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό κολοσσό της Goldman Sachs, για να συνεχίσει αργότερα στην 3G Capital Management.
Τον Νοέμβριο του 2011, μαζί με δύο συναδέλφους του από τη θητεία στην Goldman Sachs (τον Μπένετ Γκράου και τον Μαρκ Μάλον) έστησαν ένα νέο hedge fund, το Eaglevale Partners. Ο Μεζ-βίνσκι είναι πολυεκατομμυριούχος γόνος γνωστής εβραϊκής οικογένειας, καθώς και οι δύο γονείς του ήταν μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Πατέρας του είναι ο πρώην Δημοκρατικός βουλευτής της Αϊόβα, Εντουαρντ Μεζβίνσκι ο οποίος καταδικάστηκε για απάτες σε βάρος επενδυτών συνολικού ύψους 10 εκατ. δολαρίων και εξέτισε ποινή 7 ετών (2002-2008). Μητέρα του η δημοσιογράφος του NBC και επίσης βουλευτής των Δημοκρατικών της Πενσιλβάνια Μάρτζορι Μαργκόλιες Μεζβίνσκι.
Η… ακτιβίστρια Μάρτζορι (ιδρυτής του Women’s Campaign Interna-tional), έγινε γνωστή από την κρίσιμη ψήφο που έδωσε σε ένα φορολογικό σχέδιο του Μπιλ Κλίντον του 1993, το οποίο της στοίχισε την επανεκλογή της αφού ήταν άκρως αντιλαϊκό.
Σημειώνεται ότι ο Μαρκ Μεζβίνσκι γνωρίστηκε με την Τσέλσι Κλίντον σε ένα «Σαββα-τοκύριακο Αναγέννησης» των Δημοκρατικών το 1993, με τον Μαρκ να παροτρύνει τη φίλη του να πάει για σπουδές στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ (όπου φοιτούσε και ο ίδιος), κάτι το οποίο και έγινε.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr

 Μπίζνες στην Αθήνα από τον γαμπρό του Κλίντον Μπίζνες στην Αθήνα από τον γαμπρό του Κλίντον Μπίζνες στην Αθήνα από τον γαμπρό του Κλίντον Μπίζνες στην Αθήνα από τον γαμπρό του Κλίντον Μπίζνες στην Αθήνα από τον γαμπρό του Κλίντον
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο

  1. Κόμμα με Άδωνη, Βορίδη, Αννούλα, Πάγκαλο και Λοβέρδο του ΕΟΠΠΥ ( με τον οποίο όλοι οι Έλληνες δεν βρίσκουν γιατρό και πληρώνουν εξετάσεις και φάρμακα ), μαζί με τα απομεινάρια της ΠΟΛΑΝ ( γιατί οι παραδοσιακοί ΝΔημοκράτες, ΟΝΝΕΔΙΤΕΣ, ΔΑΠΙΤΕΣ, ΔΑΚΙτες φεύγουν μαζικά και υποβάλλουν παραιτήσεις ),θα λάβει ένα ξεγυρισμένο 5 έως 10% !!!
    Να δω τα μούτρα του Βενιζέλου, όταν θα του φέρει ο Αντωνάκης τον Λοβέρδο και την Αννούλα θριαμβευτές υπουργούς στο νέο σχήμα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση