GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΚ Κίνας: Η εποχή των χαρισματικών ηγετών πέρασε ανεπιστρεπτί

Ποιες είναι οι κυριότερες τάσεις ενόψει του 18ου συνεδρίου τον Νοέμβριο Σήμερα οι ηγέτες της Κίνας είναι άχρωμοι τεχνοκράτες (φωτ....

Ποιες είναι οι κυριότερες τάσεις ενόψει του 18ου συνεδρίου τον Νοέμβριο
Σήμερα οι ηγέτες της Κίνας είναι άχρωμοι τεχνοκράτες (φωτ. αρχείου)
 
Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας κυβερνά συλλογικά τα τελευταία χρόνια αντί με το σιδερένιο χέρι ενός απόλυτου ηγέτη όπως την εποχή του Μάο Τσετούνγκ και του Ντενγκ Χσιαοπίνγκ. Σήμερα τα 80 εκατομμύρια μέλη του ΚΚΚ χωρίζονται σε φράξιες που έχουν διαφορετικές απόψεις για οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και στρατιωτικά ζητήματα.
Οι μεγαλύτερες τάσεις είναι κατά μερικούς η «ελιτίστικη» και η «λαϊκιστική» ενώ κατ’ άλλους οι «φιλελεύθεροι ρεφορμιστές» και οι «συντηρητικοί σκληροπυρηνικοί».
Στους ελιτιστές ανήκουν τα τέκνα πρώην ηγετών και υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων. Μια άλλη ελιτίστικη φράξια, η οποία όμως φθίνει, είναι η αποκαλούμενη «Συμμορία της Σανγκάης» που αποτελείται από οπαδούς του Τζιανγκ Ζεμίν ο οποίος υπήρξε δήμαρχος της Σανγκάης προτού αναλάβει πρόεδρος το 1989.
Στους λαϊκιστές κυριαρχούν οι «τουανπάι» που προέρχονται από τη Νεολαία του ΚΚΚ.
Αλλά ο διαχωρισμός ανάμεσα στις διάφορες τάσεις δεν είναι σαφής. Χοντρικά, τα μέλη τους ανήκουν σε διαφορετικές κοινωνικοοικονομικές και γεωγραφικές ομάδες. Οι ελιτιστές τείνουν να ταυτίζονται περισσότερο με τα συμφέροντα των επιχειρηματιών και της ανερχόμενης μεσαίας τάξης των εύπορων παραλιακών περιοχών της ανατολικής Κίνας.
Οι λαϊκιστές τείνουν να προωθούν τα συμφέροντα των φτωχών της πόλης και της επαρχίας. Οι «τουανπάι» έχουν συνήθως ταπεινή καταγωγή και ανέβηκαν στην ιεραρχία μέσω της οργάνωσης της Νεολαίας του κόμματος. Ηγέτες τους σήμερα θεωρούνται ο πρόεδρος Χου Τζιντάο και ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο οι οποίοι προώθησαν πολιτικές όπως η κατάργηση αγροτικών φόρων, η ανάπτυξη πόλεων της ενδοχώρας και η κατασκευή φθηνών σπιτιών.
Οι ελιτιστές έχουν καλύτερη εμπειρία στην οικονομική πολιτική  -όπως στα τραπεζικά, στις εξαγωγές ή στις επενδύσεις- ενώ οι λαϊκιστές έχουν περισσότερες ικανότητες στην διοίκηση της επαρχίας.
Ο πιθανότερος διάδοχος του Χου στην προεδρία της Κίνας, ο Ξι Τζινπίνγκ, ανήκει στους ελιτιστές ενώ του Γουέν στην πρωθυπουργία, ο Λι Κετσιάνγκ, ανήκει στους «τουανπάι». Ο πρώτος επικεντρώνεται στον ιδιωτικό τομέα, στην απελευθέρωση της αγοράς στις ξένες επενδύσεις και στον ρόλο της Σανγκάης ως χρηματοπιστωτικό και εφοπλιστικό κέντρο της Κίνας. Ο δεύτερος δίνει έμφαση στις φθηνές κατοικίες, στην περίθαλψη και στην πράσινη ενέργεια.
Στο 18ο συνέδριο του ΚΚΚ, που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, θα παρουσιαστούν τα νέα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου, η οποία αποτελεί το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων του κόμματος. Η διαδικασία για την εκλογή τους ολοκληρώνεται κεκλεισμένων των θηρών και ελάχιστα γίνονται γνωστά στον υπόλοιπο κόσμο. Ο παράγοντας που παίζει μεγαλύτερο ρόλο για την εκλογή ενός μέλους είναι οι σχέσεις του με μέλη που αποχωρούν και επιθυμούν να τοποθετήσουν τους «δικούς τους» προκειμένου να συνεχίσουν να ασκούν επιρροή.   
Η εποχή των χαρισματικών ηγετών πέρασε ανεπιστρεπτί μετά τον Ντενγκ. Σήμερα οι ηγέτες της Κίνας είναι άχρωμοι τεχνοκράτες όμως η ανάγκη για επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στους ελιτιστές και τους λαϊκιστές τους έχει ωθήσει να υιοθετήσουν μια στάση συνεργασίας.
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση