GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Δε μπορεί να επισίεται συνεχώς το φόβητρο της απόλυσης»

Σε έγγραφο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 12 Οκτωβρίου, ο υπουργός αναφέρει ότ...

Σε έγγραφο του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 12 Οκτωβρίου, ο υπουργός αναφέρει ότι το ολοκληρωμένο εγχείρημα ριζικής μεταρρύθμισης της διοίκησης θα πρέπει να προχωρήσει σε κλίμα ηρεμίας και συναίνεσης. «Δεν μπορεί να προχωρήσει, εάν επισείεται συνεχώς στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων το φόβητρο των απολύσεων» προσθέτει ο κ. Μανιτάκης.
Στο έγγραφο το οποίο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνου Τριαντάφυλλου, σχετικής με τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να πιέζει για απολύσεις στο δημόσιο, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει ότι «με την αυστηρή τήρηση του κανόνα 1 προς 5 και με δεδομένες τις αυξημένες αποχωρήσεις από το δημόσιο (που το ίδιο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εκτιμά ότι θα φθάσουν τις 40.000 μόνο για φέτος, έναντι των αρχικά πολύ συντηρητικών εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για 150.000), διασφαλίζουμε ότι ο στόχος για 150.000 λιγότερους υπαλλήλους μέχρι το 2015, υπερκαλύπτεται με φυσιολογικές και οικειοθελείς αποχωρήσεις, προσεγγίζοντας μάλιστα τον αριθμό των 200.000».
Ο κ. Μανιτάκης αναφέρει επίσης ότι έως τα τέλη του 2015 ο δημόσιος τομέας θα είναι μικρότερος περίπου κατά το 1/3 σε σχέση με το 2009, πριν δηλαδή από την κρίση, ενώ θα έχει περιοριστεί δραστικά το συναφές μισθολογικό κόστος και θα έχουν απελευθερωθεί θέσεις προκειμένου να ανανεωθεί η δημόσια διοίκηση με νέους, καταρτισμένους και ικανούς υπαλλήλους, που, προς το παρόν, δεν απορροφώνται.
Ο υπουργός αναφέρεται και στην αξιολόγηση των δομών και την επικείμενη αξιολόγηση του προσωπικού της διοίκησης, σημειώνοντας ότι η μεν αξιολόγηση των δομών της διοίκησης προχωρά και ολοκληρώνεται και με την περάτωσή της θα έχουμε μείωση διοικητικών μονάδων, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει το 50%, για δε την αξιολόγηση του προσωπικού, σημειώνει ότι αυτή βρίσκεται σε φάση προεργασίας.
«Η αξιολόγηση, όμως, πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν συνδέεται με απολύσεις και δεν οδηγεί σε απολύσεις. Ο μόνος σκοπός της είναι η βαθμολόγηση της απόδοσης και των προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων, με κριτήρια απολύτως αξιοκρατικά και αντικειμενικά και με τα εχέγγυα του ΑΣΕΠ», αναφέρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, σημειώνει, ωστόσο, ότι «αυτό το μείζον και ολοκληρωμένο εγχείρημα ριζικής μεταρρύθμισης της διοίκησης, που μάλιστα γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρέπει να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί σε κλίμα ηρεμίας και συναίνεσης. Δεν μπορεί να προχωρήσει εάν επισείεται συνεχώς στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων το φόβητρο των απολύσεων».
Όπως, όμως, σπεύδει να ξεκαθαρίσει ο κ. Μανιτάκης, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εντοπιστούν και να απομονωθούν από τη διοίκηση και από την τεράστια πλειονότητα των άξιων και ικανών υπαλλήλων, όσοι είναι διαπιστωμένα ακατάλληλοι. Αυτοί θα εντοπιστούν, με βάση τις νόμιμες διαδικασίες, που προβλέπονται, ήδη, σήμερα στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, θα κριθούν από νομίμως συνεστημένα υπηρεσιακά συμβούλια».
Το ίδιο ισχύει, διευκρινίζει επίσης στο έγγραφό του ο κ. Μανιτάκης και για τους πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους, θυμίζοντας ότι «σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και όπως προβλέπει ο κώδικας, όσοι οδηγηθούν στα πειθαρχικά συμβούλια με το ερώτημα της οριστικής παύσης και καταδικαστούν, θα οδηγηθούν στην έξοδο και όλες οι πειθαρχικές καταδίκες θα κριθούν δεόντως».
Τέλος, όπως σημειώνει ο υπουργός, ανάλογα θα κριθούν και οι υπάλληλοι εκείνοι που απουσιάζουν αδικαιολόγητα και μακροχρόνια από την υπηρεσία τους, με τις νόμιμες διαδικασίες και από υπηρεσιακά συμβούλια. «Αυτές οι κατηγορίες υπαλλήλων, που προφανώς είναι ελάχιστοι σε σχέση με το σύνολο των λειτουργών της διοίκησης δεν είναι δυνατό να μην αντιμετωπιστούν όπως πρέπει», αναφέρει ο υπουργός και προσθέτει: «Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να απομονώσουμε και να αποξενώσουμε τις κατηγορίες αυτές υπαλλήλων από τη δημόσια διοίκηση. Κυρίως επειδή έτσι μπορεί επιτέλους να ανταμειφθούν οι συντριπτικά περισσότεροι άξιοι και ευσυνείδητοι υπάλληλοι».

[title]Η άλλη όψη της επίσκεψης Νταβούτογλου[title]

Του Σταύρου Λυγερού
Την παράσταση κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Νταβούτογλου κέρδισε η δήλωσή του για «ελεύθερο» Αιγαίο, η οποία αποδόθηκε σε μεταφραστικό λάθος, αλλά, όπως συνήθως, η ουσία βρίσκεται αλλού. Δεν χρειάζεται να εγκύψουμε σ’ αυτή τη δήλωση για να μάθουμε τις τουρκικές προθέσεις. Η Αγκυρα προβάλλει συνεχώς και ξεκάθαρα τις θέσεις της και φροντίζει να τις συνοδεύει με πράξεις.
Η ρητορική του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών είναι κλασικό δείγμα δημόσιας διπλωματίας. Δεν μπερδεύει την εξωτερική πολιτική με τις δημόσιες σχέσεις. Ξέρει, όμως, να χρησιμοποιεί τις δημόσιες σχέσεις και τα ρητορικά ανοίγματα για να υπηρετήσει τη στρατηγική του. Ο Νταβούτογλου προσπαθεί να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι η Τουρκία όχι μόνο δεν απειλεί την Ελλάδα, αλλά και εργάζεται για να απαλλάξει τις διμερείς σχέσεις από προκαταλήψεις του παρελθόντος.
Για να διαλύσει τις ελληνικές επιφυλάξεις και να εντάξει την Αθήνα στη στρατηγική του, επιστρατεύει το δέλεαρ ενός κοινού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή. Η νεοοθωμανική στρατηγική χρησιμοποιεί τακτικές ήπιας ισχύος, με στόχο να ρυμουλκήσει την Ελλάδα σε τροχιά δορυφοροποίησης. Ετσι, ενώ η τουρκική διπλωματία καλλιεργεί ένα κλίμα διευθέτησης, δεν εγκαταλείπει τις πάγιες επεκτατικές θέσεις και τις προκλητικές πρακτικές της.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μονομερής και αυθαίρετη οριοθέτηση των τουρκικών θαλάσσιων ζωνών στην Α. Μεσόγειο. Υπενθυμίζουμε ότι στις αρχές του 2011 η Αγκυρα είχε χαράξει 11 θαλάσσια οικόπεδα συνολικού εμβαδού 20.000 τ. χλμ. νότια, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά της Αττάλειας. Ορισμένα από αυτά τα «οικόπεδα» παραβιάζουν την αρχή της μέσης γραμμής και εισέρχονται βαθιά στην ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Τον περασμένο Απρίλιο δημοσίευσε επίσημους χάρτες που παραβιάζουν και την κυπριακή και την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Πριν από 40 ημέρες, μάλιστα, επιχείρησε να προσδώσει υπόσταση στην αυθαιρεσία της, καταθέτοντας σχετικά έγγραφα στον ΟΗΕ. Η Αθήνα απάντησε μόνο με διάβημα, ενώ θετική είναι η σχετική αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Ενώ η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει με αυθαίρετες μονομερείς ενέργειες τετελεσμένα, ο Νταβούτογλου προσπαθεί να αποτρέψει την Ελλάδα από την άσκηση νόμμιμων δικαιωμάτων της. Εξέφρασε στον Ελληνα ομόλογό του την αντίθεση της χώρας του στην ανακήρυξη ελληνικής ΑΟΖ πριν οριοθετηθούν χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα. Η Αγκυρα έχει σε μεγάλο βαθμό καταφέρει να μετατρέψει τις μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις της σε διμερείς διαφορές. Προβάλλει τις απειλές της σαν θεμιτή προσπάθεια προάσπισης των δικαιωμάτων της.
Υπενθυμίζουμε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι νόμιμο δικαίωμα που ασκείται μονομερώς. Δηλώνοντας επισήμως ότι η επέκταση είναι αιτία πολέμου, η Αγκυρα μετέτρεψε ένα ελληνικό δικαίωμα σε αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Το ίδιο ακριβώς επιχειρεί να πράξει και με την ΑΟΖ. Ο Αβραμόπουλος πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν αληθεύει η πληροφορία πως είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι η Ελλάδα προς το παρόν δεν θα ανακηρύξει ΑΟΖ.
Εκτός αυτών, ο Νταβούτογλου επανέλαβε τη θέση για εξαίρεση του Καστελλόριζου (η Ελληνική ονομασία του νησιού είναι “Μεγίστη”) από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις διερευνητικές επαφές για τις θαλάσσιες ζώνες. Η Αγκυρα εμφανίζει το Καστελλόριζο όχι ως ακροτελεύτιο κρίκο στην ελληνική νησιωτική αλυσίδα, αλλά σαν αποκομμένες νησίδες έξω από τις τουρκικές ακτές. Με τον τρόπο αυτόν, επιχειρεί να αποδυναμώσει την επήρρειά τους στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, εάν ποτέ η υπόθεση φθάσει στο Διεθνές Δικαστήριο.
Μέχρι τότε, η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και επιχειρεί να οικειοποιηθεί ολόκληρη την υφαλοκρηπίδα ανατολικά της γραμμής Ρόδος – Κάρπαθος – Κάσος – Κρήτη. Στις 13 – 14 Νοεμβρίου 2008, μάλιστα, είχαν εκδοθεί δύο τουρκικές αναγγελίες για διεξαγωγή γεωλογικών ερευνών νοτίως του Καστελλόριζου, από νορβηγικό σκάφος. Ηταν μία έμπρακτη προειδοποίηση προς την Αθήνα να μην ανακηρύξει ΑΟΖ και προχωρήσει σε έρευνες. Μερικές ημέρες πριν (Οκτώβριος 2008), ο τότε αρχηγός του τουρκικού ναυτικού Μετίν Ατάτς είχε δηλώσει: «Εκτιμώ ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα καταστεί εστία προστριβών και συγκρούσεων, επειδή προσεχώς θα αποκτήσει σπουδαιότητα. Λόγω των πετρελαίων που διαθέτει, θα μετατραπεί σε έννα δεύτερο Κόλπο. Η Τουρκία πρέπει να επαγρυπνεί και να αντιδράσει».
Οπως στο Αιγαίο, οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τη διεξαγωγή ερευνών ως μηχανισμό πρόκλησης κρίσης για να αποτρέψουν την Ελλάδα από την άσκηση του νόμιμου δικαιώματός της για εκμετάλλευση κοιτασμάτων. Στόχος τους είναι να την υποχρεώσουν ή σε μία εκτός διεθνούς δικαίου μοιρασιά ή σε συνεκμετάλλευση. Μοιρασιά και συνεκμετάλλευση ελληνικού πλούτου.
Η Αθήνα φοβάται τουρκικές έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι Τούρκοι καλλιεργούν τον ελληνικό φόβο και με τη συνεχή και έντονη αεροναυτική παρουσία τους στην περιοχή. Θέλουν να καταστήσουν σαφές ότι έχουν θέσει υπό τον στρατιωτικό έλεγχό τους τη θάλασσα μεταξύ της γραμμής Ρόδου – Κρήτης και της Κύπρου.
Πηγή:kostasxan.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση