GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στις κάλπες οι Τσέχοι για να εκλέξουν Πρόεδρο

Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 11 και 12 Ιανουαρίου στην Τσεχία. Ο λαός καλείται για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας ...

Προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 11 και 12 Ιανουαρίου στην Τσεχία. Ο λαός καλείται για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της χώρας να εκλέξει ο ίδιος τον Πρόεδρο και όχι το κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γερουσίας Μίλαν Στετς.
Οι Τσέχοι θα πρέπει να εκλέξουν τον διάδοχο του ευρωσκεπτικιστή νυν προέδρου Βάτσλαβ Κλάους για μια θητεία πέντε ετών, σύμφωνα με τροπολογία του Συντάγματος που ψηφίστηκε φέτος.
Από την πτώση του κομμουνισμού το 1989, η εκλογή του προέδρου της χώρας γινόταν από το κοινοβούλιο.
Μέχρι σήμερα 25 υποψήφιοι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να διεκδικήσουν το αξίωμα αυτό, μεταξύ των οποίων οι πρώην πρωθυπουργοί Μίλος Ζίμαν και Γιαν Φίσερ και ο υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ.
Για να δηλώσουν επισήμως υποψηφιότητα, αυτοί θα πρέπει να εξασφαλίσουν την υποστήριξη τουλάχιστον 20 βουλευτών ή 10 γερουσιαστών ή ακόμη να συλλέξουν 50.000 υπογραφές. Επίσης οφείλουν να υποβάλουν την υποψηφιότητά τους ως τις 6 Νοεμβρίου.
Αν κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στον πρώτο γύρο των εκλογών, ένας δεύτερος θα διοργανωθεί στις 25 και 26 Ιανουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση