GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γιοχάνες Χαν: Να αξιοποιηθεί άμεσα το ΕΣΠΑ για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας

Κεντρική κυβέρνηση και περιφέρεια πρέπει να δουλέψουν χέρι-χέρι με την αίσθηση του «κατεπείγοντος» για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κον...


Κεντρική κυβέρνηση και περιφέρεια πρέπει να δουλέψουν χέρι-χέρι με την αίσθηση του «κατεπείγοντος» για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, προκειμένου να παραχθούν «ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, αυτά που χρειάζεται περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα», δηλώνει ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν.
Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο επίτροπος τονίζει ότι η Πολιτική Συνοχής την οποία εκπροσωπεί είναι το κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο δημοσίων επενδύσεων που διαθέτει η ΕΕ.
«Η πρόκληση είναι τεράστια αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για ηττοπάθεια», προειδοποιεί ο κ. Χαν.
Στη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, σήμερα και αύριο, θα συναντηθεί με τους περιφερειάρχες προκειμένου να καταστρώσουν «έξυπνα εξειδικευμένα» σχέδια, βασισμένα στα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» κάθε περιοχής, προκειμένου να ενταχθούν στον προϋπολογισμό 2014- 20.
Θα προσπαθήσει επίσης να ξαναβάλει σε τροχιά γύρω στα 40 από τα 181 έργα προτεραιότητας που «έχουν ξεφύγει».
Αύριο θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Γ. Μπουτάρη και θα επισκεφθούν έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Στις δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ εκφράζει την εκτίμησή του για όσα έχει κάνει η Ελλάδα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, αλλά επισημαίνει την ανάγκη να γίνουν περισσότερα και ταχύτερα στους τομείς της γραφειοκρατίας και της απλούστευσης της νομοθεσίας.
Διαβάστε τη συνέντευξη:
- Ποιος είναι ο βασικός λόγος της επίσκεψής σας;
- Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι την Ελλάδα και ως επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής πιστεύω ότι η πολιτική και οι επενδύσεις που προσφέρει, αποτελούν μια πραγματική ελπίδα και ένα συγκεκριμένο εργαλείο για την ανάκαμψη της Ελλάδας. Στην πραγματικότητα, η Πολιτική της Συνοχής είναι το κύριο εργαλείο δημοσίων επενδύσεων, προκειμένου η Ελλάδα να δημιουργήσει την ανάπτυξη. Μαζί με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα συνεισφέρει στην οικονομική σταθερότητα, όπως απαιτείται από το Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής.
Αυτή την εβδομάδα θα είμαι στην Αθήνα και μετά στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουμε ότι η πολιτική μας και η επόμενη χρηματοδοτική περίοδος θα χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο ώστε να υπάρξει ανάπτυξη.
Συζητούμε με σκοπό να βοηθήσουμε την Ελλάδα να μετασχηματιστεί από οικονομία της κατανάλωσης και των εισαγωγών σε μια οικονομία που παράγει, είναι εξωστρεφής και ανταγωνιστική. Οι καιροί είναι δύσκολοι, η πρόκληση είναι τεράστια αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για ηττοπάθεια.
Συναντιέμαι με τους Έλληνες περιφερειάρχες στην Αθήνα για να βάλουμε τις προτεραιότητες στα διαρθρωτικά ταμεία, για την προγραμματική περίοδο 2014- 20. Το μήνυμά μας είναι ότι η δουλειά πρέπει να συνεχιστεί με πιο επείγοντα τρόπο και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές έχουν σοβαρή ευθύνη να διασφαλίσουν, ώστε τα κονδύλια να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης.
Αλλά εδώ δεν είμαστε για τη θεωρία. Οι ιδέες που θα παρουσιάσουμε στους περιφερειάρχες θα αποτελέσουν τη βάση των συζητήσεων μεταξύ ημών, των περιφερειών και της κεντρικής κυβέρνησης. Θέλουμε να δώσουμε την κατεύθυνση για τα σχέδια δράσης που εκπόνησαν οι ίδιες οι περιφέρειες. Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη δίνει στις περιφέρειες νέες αρμοδιότητες και νέες ευκαιρίες μετασχηματισμού, αλλά και νέες ευθύνες.
Στη συνέχεια θα μεταβώ στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθώ έργα μαζί με τον δήμαρχο Γ. Μπουτάρη.
- Είναι πανθομολογούμενο ότι το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι ανάπτυξη. Πώς μπορούμε να το πετύχουμε;
- Η ανάπτυξη είναι ο στόχος της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ. Τα πάντα, όλα τα προγράμματα, οι στρατηγικές και οι μεταρρυθμίσεις που συζητιούνται, στο πλαίσιο του μελλοντικού προϋπολογισμού, έχουν αυτό τον σκοπό. Έχω σημειώσει την ανάγκη να ξαναμπούν σε τροχιά υλοποίησης τα 181 έργα προτεραιότητας και να δημιουργήσουμε πιο φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων, με απλούστερες διαδικασίες και καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Αυτά θα τα συζητήσω με τους περιφερειάρχες και τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών, αλλά το κλειδί και προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη είναι η ανάγκη να εστιάσουμε σε πιο αποτελεσματικές ευρωπαϊκές επενδύσεις.
Τα ευρωπαϊκά κονδύλια πρέπει να κατευθυνθούν σε λιγότερους τομείς, στους οποίους οι περιφέρειες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα. Αυτό αποτελεί τη βασική αρχή των προτάσεών μας για την επόμενη χρηματοδοτική περίοδο. Αναφέρομαι σε επενδυτικές ευκαιρίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ενεργειακή απόδοση, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, στις λιμενικές υπηρεσίες, τα αγροτικά προϊόντα και τις υδατοκαλλιέργειες. Είναι αυτό που αποκαλούμε «έξυπνη εξειδίκευση» και εντάσσεται στα σχέδιά μας για τη μελλοντική περιφερειακή πολιτική της Ευρώπης. Θέλουμε να δούμε αυτές τις προτεραιότητες να ενσωματώνονται σε σχέδια δράσης με συγκεκριμένους στόχους που θα στηρίζονται από τις περιφέρειες, οι οποίες θα έχουν την αίσθηση της δικής τους ιδιοκτησίας και ευθύνης. Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι καιροί απαιτούν ισχυρή πολιτική ηγεσία σε κάθε επίπεδο, διαφορετικά ο κόσμος μπορεί να απογοητευτεί άσχημα.
- Η ΕΤΕπ συμμετέχει ικανοποιητικά ως αναπτυξιακό εργαλείο στην ελληνική προσπάθεια;
- Η ΕΤΕπ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Με 500 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Εγγυήσεων για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις(ΜΜΕ), η ΕΤΕπ προτίθεται να συμβάλει σημαντικά. Μπορεί το ποσό να ανέβει στο 1 δισ. δανείων για τις ελληνικές ΜΜΕ, μέσω των ελληνικών τραπεζών ως το 2015. Τις προσεχείς εβδομάδες η ΕΤΕπ αναμένεται να εξαγγείλει το πρώτο κομμάτι 150 εκατ. ευρώ προς τις ελληνικές τράπεζες. Δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας αυτό είναι μια σημαντική συμβολή.
Στις συναντήσεις μου με τις τοπικές επιχειρηματικές κοινότητες θα ήθελα να ακούσω τα αποτελέσματα που είχαν ως τώρα τα ευρωπαϊκά κονδύλια στην περιφέρεια. Δεδομένου ότι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι μια από τις πιο μεγάλες προκλήσεις, θέλω κατ΄ εξοχήν να ακούσω τη γνώμη τους και ειδικότερα τι έχει κάνει η ΕΕ και πώς οι προσπάθειές της μπορούν να βελτιωθούν και να ξεκλειδώσουν τη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν την ψυχή κάθε ευημερούσας οικονομίας.
- Πόσο ικανοποιητική είναι η απορροφητικότητα των διαρθρωτικών κονδυλίων στη χώρα μας και αν υπάρχει πρόοδος στα θέματα γραφειοκρατίας ώστε να υπάρχει καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα.
-Το ποσοστό απορροφητικότητας είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο, δηλαδή βρίσκεται στο 44,92% έναντι του 41,92 του μέσου όρου, αλλά είμαστε ακόμη σε κρίσιμο σημείο και είναι επείγον να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ώστε να μη χαθούν χρήματα. Πρέπει να γίνει πρόοδος στην υλοποίηση των 181 έργων προτεραιότητας τα οποία αφορούν τους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, της ψηφιακής σύγκλισης και της διοικητικής μεταρρύθμισης. Αν γίνει πρόοδος εδώ θα είναι μεγάλο επίτευγμα γιατί τα έργα ανέρχονται σε 11,5 δισ. ευρώ, δηλαδή στον μισό προϋπολογισμό των διαρθρωτικών κονδυλίων που έχουν αποδοθεί στην Ελλάδα. Αλλά προς το παρόν σε 40 από τα έργα αυτά πρέπει να δοθεί προσοχή και βοήθεια από την ΕΕ προκειμένου να μείνουν σε πορεία υλοποίησης.
Υπάρχουν ωστόσο και ενθαρρυντικές ενδείξεις. Το καλοκαίρι ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε δέκα προτεραιότητες για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας- όπως η απεμπλοκή των συμβάσεων για τους αυτοκινητόδρομους, η απλούστευση των διαδικασιών για τα διαρθρωτικά ταμεία και η δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων.
Στις αρχές του μήνα, ο υπουργός εξήγγειλε επίσης έξι βασικές πρωτοβουλίες για να «τρέξει» το ΕΣΠΑ. Η στενή παρακολούθηση των έργων προτεραιότητας με τον διορισμό συντονιστή για κάθε ένα, μπορεί να κάνει τη διαφορά αν θέλουμε να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα.
Έχουμε δει τεράστιες προσπάθειες από τις ελληνικές αρχές από την αρχή της κρίσης για να περιοριστεί η γραφειοκρατία ως προς τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Αλλά η προσπάθεια για τον περαιτέρω περιορισμό της και την απλούστευση της νομοθεσίας πρέπει να συνεχιστεί και μάλιστα με ταχύτερους ρυθμούς. Αυτή είναι μια επείγουσα δουλειά αν θέλουμε οι επενδύσεις να γίνουν αισθητές στους απλούς ανθρώπους.
- Είναι στις προθέσεις σας να προτείνετε πρόσθετα κονδύλια για την Ελλάδα στο πλαίσιο του πολυετούς προϋπολογισμού 2014-20;
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό προκειμένου να στηρίξει την Πολιτική Συνοχής της οποίας η διαρθρωτική χρηματοδότηση είναι ισότιμη και δίκαιη. Αντιστεκόμαστε στις προσπάθειες ορισμένων κρατών- μελών για περαιτέρω περικοπή του προϋπολογισμού.
Μέρος των προτάσεων της Επιτροπής είναι ένας αριθμός εγγυήσεων, οι οποίες θα άμβλυναν κάθε μείωση που θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα εξαιτίας των αλλαγών στην επιλεξιμότητα. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, βρίσκονται στην κρίσιμη, τελευταία φάση και δεν είναι εύκολο να μιλήσω με αριθμούς.
- Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της έναντι της τρόικας, πώς πιστεύετε ότι η ΕΕ θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να δείξει την αλληλεγγύη της, αυτή την κρίσιμη στιγμή;
- Σ’ αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την αξιολόγηση της τρόικας, καθώς δεν γνωρίζουμε την τελευταία έκθεση. Αλλά μπορούμε να πούμε ότι είναι ήδη σαφές ότι η ΕΕ έχει την πρόθεση να δείξει αλληλεγγύη και τη δείχνει τώρα: το τρέχον πρόγραμμα που στηρίζεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και βοήθεια επιτόπου είναι έκφραση αυτής της αλληλεγγύης. Μέσα στην Επιτροπή υπάρχει βαθειά κατανόηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και για το τι υποφέρει ο ελληνικός λαός. Υπάρχει επίσης εκτίμηση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Αλλά τελικά είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση για τον λαό της που χρειάζεται η Ελλάδα περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο. Η Πολιτική Συνοχής μπορεί να προσφέρει σταθερές, στοχευμένες επενδύσεις, σε συνδυασμό με επείγουσα δράση για την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων στον δρόμο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Ελπίζω ότι η επίσκεψή μου θα ενεργοποιήσει τις ελληνικές περιφέρειες και την επιχειρηματική κοινότητα να ανταποκριθούν σ’ αυτή την πρόκληση.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση