GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Βόρεια Μακεδονία»;

Toυ Τάκη Μίχα Όπως είναι γνωστό στο Βόρειο Ιράν κατοικούν περίπου 20 εκατομμύρια Αζέροι. Την περιοχή αυτή την διεκδικεί παραδοσιακά τ...


Όπως είναι γνωστό στο Βόρειο Ιράν κατοικούν περίπου 20 εκατομμύρια Αζέροι. Την περιοχή αυτή την διεκδικεί παραδοσιακά το Αζερμπαϊτζάν στα πλαίσια τους οράματος του «μεγάλου Αζερμπαϊτζάν» και της απελευθέρωσης των «αλύτρωτων πατρίδων».
Στις αρχές λοιπόν του καλοκαιριού, ορισμένοι ακραίοι εθνικιστές βουλευτές του Αζερμπαϊτζάν κατάθεσαν πρόταση ζητώντας να μετονομασθεί η χώρα τους από «Αζερμπαϊτζάν» σε «Βόρειο Αζερμπαϊτζάν». Το σκεπτικό τους ήταν ότι θέτοντας αυτό τον γεωγραφικό προσδιορισμό, διακήρυσσαν στην οικουμένη ότι παραμένει ένα «αλύτρωτο» τμήμα της χώρας, το «Νότιο Αζερμπαϊτζάν» (δηλ. το Βόρειο Ιράν ) του οποίου η απελευθέρωση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την «εθνική ολοκλήρωση» του Αζερμπαϊτζάν.
Διαβάζοντας αυτή την ιστορία (International Herald Tribune, 6/6/) διαπιστώνει κανείς για πολλοστή φορά τον απίστευτο βαθμό ηλιθιότητας και εσωστρέφειας που χαρακτηρίζει την ελληνική πολιτική στο Μακεδονικό.
Όπως είναι γνωστό στόχος της πολιτικής της Αθήνας είναι να υποχρεωθούν τα Σκόπια να δεχθούν ένα γεωγραφικό προσδιορισμό δηλ να μετονομασθεί η χώρα σε «Βόρειο Μακεδονία». Με αυτό τον τρόπο η Αθήνα πιστεύει ότι θα αποδυναμώσει τις αλυτρωτικές τάσεις που αποδίδει στην γείτονα χώρα. Όμως όπως δείχνει η περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν ο γεωγραφικός προσδιορισμός με κανένα τρόπο δεν ακυρώνει επεκτατικές βλέψεις. Το αντίθετο μάλιστα! Αν οι «Σκοπιανοί» είχαν πράγματι επεκτατικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας θα έπρεπε να δεχθούν ως δώρο ανέλπιστο την προσφορά της Ελλάδας να μετονομασθεί η χώρα τους σε «Βόρεια Μακεδονία». Διότι με αυτό τον τρόπο τίθεται αυτόματα το θέμα μιας «αλύτρωτης» «Νότιας Μακεδονίας» --όπως ακριβώς και η μετονομασία του Αζερμπαϊτζάν σε «Βόρειο Αζερμπαϊτζάν» εγείρει θέμα του «Νότιου Αζερμπαϊτζάν».
Επειδή η ηλιθιότητα -ιδιαίτερα στην ελληνική της έκφανση-δεν θεραπεύεται εύκολα, θα περάσει δυστυχώς ακόμα αρκετός καιρός μέχρι η Αθήνα να συνειδητοποιήσει ότι η σημερινή ονομασία της Γείτονος, δηλαδή «Δημοκρατία της Μακεδονίας» είναι η λιγότερο άσχημη για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα. Ασφαλώς θα παραμείνουν προβλήματα που θα αφορούν θέματα branding, «ονομασία προέλευσης» κλπ τα οποία όμως ωχριούν μπροστά στον κίνδυνο του επεκτατικού αλυτρωτισμού πού ασφαλώς θα εγείρει η υιοθέτηση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία» από την γείτονα.

3 σχόλια

  1. Τάκης Μίχας και να μην πεί κάτι εναντίον της Ελλάδος, αδύνατον. Δεν κρατιέται.
    Παρ΄όλα αυτά μπορεί να λέει ότι πιστεύει. Δημοκρατία έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μίχα σε πολλά σε παραδέχομαι. Είσαι όμως διαρκώς πολύ αποσπασματικός και απόλυτος.

    Π.χ. με αυτή την παπαριά που ανακάλυψες, γάμησέ τα, από ευφυία.
    Βόρειος είναι γεωγραφικός όρος και δεν ευνοεί ντε και καλά αλυτρωτισμό.

    Αν ήθελε η Ελλάδα να λήξει το θέμα θα μπορούσε πολύ απλά να αυτονομήσει αρκετά τις περιφέρειές της και να ονομάσει τη Βόρεια περιοχής της "Νότια Μακεδονία". Έτσι ακόμα και αν το Βόρεια ΜΑκεδονία χρησιμοποιηθεί τραβηγμένα σαν αλυτρωτικός μοχλός, το Νότια Μακεδονία στέλνει το μηνυμα ότι υπάρχει και το ενδεχόμενο αντίστροφου αλυτρωτισμού. Και άστους να τρέχουν. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΟΛΛΑ ΣΥΧΓΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΚΑ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ....ΑΛΛΑ ΜΟΝΟΝ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ Η ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση