GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όταν η «Επιστήμη» υποκαθιστά την Πολιτική

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης «Αν είν’ αλήθεια ότι Αθήνα και  Ρώμη κατέρρευσαν εξ αιτίας της δουλείας, τότε εμείς θα  καταρρεύσουμε...

Γράφει ο Αλέξανδρος Πιστοφίδης
«Αν είν’ αλήθεια ότι Αθήνα και  Ρώμη κατέρρευσαν εξ αιτίας της δουλείας, τότε εμείς θα  καταρρεύσουμε, γιατί δε θα ‘χουμε δουλειά».
Ένας από τους σπουδαιότερους μαθηματικούς του εικοστού αιώνα, πατέρας της Θεωρίας των Παιγνίων και  αρχιτέκτονας της κατασκευής των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ο Τζον φον Νόιμαν(1903-1957), θέλοντας να ……
απομυθοποιήσει τη θεοποίηση της επιστήμης, είχε πει: «Η επιστήμη κυρίως δημιουργεί μοντέλα και εργάζεται πάνω σε μοντέλα». Μοντέλο είναι η αναπαράσταση-εικόνα ενός φυσικού προτύπου σε εργαστήριο ή σε γραφείο. Οι κατασκευαστές του, παίρνουν μόνο εκείνα τα γενικά στοιχεία του προτύπου που τους είναι χρήσιμα, αδιαφορώντας πλήρως για το περιεχόμενο και την ουσία των επιμέρους μερών του.
Η παρακάτω ιστορία του Μ. Μπρεχτ, μας δείχνει γλαφυρότατα τη διαφορά ουσίας και εικόνας
 «Ο κ. Κόϊνερ κοιτούσε έναν πίνακα, όπου ορισμένα αντικείμενα είχαν εντελώς αυθαίρετη μορφή, και είπε: Αυτό συμβαίνει σε μερικούς (τυπολάτρες, )που μοχθώντας να συλλάβουν την εικόνα χάνουν την ουσία. Κάποτε δούλευα  βοηθός σε έναν κηπουρό. Μια ‘μέρα μου ‘δωσε μία ψαλίδα και μ’ έβαλε να κλαδέψω μια δάφνη. Το δεντράκι ήταν φυτεμένο σε μια γλάστρα, και το νοίκιαζαν σε γιορτές, γι αυτό έπρεπε να έχει σφαιρική μορφή. Αρχισα πρώτα να κουρεύω τα άγρια κλαδιά, αλλά όσο πάσχιζα να κάνω σφαιρική τη δάφνη, δεν τα κατάφερνα. Πότε τη μια μεριά κόνταινα περισσότερο, πότε την άλλη. Οταν με τα πολλά έγινε σφαίρα, ήταν πολύ μικρή και ο κηπουρός είπε απογοητευμένος: “Σύμφωνοι, σφαίρα έγινε, αλλά που πήγε η δάφνη;».
Εδώ και δυο χρόνια, βιώνουμε στη χώρα μας τις συνέπειες της δημιουργίας ενός πρότυπου μοντέλου δημιουργίας ιδανικής διακυβέρνησής μας (κλίνης του Προκρούστη), όχι από πολιτικούς, αλλά από δήθεν επιστήμονες κατασκευής μοντέλων, οι οποίοι σε ωμές δηλώσεις τους (βλέπε δηλώσεις Τόμσεν) αδιαφορούν πλήρως για την τύχη του ελληνικού λαού.
Εδώ, με του κυρίους αυτούς του ΔΝΤ, επιβεβαιώθηκε στην πράξη ο κανόνας: «Οι επιστήμονες του εργαστηρίου, μπορεί συχνά να κερδίζουν χρήμα και φήμη αλλά χάνουν κάθε επαφή με την πραγματικότητα. Ερευνούν τη μορφή-εικόνα  και τους διαφεύγει(συνειδητά) η ουσία».
 Αγνοούν συνειδητά, ότι Ολες οι προσπάθειες κατά το παρελθόν, να διακρίνουμε κυκλικές πορείες, εξελίξεις και κατανοητά πρότυπα αλλαγών στην κοινωνία, κατέληξαν σε πλήρη αποτυχία.
Οι κύριοι αυτοί, κάποτε θα φύγουν απ’ τη χώρα μας και, όπως όλα ήδη δείχνουν,  το μόνο που θ’ αφήσουν πίσω τους θα είναι καμένη γη, για να επαληθευτεί, ότι επιστήμη δίχως ίχνος πολιτικής είναι ολέθρια .

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση