GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εγκύκλιος – «βόμβα» του ΟΑΕΔ: Μειώνεται το επίδομα ανεργίας

Περισσότερο αυστηρά γίνονται τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας αλλά και για τον καθορισμό του ύψους των δώρων Χριστουγέ...

aed2333 625    300x179 Εγκύκλιος   «βόμβα» του ΟΑΕΔ: Μειώνεται το επίδομα ανεργίαςΠερισσότερο αυστηρά γίνονται τα κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας αλλά και για τον καθορισμό του ύψους των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα από τον ΟΑΕΔ.
Οι αλλαγές αυτές -που αγγίζουν κυρίως τους εποχικά επιδοτούμενους- προβλέπονται, σύμφωνα με το «Έθνος», στον νόμο 3986/2011 και σε εγκύκλιο του Οργανισμού αναφέρονται τα εξής:
- Από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450. Δηλαδή για τον τελικό καθορισμό της διάρκειας επιδότησης λαμβάνεται υπόψη και το τι είχε εισπράξει ο άνεργος από το 2009 και μετά.
- Από 1η Ιανουαρίου 2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400.
Ενδεικτικά αναφέρονται δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
- Η επιδότηση αρχίζει από τις 3 Ιανουαρίου 2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει ο άνεργος το συγκεκριμένο διάστημα δικαιούται 12μηνη επιδότηση. Δηλαδή θα πρέπει να πάρει 300 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.
Για τον συγκεκριμένο ασφαλισμένο ελέγχεται πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας χορηγήθηκαν από τις 3 Ιανουαρίου 2009 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2013. Σε περίπτωση που έχει πάρει 210 ημερήσια επιδόματα, ο αριθμός αυτός αφαιρείται από το 450 που είναι το νέο όριο.Αυτό πρακτικά σημαίνει επιδότηση για 240 ημερήσια επιδόματα ανεργίας αντί για 300 που θα είχαν εγκριθεί σύμφωνα με τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις που συγκέντρωσε το συγκεκριμένο διάστημα
- Η επιδότηση αρχίζει από τις 3 Ιανουαρίου 2013 και βάσει των ημερών ασφάλισης που συγκεντρώνει ο άνεργος το συγκεκριμένο διάστημα δικαιούται 12μηνη επιδότηση (300 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).
Για τον συγκεκριμένο ασφαλισμένο ελέγχεται πόσα ημερήσια επιδόματα ανεργίας χορηγήθηκαν από τις 3 Ιανουαρίου 2009 μέχρι τις 3 Ιανουαρίου 2013. Σε περίπτωση που έχει πάρει 400 ημερήσια επιδόματα, ο αριθμός αυτός αφαιρείται από το 450 που είναι το νέο όριο. Δηλαδή θα περιοριστεί σε 10 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (αντί για 300).
Οσον αφορά στα δώρα προβλέπονται τα εξής:
- Οικονομική ενίσχυση Πάσχα. Οι άνεργοι θα πρέπει να παραμένουν επιδοτούμενοι μέχρι τις 30 Απριλίου για να λάβουν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης, δηλαδή 12.5 ημερήσια επιδόματα (μέχρι τώρα έπρεπε να είναι επιδοτούμενοι μέχρι 30 Μαρτίου)
- Οικονομική ενίσχυση Χριστουγέννων. Για κάθε μήνα επιδότησης από 1ης Μαΐου κάθε έτους η οικονομική ενίσχυση αντιστοιχεί σε 3 ημερήσια επιδόματα ανεργίας (αντί για 6). Επιπλέον για να χορηγηθεί ολόκληρο το ποσό που αντιστοιχεί σε έναν μήνα επιδότησης θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να είναι επιδοτούμενοι από 1η Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου (και δεν αρκεί πλέον τετράμηνη επιδότηση).
Για παράδειγμα ασφαλισμένος που επιδοτείται από 1η Ιουλίου μέχρι 31 Οκτωβρίου με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού του δώρου θα έπαιρνε 25 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Με τη νέα ρύθμιση θα λάβει ως δώρο Χριστουγέννων 12 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

1 σχόλιο

  1. ΑΝΤΕ ΣΤΟΥΡΝΟΙ.
    ΠΑΤΕ ΝΑ ΑΠΟΘΕΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΑΦΗΣΕ ΑΝΕΡΓΟΥΣ, ΑΝΕΡΓΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ, ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ.
    ΑΝΤΕ ΣΤΟΥΡΝΟΙ.
    ΠΑΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΘΕΩΣΕΤΕ ΠΟΥ ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΣΤΟ1,5 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΓΩΣΕΤΕ. ΝΑ ΨΟΦΗΣΕΤΕ ΣΑΣ ΑΞΙΞΕΙ.
    ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΤΡΙΚΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.
    ΠΑΤΕ ΣΤΟΥΡΝΟΙ.
    ΣΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΨΙΛΟ ΓΑΖΙ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.
    ΣΕ 20 ΧΡΟΝΙΑ Η ΗΠΕΙΡΟΣ, Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Η ΔΥΤ. ΘΡΑΚΗ, ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΓΕΝΝΑΕΙ ΠΑΙΔΙΑ,ΤΟ ΠΟΛΥ 1 ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ. ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΜΙΣΟΧΡΟΝΙΑΣ.
    ΑΝΤΕ ΣΤΟΥΡΝΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΘΕΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΩΤΗΡΕΣ ΣΑΣ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση