GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μπορεί η ΕΚΤ να σώσει την ευρωζώνη

Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για απεριόριστες αγορές ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβ...

Το πρόγραμμα που ανακοίνωσε προ ημερών η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για απεριόριστες αγορές ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κόστους δανεισμού περιγράφεται από πολλούς ως το «πυρηνικό όπλο» της ΕΚΤ, το οποίο μπορεί να αφανίσει τους κερδοσκόπους.
Όμως, όπως αναφέρει ανάλυση του Reuters, τα πυρηνικά όπλα, η δύναμη της Κεντρικής Τράπεζας να τυπώνει χρήματα και να αγοράζει ομόλογα, αποτελούν εφεδρικά όπλα, καθώς αν τελικά χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση μιας χώρας, τότε μπορούν ακόμη και την καταστρέψουν.
Το συγκεκριμένο μέτρο έχει τη δυνατότητα να εκθέσει μία και καλή την αδυναμία να ληφθούν πρωτοβουλίες από την πολιτική ηγεσία, αναφέρει.
Η δήλωσε του επικεφαλής της ΕΚΤ ότι θα κάνει ότι μπορεί για να σώσει το ευρώ αρχικά αμφισβητήθηκε, όμως ο Μάριο Ντράγκι έκλεισε τα στόματα όταν ανακοίνωσε το πρόγραμμα απεριόριστων αγορών ομολόγων, προειδοποιώντας τους κερδοσκόπους «να μην τα βάλουν με το ευρώ».
Αξιωματούχος της ΕΚΤ, ερωτηθείς αν η το πρόγραμμα της Τράπεζας ισοδυναμεί με πυρηνικό όπλο, απάντησε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να τα βάλει με όποιον σπεκουλάρει με τη διάλυση της ευρωζώνης.
Παρόλα αυτά η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας έχει ήδη υπονομεύσει το «μπαζούκα» της ΕΚΤ.
Αν γυρίσουμε λίγο πίσω θα θυμηθούν ότι οι προηγούμενες παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν κατάφεραν να σώσουν την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.
Το μέλλον θα δείξει…

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση