GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ξεκίνησε πριν λίγο η συνάντηση Βρούτση-τρόικας

Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία είχε διακοπεί νωρίτερα, μετά το αδι...

Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα η συνάντηση του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποία είχε διακοπεί νωρίτερα, μετά το αδιέξοδο που επήλθε στις διαπραγματεύσεις και που οφείλεται στη διάσταση απόψεων μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών και του υπουργείου Εργασίας σχετικά με το θέμα των τριετιών.
Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε οριακό σημείο, ενώ ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, που δήλωναν νωρίτερα ότι «έχουμε φθάσει σε σημείο σύγκρουσης», εκφράζουν αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της απογευματινής συνάντησης, μετά τα δυο τηλεφωνήματα που είχε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν, με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι ενστάσεις εκφράζονται κυρίως από την πλευρά του κ. Τόμσεν, ενώ οι κύριοι Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμφανίζονται περισσότερο διαλλακτικοί.
Η τρόικα υποστηρίζει ότι οι τριετίες και τα επιδόματα έχουν καταργηθεί από την ψήφιση του 2ου Μνημονίου, για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και άρα δεν τίθεται καν θέμα τέτοιας συζήτησης.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο αγγλικό κείμενο της σύμβασης του Μνημονίου, και συγκεκριμένα στη σελίδα 468, αναφέρεται ότι μετά την αναθεώρηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ο κατώτατος μισθός θα αντικατασταθεί από κάποιο βασικό μισθό, ο οποίος θα ορίζεται από την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς εταίρους χωρίς να γίνεται ειδική αναφορά σε ωριμάσεις και τα επιδόματα.
Επομένως η τρόικα, και κυρίως ο κ. Τόμσεν, θεωρούν ότι η κατάργηση των τριετιών έχει ήδη νομοθετηθεί, καθώς το ελάχιστο ύψος μισθού έχει ορισθεί στα 586 ευρώ χωρίς να «εμπλουτίζεται» από τέτοιες προβλέψεις.
Όμως, στο κείμενο του νόμου 4046, που ψηφίστηκε το Μάρτιο του 2012, που κυρώνει το Μνημόνιο Συνεννόησης, γίνεται μνεία σε «τριετίες» καθώς στο άρθρο 4 του νόμου προβλέπεται το πάγωμα «των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού, περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμασης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, του χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας, έως ότου το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10%».
Στον ίδιο νόμο, λαμβάνεται πρόνοια για τη «μετενέργεια» και περιγράφεται η διατήρηση τεσσάρων βασικών επιδομάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση