GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βαριά σύννεφα στις σχέσεις Βενιζέλου – Κουβέλη

Πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ που, τις πρώτες μέρες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά, έμοιαζαν σχεδόν ειδυλλι...


Πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ που, τις πρώτες μέρες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης Σαμαρά, έμοιαζαν σχεδόν ειδυλλιακές. Η υπαρξιακή αγωνία και των δυο κομμάτων (και ταυτόχρονα εταίρων της κυβέρνησης) οδηγεί τις ηγεσίες τους σε αποκλίνουσα τροχιά, με δεδομένο ότι στις επόμενες εκλογές ίσως χρειαστεί να δώσουν  μάχη επιβίωσης. Προς το παρόν επιχειρούν να απλωθούν στον πολιτικό χώρο που κατελάμβανε, μέχρι πρότινος, το κραταιό ΠΑΣΟΚ -χώρο στον οποίο, όμως, φαίνεται να ηγεμονεύει τώρα ο Σύριζα. Το πρώτο μεγάλο σύννεφο στις σχέσεις Βενιζέλου -Κουβέλη εμφανίστηκε με την περίφημη λίστα Λαγκάρντ για τους Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θεώρησε ατυχέστατους τους χειρισμούς του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πολλοί από τους στενούς του συνεργάτες μίλησαν δημοσίως για εικόνα συγκάλυψης.
Στην ομιλία του, στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος λίγα 24ωρα αργότερα,ο Φώτης Κουβέλης πήγε ένα βήμα παραπέρα: κατέστησε σαφές ότι στατηγικός του στόχος είναι η κυριαρχία στο χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού -περιέγραψε, δηλαδή, περισσότερο μιά ανταγωνιστική παρά συμμαχική σχέση με το ΠΑΣΟΚ -πράγμα που, προφανώς, δεν πέρασε απαρατήρητο από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία ανταπέδωσε το «χτύπημα» με την ευκαιρία της επίσκεψης Μέρκελ και την άρνηση Κουβέλη να συμμετάσχει στις συνομιλίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο.
Η πρόταση είχε διατυπωθεί από τον Βενιζέλο και είχε συναντήσει την καταρχήν θετική προσέγγιση του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεώρησε μέγιστο σφάλμα την άρνησή του και υποκριτική τη θέση του για πολιτική διαπραγμάτευση, καθώς αυτή ήταν η σημαντικότερη ευκαιρία διαλόγου με το «αφεντικό» της Ευρώπης. Ήδη σε άτυπη ενημέρωση των δημοσιογράφων αναφέρθηκαν τα εξής: «Είναι κρίμα που σε μία κρίσιμη στιγμή για την χώρα, ο κ. Κουβέλης δεν θέλησε να εμφανισθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που μετέχουν στην Κυβέρνηση και να υποστηρίξουν σε μία συζήτηση με την κ. Μέρκελ από κοινού την εθνική στρατηγική».
aixmi.gr
About these ads

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση