GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συρία: Οι αντάρτες πολεμούν το καθεστώς αγοράζοντας όπλα από το… καθεστώς

Οι προμηθευτές είναι διπλοί κατάσκοποι του Ασαντ που «έχουν το χρήμα πάνω από όλα» Αντάρτης στο Αλέπο σημαδεύει θέσεις του συριακο...

Οι προμηθευτές είναι διπλοί κατάσκοποι του Ασαντ που «έχουν το χρήμα πάνω από όλα»
Αντάρτης στο Αλέπο σημαδεύει θέσεις του συριακού στρατού τη Δευτέρα, μέρα κατά την οποία η πόλη αυτή στη βόρεια Συρία σφυροκοπήθηκε άγρια από τα αεροπλάνα του Ασαντ (AP Photo/Narciso Contreras)
 
Αντάρτες που πολεμούν για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ υποστηρίζουν ότι αγοράζουν όπλα και σφαίρες από πράκτορες του καθεστώτος. Και μάλιστα τα πληρώνουν ακριβά και τοις μετρητοίς.
Για τις διάφορες ένοπλες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης, η απόκτηση οπλισμού και πυρομαχικών αποτελεί αδιάκοπο αγώνα. Τα μέλη τους εκφράζουν οργή για τη Δύση επειδή δεν τους παρείχε βαρύ οπλισμό και προσθέτουν ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές εξοπλισμού.
Σε μια χώρα όπου η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική και σε έναν εμφύλιο όπου αδέρφια πολεμούν σε αντιμαχόμενες πλευρές και αντάρτες αυτομολούν από τις ένοπλες δυνάμεις, η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι δεν είναι δύσκολο να βρεθεί ένας «μεσάζοντας» ή ένας «παλαιός φίλος» για να τους βοηθήσει.
«Αγοράζουμε από κατασκόπους του Ασαντ και από την αγορά», λέει ο ταγματάρχης Αμπού Μαχάρ, μιλώντας προς το γαλλικό πρακτορείο «Agence France-Presse» και πίνοντας καφέ σ’ ένα γυμναστήριο που αποτελεί τη βάση των ανταρτών στο Αλέπο. 
Προσθέτει ότι μια σφαίρα κοστίζει 110 συριακές λίρες (1,2 ευρώ) όταν την αγοράζουν από το καθεστώς και 1,5 ευρώ όταν την προμηθεύονται από την αγορά – δεν εξηγεί όμως που βρίσκεται η αγορά αυτή. Υποστηρίζει ότι ο ίδιος είναι επικεφαλής 200 αντρών που πραγματοποιούν «ειδικές αποστολές» εναντίον των δυνάμεων του Ασαντ και ότι το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού τους προέρχεται από τη σαμπίχα, την φιλοκαθεστωτική πολιτοφυλακή.
«Αγοράζουμε τα όπλα από διπλούς πράκτορες. Χρειάζονται τα χρήματα. Ο θεός της σαμπίχα είναι το χρήμα. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτε άλλο. Αν τους δώσεις χρήματα, θα σου πουλήσουν και την ίδια τους τη μάνα», λέει.
Ο Αμπού Μαχάρ αυτομόλησε από την πολεμική αεροπορία το καλοκαίρι. Οπως και άλλοι αντάρτες, διατηρεί ακόμη φίλους σε διάφορα τμήματα του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας.
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση