GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Παγώνουν» οι επιπλέον μειώσεις αποδοχών

Σύμφωνα με διάταξη που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αναστέλλεται η επιπλέον του 25% μείωση, μέχρι το Δημόσιο να είναι σε θέση να δώσει σ...


Σύμφωνα με διάταξη που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, αναστέλλεται η επιπλέον του 25% μείωση, μέχρι το Δημόσιο να είναι σε θέση να δώσει στους υπαλλήλους τα Κίνητρα Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και Κίνητρα Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ)
Η αναστολή των περικοπών αφορά τελωνειακούς, εφοριακούς, υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Γενικού Χημείου, οικονομικούς επιθεωρητές, μερίδα υπαλλήλων του υπ. Ανταγωνιστικότητας και άλλων υπουργείων
Γλιτώνουν επί του παρόντος τις επιπλέον μειώσεις στις αποδοχές τους, που υπό κανονικές συνθήκες θα έτρεχαν από 1ης Νοεμβρίου, χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι πριν από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στα τέλη του 2011 λάμβαναν υψηλά επιδόματα.
Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να «παγώσει» τις μειώσεις αυτές έως ότου το κράτος είναι σε θέση να παράσχει στους εργαζομένους στο Δημόσιο τα Κίνητρα Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και Κίνητρα Επίτευξης Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ).
Η αναστολή των περικοπών αφορά κατά κύριο λόγο τελωνειακούς, εφοριακούς, υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Γενικού Χημείου, οικονομικούς επιθεωρητές, μερίδα υπαλλήλων του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας και άλλων υπουργείων.
Σε τρεις δόσεις
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονταν στον νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο, σε όσους υπαλλήλους υπήρχε μείωση στις αποδοχές τους που ξεπερνούσε το 25%, το ποσοστό πάνω από το όριο αυτό θα κοβόταν σε τρεις ισόποσες δόσεις.
Το 1/3 του υπερβάλλοντος ποσοστού θα κοβόταν την 1η Νοεμβρίου 2012, το υπόλοιπο 1/3 την 1η Νοεμβρίου 2013 και το τελευταίο μέρος την 1η Νοεμβρίου 2014.
Ειδικότερα, αν η συνολική μείωση των αποδοχών ήταν 49%, το 25% έχει ήδη κοπεί από πέρυσι τον Νοέμβριο, ένα 8% θα κοβόταν από τον φετινό Νοέμβριο, ένα άλλο 8% από την 1η Νοεμβρίου 2013 και το υπόλοιπο 8% την 1η Νοεμβρίου 2014.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο ενιαίο μισθολόγιο είχε περιληφθεί αυτή η ρύθμιση, καθώς από τις διατάξεις του προέκυπταν συνολικές μειώσεις αποδοχών που σε αρκετές περιπτώσεις υπαλλήλων με υψηλά επιδόματα έφταναν ακόμη και το 52%.
Ομως, σύμφωνα με σχετική διάταξη, η οποία περιλήφθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προβλέπεται ότι αναστέλλεται η επιπλέον του 25% μείωση, μέχρι το Δημόσιο να είναι σε θέση να δώσει στους υπαλλήλους τα ΚΕΣ και ΚΕΔΣ.
Για να δοθούν αυτά τα κίνητρα θα πρέπει να έχουν προσδιοριστεί σαφείς στόχοι και να υπάρξουν εκθέσεις αξιολόγησης από τους επικεφαλής τμημάτων που θα δείχνουν ποιοι υπάλληλοι έχουν πιάσει τους στόχους και τα δικαιούνται. Η σχετική διαδικασία έχει καθυστερήσει και γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα γίνουν προς το παρόν οι επιπλέον περικοπές στις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων.
Επίσης, επί του παρόντος δεν έχουν υπολογιστεί και τα επιπλέον κονδύλια που θα χρειαστούν για να δοθούν τα κίνητρα επίτευξης στόχων.
Κώστας Τσαχάκης

1 σχόλιο

  1. Μπούρδες..

    Αν είναι ετσι πώς καλοπερνάει τότε ο μπούλης Καραμανλής;;; Πώς στέκεται στα πόδια του ο Πούτιν;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση