GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στρος Καν: Να αποφύγουμε πάση θυσία την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Παρότρυνση προς τους Ευρωπαίους να αποφύγουν πάση θυσία την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απηύθυνε ο Ντομινίκ Στρος Καν, επισημα...


Παρότρυνση προς τους Ευρωπαίους να αποφύγουν πάση θυσία την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, απηύθυνε ο Ντομινίκ Στρος Καν, επισημαίνοντας ότι παρότι πρόκειται για μια μικρή χώρα, το πρόβλημα που θα δημιουργήσει μια έξοδος θα είναι μεγάλο.
«Oι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν τις απώλειες και να αποφύγουν, πάση θυσία, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, αλλά, όσο πιο μικρή χώρα είναι, τόσο πιο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Κι αυτό, γιατί οι επενδυτές βλέπουν ότι η ΕΕ δεν είναι σε θέση να επιλύσει ένα πρόβλημα που αποτελεί το 2% του ΑΕΠ και έτσι χάνουν την εμπιστοσύνη τους. Και χωρίς εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ανάπτυξη».
Αυτά δήλωσε στο περιοδικό Europolitique, από τη Σεούλ της Νότιας Κορέας, όπου συμμετείχε σε μία συζήτηση για το μέλλον της ευρωζώνης, στο πλαίσιο του World Knowledge Forum, ο τέως πρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος Καν.
Όπως αναφέρει το Europolitique, ο κ. Στρος Καν επικρίνει τους Ευρωπαίους γιατί δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα τα μέρα που έπρεπε. «Από τότε που ξέσπασε η ελληνική κρίση, δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να κερδίζουμε χρόνο, προκειμένου να αποφύγουμε την πρόσκρουση στον τοίχο, αλλά δεν επιλύουμε τίποτα. Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του ΔΝΤ στο περιοδικό.
Eπίσης, ο κ. Στρος Καν προτείνει τη δημιουργία μηχανισμών για τη μείωση των «spreads».
«Δεν μπορούμε να έχουμε μία νομισματική ένωση με τόσο διαφορετικά επιτόκια δανεισμού. Χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να συνεισφέρουν στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Διακυβεύεται ή ίδια η επιβίωση της ευρωζώνης», σημείωσε.
Τέλος, ο τέως γενικός διευθυντής του ΔΝΤ χαιρετίζει τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αλλά, προβλέπει ότι η δράση του δεν θα είναι θαυματουργή.

3 σχόλια

  1. ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΗΤΕ ΝΤΟΜΙΝΙΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποτέ δεν είδα μία σοβαρή πρόταση απ' αυτούς που υποστηρίζουν την έξοδό μας από το €, πώς θα γίνει αυτό.

    Ένα χρονοδιάγραμμα, κάτι συγκεριμένο. Ο καθένας λέει κι άλλα.

    Πώς θα κινηθούμε με δικό μας νόμισμα, το οποίο δεν έχει αντίκρυσμα (η Ελλάδα δεν παράγει τίποτε), ενώ η χώρα έχει χάσει εντελώς την πιστοληπτική της ικανότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NTOMINIK σε έφαγε το μ..νί. Μυαλό έχεις και θα μπορούσες αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την Ευρώπη να προτείνεις λύσεις. Δεν υπάρχουν ηγέτες στην Ευρώπη με τσαγανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση