GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ισχυρό παυσίπονο από τη μαύρη μάμπα

Εχει αναλγητική δράση παρόμοια με της μορφίνης, χωρίς τις παρενέργειες Η φονική μαύρη μάμπα φαίνεται ότι μπορεί να αποδειχθεί «σ...

Εχει αναλγητική δράση παρόμοια με της μορφίνης, χωρίς τις παρενέργειες
Η φονική μαύρη μάμπα φαίνεται ότι μπορεί να αποδειχθεί «σωτήρας» του ανθρώπου ενάντια στον πόνο
Λονδίνο 
Ένα παυσίπονο ισχυρό όσο η μορφίνη χωρίς όμως τις περισσότερες από τις παρενέργειες της γνωστής αναλγητικής ουσίας εντοπίστηκε στο θανατηφόρο δηλητήριο της μαύρης μάμπα, αναφέρουν γάλλοι ερευνητές.
Ένα από τα πιο επικίνδυνα φίδια
Το δηλητηριώδες φίδι το οποίο εκλύει νευροτοξίνες προκειμένου να παραλύει και να σκοτώνει μικρά θηράματα θεωρείται ως ένα από τα πιο επικίνδυνα φίδια στην Αφρική. Ωστόσο πειράματα σε ποντίκια που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature» έδειξαν ότι η φονική μαύρη μάμπα μπορεί να σώσει τον άνθρωπο από τον πόνο.
Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Μοριακής και Κυτταρικής Φαρμακολογίας κοντά στη Νίκαια της Γαλλίας μελέτησαν το δηλητήριο 50 ειδών φιδιών προτού ανακαλύψουν τις παυσίπονες πρωτεΐνες στο δηλητήριο της μαύρης μάμπα (ονομάστηκαν «μαμπαλγίνες»).
Χωρίς τις παρενέργειες
Όπως ανέφερε στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC ο δρ Ερίκ Λινγκουέλια ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη «όταν οι πρωτεΐνες αυτές δοκιμάστηκαν σε ποντίκια η παυσίπονη δράση τους ήταν τόσο ισχυρή όσο της μορφίνης, χωρίς όμως τις περισσότερες από τις παρενέργειες με τις οποίες συνδέεται η μορφίνη».
Η μορφίνη δρα στο μονοπάτι των οπιοειδών του εγκεφάλου. Μειώνει τον πόνο σημαντικά, ωστόσο την ίδια στιγμή μπορεί να γίνει εθιστική ενώ προκαλεί επίσης πονοκεφάλους, σύγχυση, εμέτους και μυϊκές ενοχλήσεις. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι «μαμπαλγίνες» νικούν τον πόνο μέσω ενός εντελώς διαφορετικού μονοπατιού το οποίο συνδέεται με λιγότερες παρενέργειες.
Ενθαρρυντικά τεστ σε ανθρώπινα κύτταρα
Με δεδομένο ότι τα μονοπάτια του πόνου είναι παρόμοια σε ποντίκια και ανθρώπους οι ερευνητές από τη Γαλλία ευελπιστούν ότι η μαύρη μάμπα θα προσφέρει παυσίπονα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποια ημέρα στην κλινική πράξη. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής εκτός από τα πειράματα στα ποντίκια και τεστ που έγιναν σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο έδειξαν ότι οι «μαμπαλγίνες» είχαν ισχυρή παυσίπονη δράση.
Σε κάθε περίπτωση ο δρ Λινγκουέλια σημείωσε ότι η ερευνητική ομάδα «δεν έχει ιδέα» για ποιον λόγο η μαύρη μάμπα παράγει ουσίες που δρουν ως παυσίπονα για τον άνθρωπο. Προσέθεσε ότι η μελέτη βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και ότι κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος σχετικά με το αν το δηλητήριο του φιδιού θα μπορούσε να προσφέρει νέα παυσίπονα φάρμακα στον άνθρωπο. «Απαιτούνται πρώτα πολύ περισσότερες μελέτες σε ζώα» κατέληξε ο ειδικός.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση