GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Για τους σοσιαλιστές τώρα είναι η ώρα!...

Του Χάρη Τσιόκα. Η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στη χώρα μας αναμφισβήτητα συνιστά ταυτόχρονα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικο γεγ...

Του Χάρη Τσιόκα.

Η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στη χώρα μας αναμφισβήτητα συνιστά ταυτόχρονα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικο γεγονός και αυτό γιατίόχι μόνο υπογραμμίζει το ενδιαφέρον μιας μεγάλης Ευρωπαϊκής χώρας που επηρεάζει καθοριστικά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά έχει σημαντικό ρόλο στο σχέδιο εξόδου και στη διαμόρφωση των πλειοψηφιών που απαιτούνται εντός της ευρωζώνης.
Μ’ αυτή την παραδοχή το λογικό θα ήταν να μη βρίσκουν έδαφος ‘’γονιμοποίησης’’ δύο ακραίες συμπεριφορές αντίδρασης που δυστυχώς διεκδικούν να μετακινήσουν την κρίση των πολιτών από τα ζητούμενα, στην εικόνα και στο συναίσθημα.
· Η μία συμπεριφορά αφορούσε την αντίδραση(?)-(sic) ορισμένων πολιτικών ηγεσιών- που ούτε λίγο ούτε πολύ έκριναν και προώθησαν στην κοινωνία το αίτημα της ‘’ανεπιθύμητης’’ καγκελαρίου της Γερμανίαςαγνοώντας ότι είναι κρίσιμος παίκτης των Ευρωπαϊκών διεργασιών . Δημιούργησαν σύγχυση στην κοινή γνώμη μπερδεύοντας σκόπιμα την αναγκαία κατά την κρίση μου διεκδίκηση μιας άλλης δίκαιης πολιτικής για την έξοδο από την κρίση, με την οικονομική, πολιτική και κοινωνική απομόνωση της χωρας.
· Η άλλη εξίσου αδιέξοδη –μοιρολατρική- και μοιραία είναι αυτή που αξιοποιώντας την λογική των άκρων θέλησε να αξιοποιήσει το γεγονός μόνο της παρουσίας της καγκελαρίου και όχι το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων ως το ‘’βάλσαμο’’ που θα οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες στην έξοδο από την κρίση.
Μ’ αυτή την έννοια σε μια δημοκρατία που ξέρει να αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της, το δικαίωμα της ειρηνικής διεκδίκησης των πολιτών για μια άλλη πολιτική και η κατάθεση εναλλακτικών επιχειρημάτων που αφορά τις επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων στην Ευρώπη αποτελούν επιλογές που ούτε πρέπει να απαγορεύονται ούτε να συρρικνώνονται. Το αίτημα να ‘’είμαστε χρήσιμοι και όχι ευχάριστοι’’ δεν μπορεί να είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση.
Στην αποτίμηση αυτής της επίσκεψης όσοι δεν επιλέγουν τους ακραίους θυμικούς απολογισμούς που περιέγραψα το πρόσημο γίνεται θετικό.Γιατί δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν απολογισμοί μοναδικών αλλαγών που συντελέσθηκαν δημοσιονομικά τα τελευταίαχρόνια με θυσίες του ελληνικού λαού.Γεγονός που καλό θα ήταν αυτή η κυβέρνηση να μη το κρύβει και πολύ περισσότερο να το αξιοποιεί ως πλεονέκτημα αντί να αναφέρεται σε δήθεν απομονώσεις.
Άλλωστε η ίδια η Ευρώπη –μετά τις Γαλλικές εκλογές- δοκιμάζει να ανιχνεύσει και άλλες πολιτικές εξόδου που υπερβαίνουν τα νεοφιλελεύθερα δημοσιονομικά μέτρα που παράγουν ύφεση και κοινωνικό διχασμό χωρίς ανάπτυξη.
Η κ. Μέρκελ έφυγε και το ταξίδι και το ταξίδι της Ελλάδας για συμμαχίες που θα διεκδικούν μια συνολική προοδευτική πολιτική διεξόδου συνεχίζεται.
Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. ο Πρωθυπουργός, και οι κοινωνικές αντιδράσεις έδωσαν τα δικά τους μηνύματα με επίκαιρο και αυθεντικό τρόπο έχουν επίκαιρη βαρύτητα και χρησιμότητα.
Θα μπορούσαν όλα αυτά να ολοκληρωθούν και με μια συνάντηση των πολιτικών ηγεσιών που αγωνίζονται για λύσεις μέσα στην ευρωζώνη με το ευρώ και την Ευρώπη.
Δεν έγινε και αυτό είναι αρνητικό
Το συμπέρασμα είναι ότι ο επόμενος χρόνος θα αποτιμήσει στην πράξη τα αποτελέσματα και τις πολιτικές από την επίσκεψη.
Είναι προφανές ότι και η κ. Μέρκελ και η κυβέρνηση δεν κρίνονται από την εικόνα της επίσκεψης αλλά από τις αποφάσεις για
· Την άμεση εκταμίευση των 31.5 δις
· Τα επιτόκια δανεισμού και την κατεύθυνση των πόρων
· Την ανακεφαλαιοποίηση και το εθνικό χρέος
· Το αναπτυξιακό και κοινωνικό πακέτο
Και πάνω απ’ όλα
· Το δίκαιο χρονικά και ποσοτικά επιμερισμό των δημοσιονομικών μέτρων
Γιατί αν τα επώδυνα μέτρα ληφθούν το2013 τι νόημα θα έχει μια ενδεχόμενη επιμήκυνση?
Γι’ αυτό δε θα κουράζομαι να επαναλαμβάνω ότι για τους προοδευτικούς πολιτικούς σχηματισμούς, για τους σοσιαλιστες τώρα είναι η ώρα!

7 σχόλια

  1. για τους σοσιαλιστες;

    ΑΥΤΑ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ ΤΑ ΣΚΕΦΤΗΚΕΣ;

    ΓΙΑ ΒΓΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΚΑΙ ΠΕΣ ΤΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΣΕΣ ΧΛΑΠΑΤΣΕΣ ΘΑ ΜΑΖΕΨΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΔΕ ΜΠΑΣ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΡΕ ΣΚΑΤΟΓΥΦΤΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. aman vre xari,grafikos katantises.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τρίζουν τα 3 κόμματα της κυβέρνησης. Δεκάδες βουλευτές αδυνατούν να ψηφίσουν τέτοια μέτρα, που θα εξαφανίσουν τις Ελληνικές Οικογένειες ! Όποιος ψηφίσει τα μέτρα, το ξέρει, ότι είναι τελειωμένος, είτε από το λαό, είτε από τη νύχτα Αγίου Βαρθολομαίου που ετοιμάζουν οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης σε όσους αντιπαθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ ότι για τους σοσιαλιστές τώρα είναι η ώρα, με δύο, όμως, προϋποθέσεις:
    •Η 1η, Να διακηρυχθεί , στεντορεία τη φωνή, ότι η εντιμότητα αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής στα κοινά.
    ΔΕΝ γίνονται ανεκτά, έστω και ίχνη διαφθοράς.
    Τσοχατζόπουλοι, Μαντέληδες, Τσουκάτοι, Σμπώκοι κλπ. απατεώνες, είναι απόβλητοι γιατί αποτελούν τα κατακάθια της πολιτικής ζωής και της κοινωνίας.
    •Η 2η, Να αποκτήσουν οι σοσιαλιστές αξιόπιστη ηγεσία! Η παρούσα (Β. Βενιζέλος) αποδείχθηκε ελάχιστη έως φαιδρή. Γιατί δεν είναι δυνατό ένας σοβαρός ηγέτης να καλεί το λαό προεκλογικά να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα αλλάξει το βράδυ της Κυριακής των εκλογών! Καλούσε δηλαδή να ψηφίσει ο λαός το… άγνωστο! Επίσης ένας σοβαρός ηγέτης δεν θα ισχυριζόταν ότι δεν είδε τί περιείχε το στικάκι , γιατί θα διέπραττε παράνομη πράξη!
    Είναι προφανές ότι ο λαός υπάρχει. Ο ηγέτης λείπει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σοσιαληστης ο Τσιακας,ο γ,γ, τπυ υπουργειου μεταφορων που αυξησε το εισητηριο απο 1 ευρω σε 1,40,τοτε ηταν εξουσια,τωρα ειναι σοσια-ληστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το ΠΑ$$ΟΚ είναι πάντα ΕΔΩ.
    απλώς
    τώρα τελευταία, το λένε και £ΥΡΙΖΑ.


    $________________________________ £

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση