GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει στη λιτότητα»...

Την πάγια θέση του κατά των πολιτικών λιτότητας επανέλαβε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη δε...

Την πάγια θέση του κατά των πολιτικών λιτότητας επανέλαβε ο νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, προειδοποιώντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αντέξει τη λιτότητα και θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη.
Σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, εξέφρασε την έποψη ότι δεν είναι ανησυχητικά τα σωρευμένα χρέη στην Ευρώπη, αλλά τα προγράμματα λιτότητας τα οποία επιβάλλονται σε ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Επισήμανε, παράλληλα, πως η λιτότητα αποδυναμώνει την οικονομία, ιδιαίτερα όταν και οι υπόλοιποι εταίροι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, ενώ απέρριψε ως εσφαλμένους τους ισχυρισμούς ότι δήθεν χωρίς μέτρα λιτότητας θα κατέρρεαν οι αγορές.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι αγορές καταρρέουν όταν δεν ρυθμίζονται και όταν το κράτος δεν επενδύει στην Παιδεία ή τις υποδομές. Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πληρώσουν το αντίτιμο για επενδύσεις που δεν έχουν πραγματοποιηθεί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, με τα πακέτα λιτότητας η κατάσταση στην Ευρώπη ολοένα και χειροτερεύει, η Ισπανία βυθίζεται σε ύφεση, με ποσοστό ανεργίας 25% και το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, ενώ η Ευρωζώνη δεν κατόρθωσε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη και δεν πρόκειται να το καταφέρει εάν δεν υπάρξει αντιστροφή της στρατηγικής αυτής.
Ο ίδιος θεωρεί ως μόνη διέξοδο την «περισσότερη Ευρώπη» με μιας μορφής αμοιβαιοποίηση χρεών. Όπως εξήγησε, καθώς το χρέος της Ευρωζώνης είναι χαμηλότερο από εκείνο των ΗΠΑ, οι χώρες-μέλη της θα μπορούσαν να λαμβάνουν από κοινού δάνεια στις αγορές, με ευνοϊκότερους όρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση