GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στη Γάζα ο εμίρης του Κατάρ

Την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιεί σήμερα ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ μπεν Χαλίφα αλ-Θάνι, ο οπο...

Την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιεί σήμερα ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Χαμάντ μπεν Χαλίφα αλ-Θάνι, ο οποίος σκοπεύει να επενδύσει 400 εκατομμύρια δολάρια στην ανοικοδόμηση
Ο εμίρης έφθασε από την Αίγυπτο, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας στην οποία μετέχουν η σύζυγός του Μόζα, ο πρωθυπουργός του Χαμάντ μπεν Τζάσεμ αλ-Θάνι και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μέσω του τερματικού σταθμού της Ράφας, όπου τον υποδέχτηκε ο αρχηγός της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγια σε επίσημη τελετή.
Οι δύο άνδρες στάθηκαν δίπλα-δίπλα κατά την ανάκρουση των δύο εθνικών ύμνων, του παλαιστινιακού και του Κατάρ.
Κόκκινος τάπητας είχε στρωθεί προς τιμήν του εμίρη, ενώ διέσχιζε το μικρό παράκτιο έδαφος το οποίο τελεί υπό αυστηρό ισραηλινό αποκλεισμό και στο οποίο η πρόσβαση είναι περιορισμένη σε επισκέπτες μέσω της αιγυπτιακής μεθορίου. Αξιωματούχοι της Χαμάς, υπουργοί της κυβέρνησης της Γάζας και ένα εξόριστο ηγετικό στέλεχος του κινήματος, ο Σάλεχ Αρούρι που έφθασε στη Γάζα για την επίσκεψη αυτή, παρέστησαν στην υποδοχή.
Ο σεΐχης Χαμάντ και ο Ισμαήλ Χανίγια μετέβησαν στη συνέχεια στην αίθουσα επισήμων του μεθοριακού τερματικού σταθμού.
Το αεροσκάφος του εμίρη είχε προσγειωθεί λίγο νωρίτερα στο αιγυπτιακό αεροδρόμιο Αλ-Αρίς, στη χερσόνησο του Σινά, για να επιβιβαστεί ο αρχηγός του κράτους του Κατάρ σε ελικόπτερο στην αιγυπτιακή πλευρά του τερματικού της Ράφας, σύμφωνα με επίσημες πηγές στη Γάζα.
Ο εμίρης θα μεταβεί στη νότια περιοχή Χαν Γιούνις για να τοποθετήσει τον θεμέλιο λίθο σε έργο ανέγερσης 1.000 κατοικιών για τις φτωχές οικογένειες, το οποίο θα φέρει το όνομά του.
Θα εγκαινιάσει επίσης έργα ανοικοδόμησης στο παλαιστινιακό έδαφος που ισοπεδώθηκε κατά την ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση  το Δεκέμβριο 2008-Ιανουάριο 2009, ύψους 254 εκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως για την κατασκευή δρόμων και κατοικιών στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με πηγή της Χαμάς, οι επενδύσεις του Κατάρ στη Γάζα πρόκειται να ανέλθουν σε 400 εκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Η επίσκεψη αυτή ανθρωπιστικού χαρακτήρα κατά την οποία θα εγκαινιαστούν έργα υποδομής που χρηματοδοτεί το Κατάρ με δωρεά 254 εκατομμυρίων δολαρίων θα διαρκέσει μερικές ώρες. Αποκτά ωστόσο ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς σε σπάνιες εξαιρέσεις, οι προσωπικότητες που μεταβαίνουν στη Γάζα τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν ή ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, αποφεύγουν κάθε επαφή με τη Χαμάς, την οποία μποϊκοτάρει η διεθνής κοινότητα για την άρνησή της να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να αποκηρύξει τη βία.
Σε διπλωματικό επίπεδο, η επίσκεψη αυτή σπάει την απομόνωση της Χαμάς, από τότε που οι μαχητές της εξεδίωξαν αξιωματούχους πιστούς στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που προκάλεσε οξύ πολιτικό διχασμό στους Παλαιστίνιους.
Η επίσκεψη αυτή που θα ενισχύσει το κύρος του παλαιστινιακού θύλακα αλλά απογοητεύει το Ισραήλ και παρακάμπτει τους παλαιστίνιους ηγέτες στη Δυτική Όχθη, επικρίθηκε με κεκαλυμμένο τρόπο από τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, του οποίου η Παλαιστινιακή Αρχή είχε εκδιωχθεί από τη Γάζα από δυνάμεις της Χαμάς το 2007.
Ο Αμπάς ευχαρίστησε το Κατάρ, την Κυριακή σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον εμίρη, για τις προσπάθειές του υπέρ της Γάζας αλλά επέμεινε στην ανάγκη «προάσπισης της ενότητας των παλαιστινιακών εδαφών και τερματισμού του διχασμού», σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση