GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τουρκία: Δεν ευλογεί πια τους μεικτούς γάμους ο Αρμένιος Πατριάρχης...

Ο Πατριάρχης Αράμ ο Α’, κατά κόσμον Αράμ Ατεσιάν Ο Αράμ ο Α΄ εξέδωσε οδηγία που εμποδίζει αλλόθρησκους να παντρευτούν.     ...

Ο Πατριάρχης Αράμ ο Α’, κατά κόσμον
Αράμ Ατεσιάν
Ο Αράμ ο Α΄ εξέδωσε οδηγία που εμποδίζει αλλόθρησκους να παντρευτούν.
 
 
Σάλο προκαλεί στην Τουρκία η οδηγία που εξέδωσε ο Αρμένιος Πατριάρχης Αράμ ο Α’, σύμφωνα με την οποία, εδώ και μερικές ημέρες, από 1ης Οκτωβρίου, δεν επιτρέπεται να τελούνται μεικτοί γάμοι. Δηλαδή, ένας Αρμένιος δεν θα μπορεί να νυμφεύεται και να λαμβάνει την πατριαρχική ευλογία αν η εκλεκτή της καρδιάς του ανήκει σε κάποιο άλλο θρήσκευμα.
Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από 12 χρόνια όπου επιτρέπονταν οι μεικτοί γάμοι στη γειτονική χώρα ανάμεσα σε Αρμένιους και αλλόδοξους ή αλλόθρησκους, κυρίως μουσουλμάνους Τούρκους, αλλά ο νέος Πατριάρχης αποφάσισε να κάνει το «χατίρι» ορισμένων σκληροπυρηνικών στελεχών της τουρκοαρμένικης κοινότητας που δυσανασχετούσαν με την «ανεκτική» σχετική οδηγία, την οποία είχε εκδώσει το 2000 ο πρώην Πατριάρχης Μεσρόπ Μουταφιάν. «Θέτουμε σε εφαρμογή έναν κανόνα που υπάρχει ήδη στην εκκλησία μας», ήταν η λακωνική δήλωση του Αράμ Α’, η κίνηση του οποίου έχει προκαλέσει σωρεία συζητήσεων εντός αλλά κι εκτός της αρμένικης κοινότητας της Τουρκίας.
«Εγώ δεν συμφωνώ με την απόφαση. Θεωρώ πως τα ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν, σέβονται ο ένας τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του άλλου, οπότε κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να απαγορεύεται. Αλλωστε ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί μια παράδοση της εκκλησίας μας», τονίζει ο 36χρονος Αρμένιος Μουράτ Κασπάρ ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες νυμφεύθηκε μουσουλμάνα.
«Η απόφαση του Πατριαρχείου μού φαίνεται εντελώς λανθασμένη. Νιώθω τόσο περιορισμένη, ώστε θέλω να σας αποκρύψω το επώνυμο μου, επειδή η οικογένεια μου δεν γνωρίζει για τη σχέση που έχω», επισημαίνει η 33χρονη τουρκοαρμένισσα Κριστίν η οποία επιθυμεί σύντομα να παντρευτεί τον αγαπημένο της, έναν μουσουλμάνο Τούρκο.
Υπάρχουν, ωστόσο, άλλοι που συμφωνούν με την απόφαση. «Οι κανόνες της Αρμένικης Εκκλησίας και της κοινότητας είναι οριστικές και πρέπει να γίνουν σεβαστές απ’ όλους», θεωρεί η 28χρονη Αναχίντ η οποία καταλήγει πως «όντως εκτελούνταν πάρα πολλοί μεικτοί γάμοι, γι’ αυτό ο αρμένικος πληθυσμός, οι παραδόσεις μας και ο πολιτισμός μας θα πρέπει να τύχουν μεγαλύτερης προστασίας».)

2 σχόλια

  1. ΣΩΣΤΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΠΕΤΡΙΑΡΧΗΣ.ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΕ ΜΙΚΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ! ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΡΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση