GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συμφωνία με «σφραγίδα» Ολάντ

Τα διεθνή ΜΜΕ χαρακτηρίζουν «προσωπική νίκη» του Γάλλου προέδρου την υιοθέτηση σαφούς χρονοδιαγράμματος που δεν επιθυμούσε η Μέρκελ. Μπλ...


Τα διεθνή ΜΜΕ χαρακτηρίζουν «προσωπική νίκη» του Γάλλου προέδρου την υιοθέτηση σαφούς χρονοδιαγράμματος που δεν επιθυμούσε η Μέρκελ. Μπλόκο στην πρόταση της Γερμανίας για «ευρωτσάρο» επί των οικονομικών
Στην υιοθέτηση σαφούς χρονοδιαγράμματος για την εφαρμογή της τραπεζικής εποπτείας κατέληξαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες.
Εξέλιξη που τα μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν «προσωπική νίκη» του Φρανσουά Ολάντ, καθώς με την επιμονή του ο Γάλλος πρόεδρος υποχρέωσε σε υποχώρηση το Βερολίνο και δη την καγκελάριο Μέρκελ, που λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου εξακολουθούσε να θέτει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της πειθαρχίας στην ΕΕ.
Και σε αυτό όμως το σημείο ο κ. Ολάντ βγήκε κερδισμένος, καθώς απέκρουσε την πρόταση της γερμανικής πλευράς για έναν υπερεπίτροπο που θα μπορεί να έχει δικαίωμα αρνησικυρίας για τους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών-μελών. Ενα θέμα που εκτός απροόπτου θα πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
 Συμφωνία με «σφραγίδα» Ολάντ
Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι
Μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου εκτίμησε ωστόσο ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν έχασε ολωσδιόλου το παιχνίδι, καθώς πέτυχε να «τρέξουν» οι διαδικασίες με βραδύτερο ρυθμό.
Το θέμα της τραπεζικής εποπτείας τον τελευταίο καιρό είχε κυριολεκτικά «δηλητηριάσει» τις σχέσεις Γαλλίας – Γερμανίας. Ωστόσο, με φόντο τις διαμαρτυρίες κατά της λιτότητας, υπήρξε τελικά συμφωνία. Οπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, αυτό που πλέον προέχει είναι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος μηχανισμός ελέγχου, ενώ το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Ιανουαρίου 2013, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο.
«Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα δράσουν προς αυτήν την κατεύθυνση. Οταν αυτό συμφωνηθεί, τότε πιθανότατα η ενιαία εποπτεία θα τεθεί σε ισχύ στην πορεία του 2013», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι για την ΕΚΤ πρέπει να υπάρξει σαφής διαχωρισμός μεταξύ της νομισματικής πολιτικής και του εποπτικού ελέγχου.
Οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές προσκείμενες στις εξελίξεις, αποκάλυψαν ότι κατά τη Σύνοδο ο Μάριο Ντράγκι (διοικητής της ΕΚΤ, που θα επωμιστεί το βάρος) ενημέρωσε τους ηγέτες πως θα χρειαστούν 6 έως 12 μήνες για να στηθεί και να τεθεί σε λειτουργία η ενιαία τραπεζική εποπτεία.
Πιέσεις
Ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του ασκεί πιέσεις να ολοκληρωθεί η διαδικασία το πρώτο τρίμηνο του 2013, σημειώνοντας πως «όσο ταχύτερα τεθεί ο μηχανισμός σε λειτουργία τόσο ταχύτερα θα μπορεί να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών». Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε όμως ότι «θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα». «Δεν είναι θέμα λίγων μηνών» δήλωσε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι το θέμα θα ολοκληρωθεί εντός του 2013.
Ως προς το ποιες τράπεζες αφορά η εποπτεία, η Α. Μέρκελ σημείωσε: «Επιβεβαιώσαμε πως οι τράπεζες πρέπει να ελέγχονται με διαφορετικούς τρόπους. Κάποιες άμεσα, σε επίπεδο ΕΚΤ, και κάποιες έμμεσα μέσω των εθνικών αρχών». Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θα αναλάβει την εποπτεία και των 6.000 τραπεζών, αλλά τα εθνικά εποπτικά όργανα θα έχουν την ευθύνη για καθημερινά θέματα των μικρότερων οργανισμών. Η ΕΚΤ, όμως, θα έχει την εξουσία να παρεμβαίνει ανά πάσα στιγμή.
Αυτό σημαίνει ότι η γερμανική Landesbanken θα υπόκειται στον μηχανισμό εποπτείας, σε αντίθεση με ό,τι επιθυμούσε το Βερολίνο, αλλά μόνο από τον Ιανουάριο του 2014, δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή.
«ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΘΕΣΗ»
Ο Φρανσουά Ολάντ, ερωτηθείς σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες κατάφερε τελικά να συμφωνήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο μετά την εκδήλωση των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε πως δεν θέλησε να θέσει «ένα τελεσίγραφο».
«Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της τραπεζικής εποπτείας δεν υπήρξε συμβιβασμός, συναντηθήκαμε στην ίδια θέση», είπε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για μια «τέλεια συμφωνία με τους Γερμανούς φίλους μας, οι οποίοι κατάλαβαν, και εμείς επίσης, πως η τραπεζική ένωση πρέπει να έχει στάδια».
ΝΤ. ΚΑΜΕΡΟΝ
Απειλεί με βέτο για τον προϋπολογισμό
Η Βρετανία είναι διατεθειμένη να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θεωρεί απαράδεκτη κι αντίθετη στα εθνικά της συμφέροντα, τόνισε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
«Νομίζω ότι θα ήταν καλό να έχουμε μία συμφωνία, είναι καλό να επιλυθούν αυτά τα θέματα, αλλά δεν θα ήταν αποδεκτό να δούμε κάποια τεράστια αύξηση στις δαπάνες της ΕΕ τη στιγμή που άλλοι προϋπολογισμοί περικόπτονται», δήλωσε ο κ. Κάμερον σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Επεσήμανε δε ότι «οι πολίτες στη Βρετανία αναμένουν μια σκληρή προσέγγιση, μια άκαμπτη προσέγγιση και αυτό ακριβώς θα συμβεί. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία που να είναι καλή για τη Βρετανία, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία».
Κατερίνα Κοσμά

 Συμφωνία με «σφραγίδα» Ολάντ Συμφωνία με «σφραγίδα» Ολάντ
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση