GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επικερδείς φέτος οι αγορές μετοχών παγκοσμίως

Στο ερώτημα εάν υπάρχει περιθώρια περαιτέρω ανάκαμψης των μετοχών απουσία εταιρικών κερδών επιχειρεί να απαντήσει ο Ad van Tiggelen, ανα...

Στο ερώτημα εάν υπάρχει περιθώρια περαιτέρω ανάκαμψης των μετοχών απουσία εταιρικών κερδών επιχειρεί να απαντήσει ο Ad van Tiggelen, αναλυτής της ING Investment Management.
Ο van Tiggelen διαπιστώνει πως οι παγκόσμιες μετοχικές αγορές ήταν επικερδείς για τους επενδυτές εντός του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας αύξηση κατά 14% μέχρι και τον Σεπτέμβριο.
Με τις κεντρικές τράπεζες να κατευνάζουν τις εντάσεις, η πορεία τους κρίνεται ασυνήθιστα ομαλή. Παρατηρώντας και τη χαμηλή διακύμανσή τους, κάποιος θα μπορούσε να πιστέψει ότι όλα πάνε καλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Ωστόσο, τα εταιρικά κέρδη μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα. Ο ρυθμός αύξησής τους παραμένει κολλημένος στο 3% με 4% κατά το 2012 και δεν αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερος το 2013. «Τι σημαίνει αυτό για τους επενδυτές;», διερωτάται ο αναλυτής.
Σύμφωνα με την ING IM, η αύξηση των εταιρικών κερδών στο τρέχον έτος, σταδιακά επιβραδύνεται, ένα φαινόμενο που πιθανόν θα αποτυπωθεί στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Επιπλέον, στη Ευρώπη τα κέρδη σημείωσαν μία μικρή υποχώρηση, κυρίως εξαιτίας της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Φινλανδίας. Στις ΗΠΑ, τα κέρδη εξακολουθούν να αναμένονται ελαφρώς αυξημένα για το τρέχον έτος, λόγω της συνεχιζόμενης ανάκαμψης του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την εξαιρετική πορεία κάποιων εταιρειών σηματωρών του κλάδου της τεχνολογίας.
Για το 2013, οι αναλυτές προβλέπουν αύξηση των κερδών άνω του 10%. Ωστόσο, λίγοι επενδυτές πιστεύουν αυτή την εκτίμηση. Και δικαίως, καθώς είναι εμπειρικά αποδεδειγμένο πως οι αναλυτές είναι υπερβολικά αισιόδοξοι στα οκτώ χρόνια για κάθε περίοδο δέκα ετών. Εξαιτίας του γεγονότος ότι τα περιθώρια κέρδους ήδη κυμαίνονται γύρω από τα υψηλά όλων των εποχών και ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη μέσα στο 2013 δεν αναμένεται πολύ διαφορετική από το τρέχον έτος, μία ακόμα χαμηλή μονοψήφια αύξηση των κερδών φαντάζει πολύ περισσότερο εφικτή.
Μέσα στο τρέχον περιβάλλον θα πρέπει κάποιος να αναλογιστεί σε ποιο βαθμό οι μετοχικές αγορές θα μπορέσουν να συνεχίσουν την έως τώρα ανοδική τους πορεία ελλείψει αύξησης κερδών, που για την Ευρώπη είναι σχεδόν σίγουρη.
Ο αναλυτής πιστεύει ότι το περιθώριο για τις αγορές να γίνουν περισσότερο ακριβές -ή λιγότερο φθηνές- δεν έχει εξαντληθεί ακόμα, λαμβάνοντας υπόψη τις παρακάτω εκτιμήσεις:
– Η τρέχουσα αναλογία της τιμής ως προς τα κέρδη για τις μετοχές (14 για τις ΗΠΑ και 12 για τον υπόλοιπο κόσμο) κυμαίνεται στον μέσο όρο ιστορικά, αλλά παραμένει ελκυστικό σε σύγκριση με τις υπερβολικά χαμηλές αποδόσεις των τίτλων σταθερού εισοδήματος.
– Οι ισολογισμοί των εταιριών είναι σε γενικές γραμμές εύρωστοι και προσφέρουν περιθώρια πιο φθηνής πίστωσης για τη χρηματοδότηση συγχωνεύσεων και εξαγορών και επαναγορά ιδίων μετοχών.
– Οι κεντρικές τράπεζες εμφανίζονται όλο και πιο αποφασισμένες να στηρίξουν την οικονομία με τέτοιο τρόπο ώστε οι κίνδυνοι συστημικών διαταραχών ή βαθειάς ύφεσης να παραμένουν σχετικά περιορισμένοι, γεγονός που ενδέχεται να διατηρήσει χαμηλή την μεταβλητότητα των μετοχών για αρκετό καιρό ακόμα.
Αυτό δεν σημαίνει -επισημαίνει ο van Tiggelen- ότι οι τιμές των μετοχών που εκκινούν από τον ορυμαγδό του 2009, μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνονται με ένα ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με τα κέρδη για μία παρατεταμένη περίοδο. Άλλωστε, οι χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων που αυτή τη στιγμή στηρίζουν τις μετοχικές αποτιμήσεις, θα αυξηθούν και πάλι όταν η οικονομία ανακάμψει και/ή όταν ο πληθωρισμός φθάσει στο κατώτατο σημείο του.
Εναλλακτικά, όταν οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν χαμηλές, αυτό πιθανώς αντανακλά ένα οικονομικό κλίμα το οποίο δεν ευνοεί την αύξηση των εταιρικών κερδών.
Δεν μπορεί να επιτευχθούν συγχρόνως και χαμηλές αποδόσεις ομολόγων και σημαντική αύξηση εταιρικών κερδών για πολλά χρόνια στη σειρά. Τούτου λεχθέντος, οι περισσότεροι μετοχικοί σηματοδότες είναι πράσινοι αυτοί τη στιγμή.
Σε ένα περιβάλλον όπου το ΔΝΤ επιθυμεί υψηλότερο πληθωρισμό στις ισχυρές οικονομίες και παράλληλα οι κεντρικές τράπεζες προτίθενται να διατηρήσουν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν, ο εύρωστος εταιρικός τομέας αξίζει καλές αποτιμήσεις, ακόμα και αν η αύξηση των κερδών του είναι περιορισμένη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση