GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε καλό δρόμο η εξυγίανση των τραπεζών της Ισπανίας

Η Ισπανία βρίσκεται στον ορθή κατεύθυνση για να διορθώσει τα προβλήματα στο χρηματοοικονομικό της τομέα, αλλά χρειάζεται να αναλάβει πιο...


Η Ισπανία βρίσκεται στον ορθή κατεύθυνση για να διορθώσει τα προβλήματα στο χρηματοοικονομικό της τομέα, αλλά χρειάζεται να αναλάβει πιο αποφασιστική δράση προκειμένου να διαχειρισθεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένες από τις τράπεζές της, τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μία ομάδα επιθεωρητών της ΕΚΤ και της Επιτροπής επισκέφθηκαν την Ισπανία στο διάστημα 15 -26 Οκτωβρίου, με σκοπό να εξετάσουν την πρόοδο που επιτελείται στη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, μία από τις ρήτρες του Μνημονίου Κατανόησης που συνομολογήθηκε μεταξύ της Ισπανίας και των Βρυξελλών τον Ιούλιο– βάσει του οποίου η Μαδρίτη μπορεί να επωφεληθεί από την παροχή ενός δανείου 100 δισεκ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.
«Μολονότι οι γενικές χρηματοοικονομικές συνθήκες στην Ισπανία έχουν βελτιωθεί από την αρχή του προγράμματος και οι πιέσεις στην χρηματοδότησή της έχουν μειωθεί, οι προκλήσεις σε ένα τμήμα του τραπεζικού της τομέα παραμένουν οξύτατες και απαιτούν μία αποφασιστική πολιτική δράση όπως άλλωστε υπογραμμίζεται και στο Μνημόνιο Κατανόησης του προγράμματος», τονίζεται στην ανακοίνωση.
«Σε γενικές γραμμές, τα ευρήματα της αποστολής συγκλίνουν σε ένα επιτυχές πρόγραμμα, του οποίου η εφαρμογή έχει δρομολογηθεί», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.
Οι δύο ευρωπαϊκοί θεσμοί πρόσθεσαν επίσης πως κατέληξαν σε μία συμφωνία με την Ισπανία για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του νέου μηχανισμού για την δημιουργία μίας ισπανικής «Κακής Τράπεζας», η οποία θα αναλάβει τα επικίνδυνα στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών, που θα του επιτρέψει να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του και το ΔΝΤ, στην προκαταρκτική έκθεσή των επιτηρητών του προγράμματος για τις ισπανικές τράπεζες, βρίσκει πως η Μαδρίτη έχει επιτελέσει «σημαντικές προόδους» για την μεταρρύθμιση του τομέα των χρηματοπιστωτικών της ιδρυμάτων.
Το Ταμείο προσδιορίζει πως η τελική έκθεση για τη διερευνητική αυτή αποστολή «θα διαβιβασθεί στις ισπανικές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Νοεμβρίου».
Η αποστολή, προσθέτει ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός, θα επιστρέψει στην Ισπανία και προβλέπεται να συντάξει και δεύτερη έκθεση για τον τραπεζικό τομέα της χώρας «στο πρώτο τρίμηνο του 2013».
Σύμφωνα με τη σύντομη ανακοίνωση του ΔΝΤ «η συγκυρία στις χρηματοοικονομικές αγορές ναι μεν έχει βελτιωθεί αφότου η ΕΚΤ ανακοίνωσε το πρόγραμμα OMT (για την εξαγορά κρατικών ομολόγων χωρών της ευρωζώνης), αλλά η κατάσταση παραμένει ασταθής και αντίθετοι άνεμοι πνέουν στην οικονομία και τις τράπεζες» της Ισπανίας.
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση