GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θέλεις να γίνεις δήμαρχος; Μπορείς…

Θεωρείτε τις αμερικανικές εκλογές σκέτη τρέλα; Που να δείτε τι γίνεται στο Βέλγιο… στη χώρα, η οποία έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ακυβερν...

Θεωρείτε τις αμερικανικές εκλογές σκέτη τρέλα; Που να δείτε τι γίνεται στο Βέλγιο… στη χώρα, η οποία έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ ακυβερνησίας όταν μετά τις γενικές εκλογές του 2011 έμεινε χωρίς κυβέρνηση για 18 ολόκληρους μήνες!
Όμως την Κυριακή οι Βέλγοι επιστρέφουν στις κάλπες για τοπικές εκλογές: Περισσότεροι από 50.000 (!) υποψήφιοι κατεβαίνουν για δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι σε 589 μικρές περιφέρειες…
Για να κερδίσει κανείς λοιπόν σε αυτές τις εκλογές, πρέπει να ξεχωρίσει! Με όποιον τρόπο να ‘ναι! Ο Alexander Dziri για παράδειγμα εκπροσωπεί για χρόνια το Βέλγιο στην Ευρώπη κάνοντας μπρέικ ντανς!
Στις εκλογές κατεβαίνει και ο γνωστός βέλγος ράπερ, Pierre Etienne. Ο 33χρονος δικηγόρος Jonathan Biermann κάνει μία πολύ ιδιαίτερη προεκλογική εκστρατεία: τριγυρνάει στις Βρυξέλλες με ένα βαμμένο μπλε φορτηγάκι, μισοσπασμένο και ιδιαιτέρως ενοχλητικό για μία πρωτεύουσα με πολύ κίνηση. Πρόσφατα το πάρκαρε έξω από ένα διάσημο εστιατόριο για να φάει με τον υπουργό Εξωτερικών της κεντρικής κυβέρνησης, Didier Reynders.
Ο ίδιος δηλώνει στη Wall Street Journal ότι το αγόρασε από το ίντερνετ, το έβαψε ένας φίλος του και… σκέφτεται πού και πού να το χρησιμοποιεί και ως εστιατόριο.
Πάντως η πολιτική είναι σπουδαία μπίζνα στο Βέλγιο: Μία χώρα μόλις 11 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει έξι Κοινοβούλια και τον ίδιο αριθμό βουλευτών με τις Ηνωμένες Πολιτείες!
Τα πολιτικά κόμματα εκτός από ιδεολογικές διαφορές έχουν και γλωσσικές… φλαμανδικά, γαλλικά και δίγλωσσα!
Σε ολόκληρη τη χώρα υπάρχουν πάνω από 30 κόμματα, ενώ στο Κοινοβούλιο εκπροσωπείται το μη ευκαταφρόνητο νούμερο των 14.
«Οι πολιτικοί πρέπει να πουλάνε τον εαυτό τους σα να ήταν σαπούνια», δηλώνει χαρακτηριστικά πολιτικός αναλυτής αναφερόμενος, εκτός των λοιπών άλλων, και στο σταυρό που θα πρέπει να βάζουν οι πολίτες σε μία χώρα που, όπως η Ελλάδα, η ψήφος είναι υποχρεωτική. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι και εκεί δεν υπάρχουν τεράστια ποσοστά αποχής.
Όπως αναφέρει, κάποιες φορές οι εκλογές είναι σαν ένα ριάλιτυ, σαν το American Idol για παράδειγμα.
Εκτός από ράπερ, χορευτές, βρίσκει κανείς στις λίστες μοντέλα, ηθοποιούς (σας θυμίζουν όλα αυτά κάτι;), την πρώην μις Βέλγιο, αλλά και μία πανέμορφη κοπέλα που δήλωσε ότι θα βγει στους δρόμους των Βρυξελλών γυμνή αν πάρει πάνω από 1.000 σταυρούς. Και όπως ήταν φυσικό έγινε πασίγνωστη μέσα σε μερικές ώρες. Ούτε η ίδια περίμενε τόση επιτυχία, όπως δηλώνει.
«Είναι βελγικό φαινόμενο», υποστήριξε η ίδια. «Αυτά δε γίνονται στη Γαλλία και την Ολλανδία. Στο Βέλγιο ο κόσμος παίρνει την πολιτική στην πλάκα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση