GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τα μέτρα οδηγούν σε ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού

Έχουμε γράψει κι άλλη φορά ότι η διαδικασία ψήφισης των νέων μέτρων θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια νέα ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικο...


Έχουμε γράψει κι άλλη φορά ότι η διαδικασία ψήφισης των νέων μέτρων θα οδηγήσει πιθανότατα σε μια νέα ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, όπως  άλλωστε συνέβη και την προηγούμενη φορά με την ψήφιση της “δανειακής” που είδαμε τη ΝΔ να χάνει το ένα τρίτο σχεδόν της κοινοβουλευτικής της ομάδας, να δημιουργούνται από το πουθενά οι “Ανεξάρτητοι Έλληνες”  και άλλα διάφορα.
Εδώ μπαίνουμε πάλι στα χωρικά ύδατα του επιδέξιου άρθρου του Αδέξιου Δεξιού σχετικά με το φημολογούμενο «νέο κόμμα» που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ετοιμάζει ο Α. Σαμαράς.
Το ερώτημα είναι πάντοτε, αν ένα «νέο κόμμα» φιλοδοξεί πραγματικά να γίνει το πολιτικό υποκείμενο μιας Νέας Μεταπολίτευσης (κάτι που έχει πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο) ή να επιχειρήσει την επιβίωση της καθεστηκυίας καταστάσεως με νέα λεοντή.
Αυτό περίπου συμβαίνει ούτως ή άλλως τώρα. Ο τρικομματικός συνασπισμός εξουσίας λειτουργεί και ως όχημα διάσωσης αυτού που αποκαλείται “σύστημα”, το οποίο προσφέρει αφειδώς την στήριξη του στο κυβερνητικό εγχείρημα, προσπαθώντας να διασώσει την προνομιακή και παρασιτική θέση τους, μετακυλώντας το κόστος στα κορόιδα (βλ. πχ τις απαιτήσεις για τα εργασιακά που υπαγορεύθηκαν στην Τρόικα από συγκεκριμένα μεγαλοσυμφέροντα).
Μια μετεξέλιξη αυτής της προσπάθειας σε «κόμμα εθνικής σωτηρίας» με ατέλειωτες πατριωτικές σάλτσες θα ήταν no big news. Η πλάκα είναι, πως νομίζουν ότι δεν το διαπιστώνουμε. Το πολιτικό σύστημα προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του, αλλά κάποιος πρέπει να του πει ότι το βλέπουν: ελάχιστο παράδειγμα, το άρθρο του Spiegel «Διεφθαρμένοι μέχρι το κόκκαλο» καταδεικνύει το πόσο εύκολο είναι να διαπιστωθούν οι προθέσεις της πολιτικής τάξης, συγκρίνοντας απλώς τα μέτρα που λαμβάνονται για τους «χαμένους της μεταπολίτευσης» και την μακαρία απραξία σχετικά με λίστες τεκμαίρουσες ακραία εισοδήματα πολιτικών και άλλων προσώπων – με το συνακόλουθο κρυφτό.
Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται «νέα τράπουλα». Όχι ανακάτεμα της ίδιας τράπουλας, δήθεν «ριζοσπαστικό». Νέα πρόσωπα, με άλλη νοοτροπία (η καινότητα από μόνη της δεν σηματοδοτεί τίποτα). Όχι ένα μείγμα από τα γνωστά πρόσωπα ως πυλώνες, τα δοκιμασμένα στην εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων του τόπου, και μερικούς καινοφανείς «χρήσιμους ηλιθίους» για γαρνιτούρα – γιατί κανενός μας το όνειρο δεν είναι να γίνει ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ενός νέου κεντροδεξιού ΠΑΣΟΚ. Αν ένα συνονθύλευμα αποτελείται από ασυνείδητους, καλύτερα οι «φωνές της συνείδησης» να μην νομιμοποιούν με την παρουσία τους.
Για τους παραπάνω λόγους, πολλά θα κρινόντουσαν από τα πρόσωπα και από το πόσο συγκεκριμένος θα ήταν ο λόγος ενός νέου κόμματος. Θα μίλαγε για «αξιοκρατία», για «πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής» έτσι γενικά, όπως όλοι σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης; Ή θα υπεδείκνυε τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα πραγματοποιούνταν τα προηγούμενα, περιγράφοντας το ποια ακριβώς αυγά θα σπάσει και πώς;
Θα ήταν πολυσυλλεκτικής ιδεολογίας, «ελάτε μέσα, μέσες-άκρες τα ίδια πιστεύουμε»; Ή θα ξεκαθάριζε το πάνω σε ποιες ιδεολογικές αρχές (και αρχές γενικώς) θα έχτιζε την πολιτική του; Γιατί περίπου εκατό χρόνια τώρα, η Δεξιά παράταξη μας… δουλεύει! Έχει μεταπρατική-‘φιλελεύθερη’ κορυφή και συντηρητική-παραδοσιοκεντρική βάση…
Ένα τέτοιο κόμμα θα ιδρύετο με πολύ συγκεκριμένη αυτοτοποθέτηση στο συνεχές «εθνική κυριαρχία-ευρωπαϊκός φεντεραλισμός» και στα άλλα επίκαιρα και κρίσιμα «συνεχή» ή… βλέποντας και κάνοντας, καλή θέληση να υπάρχει, έχετε εμπιστοσύνη στις καλές μας προθέσεις;
Αρκετά ενδεικτικό «θερμόμετρο» είναι το ποια θα εμφανιστεί ως η κάπως νεώτερη γενιά που θα εισάγετο στο ενδεχόμενο κομματικό μόρφωμα: π.χ., η Αριστερά έχει αξιολογότατους εκτεταμένους μηχανισμούς παραγωγής πολιτικοποιημένων στελεχών από τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους, με αποτέλεσμα το στελεχιακό δυναμικό της (δηλαδή, άνθρωποι που «μπορούν να σταθούν» σε μια πολιτική συζήτηση και επιδίωξη) να είναι ποσοτικά ασύμμετρα μεγαλύτερο  από το μέχρι πρότινος σμικρό ποσοστό της. Η Δεξιά έχει επιλέξει συνειδητά να μην διαθέτει κανέναν σοβαρό μηχανισμό παραγωγής πολιτικοποιημένων στελεχών, αφού το ζητούμενο και το κριτήριο για μελλοντικούς πολιτευτές είναι οι «έτοιμες δεξαμενές ψήφων», όχι η ρώμη της ιδεολογικής συγκρότησης ή έστω οι πολιτικές ικανότητες πέραν της ψηφοθηρίας – άρα, οι μηχανισμοί επιλογής-απόρριψης φροντίζουν γι’ αυτό κυρίως το κριτήριο, τις «έτοιμες δεξαμενές ψήφων».
Αν, λοιπόν, οι φερέλπιδες νέοι (δηλαδή, μέχρι 35-40 ετών) ενός ενδεχόμενου νέου κεντροδεξιού κόμματος θα προέλθουν από τις κομματικές νεολαίες της κεντροδεξιάς ή –φρίξον ήλιε, στέναξον η γή- και του ΠΑΣΟΚ, το εγχείρημα είναι θνησιγενές. Αυτοί οι μηχανισμοί έχουν ως στόχο την παραγωγή στελεχών ικανών να αναπαραγάγουν τα τρέχοντα σχήματα εξουσίας, είναι ένας από τους τρόπους αναπαραγωγής της καθεστηκυίας καταστάσεως: τα εκβλαστήματά τους, οι νέοι των παρατάξεων, εξ ορισμού και εξ αντικειμένου δεν μπορούν να εμφυσήσουν το καινούργιο – δημιουργήθηκαν για να μπορέσουν να αναπαλαιώσουν το παλιό.
Όλα αυτά μας δείχνουν το… προφανές: ότι σε τέτοιες καταστάσεις και αποφάσεις, είτε με νέο κόμμα είτε χωρίς νέο κόμμα, το σύνθημα πρέπει να είναι «ή όλα ή τίποτα». Η πολιτική μετεξέλιξη του «ολίγον έγκυος», δηλαδή και κάποια μεταρρύθμιση και κάποια διατήρηση του status quo, και κάποια ανανέωση και κάποιο μοίρασμα της τράπουλας, είναι μια κυβέρνηση Κερένσκι – και, κυρίως, η μοιραία κατάληξή της.
Σωτήρης Μητραλέξης
Πηγή:kostasxan.blogspot.com

3 σχόλια

  1. ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΓΑΝΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΑ.

    ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΝΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΤΩΝ 3 ΚΟΜΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΡΙΧΝΟΥΝ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ Χ.Α , ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ Χ.Α !!!

    ΠΩΣ ΕΠΙΑΣΕ ΤΕΤΟΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ Η Χ.Α ; ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ ; ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΣ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΣ ΤΙΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ, ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΣ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ, ΤΡΙΤΕΚΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ, ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΣ ΤΑ ΔΩΡΕΑΝ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΥΣ, ΟΤΑΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΣ ΤΑ ΔΩΡΑ, ΟΤΑΝ ΜΕΙΩΝΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΣΕ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ; ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΕ ΟΤΙ ΠΙΟ ΑΚΡΑΙΟ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΟΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ !

    ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΚΕΝΤΡΩΟΙ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΟΔΕΞΙΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ, ΠΟΥ ΜΙΣΟΥΝ ΤΗΝ Χ.Α, ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ; ΓΙΑΤΙ , ΑΠΛΑ, ΣΥΧΑΙΝΟΝΤΑΙ ΤΟ ΤΡΙΟ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΠΕΙ "ΟΧΙ" !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μας δουλευεις κυριε μητραλεξη..
    οταν εχουν τα λεφτα και τα κανονια,
    και εξυπηρετουν και μεγαλες δυναμεις,
    νομιζεις οτι δεν θα βρουν προθυμους να μπορουν να μιλησουν στην τιβου,να μπουνε μια πιασαρικη μπαρουφα?
    δηλαδη μεχρι τωρα πως ειχαν την κυριαρχια?
    γιατι ηταν υψηλη διανοηση?
    το 40% του κοσμου το θελει το μνημονιο,
    οταν ειναι μεταξυ τους μακαριζουν την αγια τροικα,
    γιατι καθαριζουν οι γερμανοι γιαυτους,
    και βαζουν τους υπολοιπους στη θεση τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όποιος πολιτικός όποιος και να είναι ο πολιτικός του χώρος, αν ψηφίσει τα ΕΡΓΑΣΙΑΚΆ μέτρα ΠΟΥ θα καταδικάζει εμάς αλλά μελλοντικές γενιές, ώστε να γίνουμε σκλάβοι του κάθε κερατά που θα αρπάζει και μετά θα φεύγει από την χώρα , ΕΙΝΑΙ αιτία ΠΟΛΕΜΟΥ για εργοδότες και τους συνεταίρους τους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ
    ΜΕ ΥΠΟ--ΜΙΣΘΟ 586 ευρώ μικτά δηλαδή 489 καθαρά για 40-50- χρόνια οι Έλληνες...

    Δεν φτάνει που θέλουν να τους δώσουν τα εδάφη μας , τα σπίτια μας, τα αεροδρόμια μας, τα λιμάνια μας, την ΔΕΗ, τα ΝΕΡΑ μας , τον ΑΕΡΑ μας , της ΘΑΛΑΣΣEΣ μας , αλλά θέλουν να τους δώσουν εμάς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας ως δώρα , ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΔΩΡΑ , ΑΔΕΙΑ ΑΔΕΙΑΣ ΣΕ συνταξιούχους τον 500 ευρώ ...

    ΑΥΤΌ ΚΑΙ ΜΌΝΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΟΣΟΙ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΕΚΡΟΙ, ΌΣΟΙ ΠΕΙΤΕ (ΝΑΙ ΣΕ ΌΛΑ) για αυτό και μόνο αξίζει παλέψουμε να σας σκοτώσουμε η να σκοτωθούμε... δεν θα σας προστατέψει ούτε και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ που την χρησιμοποιείτε ώστε να προσανατολίζετε τον ΛΑΟ ,αυτοί οι φουκαράδες γιατί φουκαράδες είναι (εκτός από τους αρχηγούς Κασιδιάρη-Μιχαλολιακου) που τους βάζετε να άπονοπρανασταλίζουν το κόσμο ,με το να κυνηγά θεατρικές παράστασης, μελαψούς, ΕΝΩ ΞΕΠΟΥΛΙΈΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.. Είναι στημένοι ακόμα και τα ΜΜΕ και αυτοί που τους πριμοδοτούν γιατί είναι ο κρυφός άσσος του συστήματος..

    ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ,ΠΡΟΔΟΤΕΣ,ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΎΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΑΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΝΑ ΑΠΡΟΝΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΥΝ , ΓΛΥΦΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥΝΕ.

    Η.Ο.Π.Λ.Α Μπούντζουκας Τηλέμαχος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση