GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Να διεκδικήσουμε το ΠΑΣΟΚ πίσω...

Από τον  Γιώργο Κοκκίνη. Προχτές το πρωί παρευρέθηκα μαζί με αρκετούς ομοϊδεάτες μου , όσοι έχουν απομείνει, στην συγκέντρωση της αρισ...

Από τον  Γιώργο Κοκκίνη.

Προχτές το πρωί παρευρέθηκα μαζί με αρκετούς ομοϊδεάτες μου , όσοι έχουν απομείνει, στην συγκέντρωση της αριστερής πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ. Λειτουργώντας πραγματικά ως ένα δημοκρατικό σοσιαλιστικό κίνημα μπορέσαμε οι περισσότεροι προσκληθέντες να εκφράσουμε τις απόψεις μας για την πολιτική επικαιρότητα αλλά και για το μέλλον του δημοκρατικού σοσιαλιστικού χώρου. Η πλειοψηφία των ομιλητών όπως κι εγώ θέσαμε κάποια βασικά ερωτήματα αλλά και προϋποθέσεις για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ. Θα σας μεταφέρω την δική μου άποψη όπως την θυμάμαι γιατί τις ομιλίες μου ποτέ δεν τις γράφω από πριν, αφού θεωρώ ότι έτσι χάνω την αμεσότητα με τους συνομιλητές μου.
Το ΠΑΣΟΚ εδώ και αρκετά χρόνια , αλλά κυρίως τα 3 τελευταία έχασε εντελώς την πολιτική του ταυτότητα, αφέθηκε να παρασυρθεί από πρακτικές και νοοτροπίες νεοφιλελεύθερου και νεοσυντηριτικού τύπου αδιαφορώντας για την λαϊκή βούληση. Οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό της χώρας μας από την κρίση απέβησαν άκαρπες μιας και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν είχαν ως γνώμονα μόνο την βελτιστοποίηση των λογιστικών αριθμών και όχι της πραγματικής οικονομίας ενώ σε πολλές περιπτώσεις ήταν και αμφίβολο κατά πόσο εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών. Στην προσπάθεια αυτή, δυστυχώς, συμμετείχαν πολιτικά πρόσωπα τα οποία εκτός ότι πολλές φορές ήταν ακατάλληλα και ανεπαρκή για το έργο που είχαν αναλάβει, συχνά ήταν και άμεσα ή έμμεσα διαπλεκόμενα με εγχώρια μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα διαφόρων τύπων. Έτσι οδηγηθήκαμε στη σημερινή δραματική κατάσταση , της οποίας η συνέχεια μπορεί να είναι ακόμα χειρότερη αν δεν υπάρξει άμεσα καθαρή πολιτική παρέμβαση.
Από τις αρχές του 2010 είχα εκφράσει την αντίθεση μου σε όλες αυτές τις αντιλαϊκές και βάναυσες επιθέσεις στον λαό και τη χώρα. Από τότε μέχρι σήμερα δεν στήριξα ούτε μια στιγμή το ΠΑΣΟΚ , γιατί πότε δεν το ξαναπίστεψα. Από τότε είχα αναστείλει ουσιαστικά την ιδιότητα του μέλους και καλούσα το τότε ΠΑΣΟΚ σε άμεση σύγκλιση συνεδρίου για επαναπροσδιορισμό της πολιτικής μας και αναγέννηση του κόμματος, μιας και οι προεκλογικές δεσμεύσεις αλλά και οι ιδεολογικές αρχές του κινήματος είχαν γίνει κουρελόχαρτα καθώς το κόμμα όχι μόνο εφάρμοζε πολιτικές ενάντια στις αρχές του, αλλά και γιατί στελέχη του είχαν εντρυφήσει για χρόνια στη διαφθορά και τη συνδιαλλαγή. Από τότε μέχρι σήμερα περιμένουμε το περιβόητο συνέδριο που θα αναγεννήσει την πάλε ποτέ δημοκρατική παράταξη.
Σήμερα, καλούμαστε εμείς, οι τελευταίοι των Μοϊκανών, να ανασυντάξουμε το ΠΑΣΟΚ! Να το αναγεννήσουμε , να το κάνουμε ξανά κόμμα του λαού. Αλήθεια, για ποιο κόμμα μιλάμε? Για ποίο κίνημα μιλάμε? Για ποιόν σοσιαλισμό μιλάμε? Τι πρεσβεύει το σημερινό ΠΑΣΟΚ? Νομίζω ότι τις απαντήσεις σ’ αυτά τα ερωτήματα τις γνωρίζουμε όλοι πλέον, το ΠΑΣΟΚ κατάντησε ένα άκρως νεοφιλελεύθερο κόμμα, προσκολλημένο στον κυβερνητισμό και την εξουσία, αποκομμένο από τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού και των εργαζομένων.
Έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το ΠΑΣΟΚ πίσω , απ αυτούς που το κατέλαβαν και το πρόδωσαν, περιμένοντας το επόμενο συνέδριο. Αλήθεια όμως, πότε και πως θα γίνει αυτό το συνέδριο? Μήπως θα βρεθούμε απέναντι σε στρατιές πολιτικών γραφείων και σε μηχανισμούς βολεμένων καρεκλο-σκεπτικιστών? Μήπως στο όνομα της αλλαγής και της δήθεν ανανέωσης θα προταθούν-τοποθετηθούν νέοι ηλικιακά μεν , αλλά ΚΛΟΝΟΙ των σημερινών πολιτικών αρπακτικών δε? Με ποιους θα συνομιλήσουμε? Με αυτούς που καταλήστεψαν το δημόσιο χρήμα, με αυτούς που πίνουν το αίμα του κόσμου για να χαρίσουν δις στις τράπεζες? Με αυτούς που χαρίζουν δις στην Siemens? Με αυτούς που λεηλατούν την δημόσια περιουσία για την ξεπουλήσουν κοψοχρονιά στο όνομα των μνημονίων ? Με αυτούς που ψάχνουν 3 χρόνια να βρουν τους φοροφυγάδες και δεν κοιτάνε ούτε τις λίστες στα στικάκια που τους δίνουν??? ΟΧΙ, με αυτούς εμείς δεν έχουμε καμία σχέση , ούτε θα έχουμε. Στο επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ λοιπόν θα έχουμε να επιλέξουμε 2 δρόμους, το δρόμο τον δικό μας , που οδηγεί σε ένα ΑΡΙΣΤΕΡΟ αλλά ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΚΤΡΑΤΙΚΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ ή το δρόμο του καπιταλισμού και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών.
Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει να αποδεχτούν όλοι αυτοί οι πολιτικοί δεινόσαυροι ότι πρέπει να πάνε σπίτι τους αν όχι φυλακή και όταν λέω όλοι εννοώ από το μικρότερο στέλεχος ως το μεγαλύτερο που βρέθηκε σε κυβερνητική θέση τα τελευταία 20 χρόνια τουλάχιστον. Αν όμως ο δρόμος που επιλεγεί είναι αυτός μια δήθεν «κεντροαριστερής σοσιαλδημοκρατίας» από τα γνωστά μεγάλο στελέχη για τα μάτια του κόσμου, πράγμα το οποίο είναι το πιθανότερο, εγώ προσωπικά αλλά και όσοι πιστεύουμε στην πατριωτική και δημοκρατική αριστερά θα πρέπει να αποχωρίσουμε οριστικά, δημιουργώντας ένα νέο κίνημα μέσα από τον λαό ,που θα εκφράζει ΜΟΝΟ τον λαό και τα συμφέροντά του.
Δυστυχώς, αυτά που γνώρισα και έμαθα για το ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχουν πλέον και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να υπάρξει ξανά το Σοσιαλιστικό κόμμα που ξέραμε. Όποιος ισχυρίζεται ότι με την συγκεκριμένη ηγετική ομάδα και τα συγκεκριμένα πολύ διαφημιζόμενα στελέχη της εθνικής μας σωτηρίας μπορεί να έρθει η αλλαγή, είτε πλανάται πλάνην οικτρά, είτε ανήκει στο σύστημα της διαπλοκής και της παραπληροφόρησης. Ένα σοσιαλιστικό κίνημα θα πρέπει να εκφράζει την θέληση του λαού, προσαρμοσμένο πάντα στις ανάγκες της εποχής. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια Ελλάδα η οποία θα ανήκει στους Έλληνες με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και υπηρετώντας πάντα τις απαιτήσεις της κοινωνίας. Η κοινωνική δικαιοσύνη , η αξιοκρατία, η δημοκρατία και το ήθος θα αποτελούν τις βασικές μας αρχές.
Φοβάμαι ότι η κοινωνική συνοχή έχει διαταραχτεί για τα καλά και χωρίς αυτή δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική ειρήνη. Για να κρατηθεί η κοινωνική συνοχή επιβάλλεται να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη , έννοια η οποία έχει εκλείψει εντελώς στις μέρες μας, αφού η πολιτική που ακολουθείται κυρίως τα τελευταία χρόνια, αποδίδει δίκιο μόνο στον οικονομικά ισχυρό. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτός ο δρόμος της αδικίας, δεν μπορεί ο φοροφυγάς να συνεχίζει να διαφεύγει εκμεταλλευόμενος τους νόμους του κράτους. Δεν μπορεί οι τράπεζες να μην πληρώσουν το δικό τους δημιούργημα. Δεν μπορεί να πληρώνουν τα μεσαία και χαμηλά οικονομικά στρώματα τις έκτατες εισφορές , ενώ κάποιοι άλλοι να κρύβουν τις περιουσίες τους σε off-shore εταιρίες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η απάνθρωπη εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλείας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η απαξίωση του θεσμού της οικογένειας , μετατρέποντας τους γονείς σε σύγχρονους σκλάβους , δουλεύοντας εξαντλητικά ωράρια και με πενιχρά εισοδήματα , γι όσους είναι ακόμα «τυχεροί» και εργάζονται. Δεν μπορούν να μιλάνε για ανάπτυξη, η οποία θα έρθει μόνο μέσω ειδικών οικονομικών ζωνών, έτσι ώστε να βοηθήσει, όχι φυσικά τον λαό, αλλά την άρχουσα τάξη να αυξήσει την προκλητική κερδοφορία της. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η οργανωμένη διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας έτσι ώστε να χαριστεί στους διεθνείς τοκογλύφους. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
Συντρόφισσες και σύντροφοι, στο χέρι μας είναι να αλλάξουμε την πατρίδα προς το καλύτερο, οι δυνάμεις της διαπλοκής και η δικτατορία του κεφαλαίου μπορούν να απομονωθούν μόνο αν πιστέψουμε ότι ο λαός έχει την δύναμη της ανατροπής.
Ας δώσουμε όλοι τον αγώνα για την εθνική ανεξαρτησία , την κοινωνική δικαιοσύνη και την λαϊκή κυριαρχία, χωρίς τους αυτόκλητους και διορισμένους μανδαρίνους που αναδύθηκαν από τα τηλεπαράθυρα της διαφθοράς και της σήψης. Χωρίς εκείνους που πρόδωσαν τις αρχές και τις αξίες μας.

10 σχόλια

  1. Τώρα είναι αργά για δάκρυα Στέλλα...

    Ούτε ο Κουρής σας σώζει. Τρέξτε προς Σύριζα για να σωθείτε, ακόμα λίγες θέσεις διαθέσιμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί ρε Μεγάλε; Πάλι να μας σώσετε; Μας σώσατε μια φορά... και τώρα χρωστάνε και τα παιδιά μας. Αφήστε τουλάχιστον τα εγγόνια μας... Λυπηθείτε μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αριστερος λαϊκισμός, συνδικαλιστισμός, κρατικοδιαιτισμός και ένα σωρό τρίχες που έφεραν τη χώρα στον πάτο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΓΚΡΕΜΙΖΕΤΑΙ Η ΦΑΥΛΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΡΙΚΟΛΟΡ.
    ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ.
    ΦΗΜΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΜΕ ΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟ- ΚΟΥΒΕΛΗ, ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑ Ή ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΝΔ, ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΥΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ.
    ΥΠΟΥΡΓΟΙ, ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΤΕΛΟΣ ΕΙΤΕ ΕΤΣΙ ΕΙΤΕ ΑΛΛΙΩΣ.

    ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΙΚΑ, ΑΛΛΑ Η ΑΜΕΤΡΗ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΗΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ, ΟΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ- ΚΟΥΒΕΛΗ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΥΕΙ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θέατρο σκιών παίζεται με τις δήθεν απειλές της τρόικας και τις υπερβολικές της απαιτήσεις, για να βγει σε λίγες μέρες η θλιβερή συγκυβέρνηση και να πανηγυρίζει ότι η τρόικα έκανε πίσω στα δήθεν αιματηρά μέτρα που απαιτούσε,να περάσει και 28 Οκτωβρίουυυ ( μην τους πλακώσουν στης παρέλασης με χειροβομβίδες)

    Στα επικοινωνιακά παιχνίδια είναι πρώτοι, διδαγμένοι ΌΛΟΙ ΡΕΕΕ!! ΞΥΠΝΆΤΕ ΡΕ ΚΟΡΌΙΔΑ …

    Η Ο.Π.Λ.Α

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΑ ΧΑ ΧΑ Στα κουφά των διαπραγματεύσεων στο θέμα για απόλυση 15.000 υπαλλήλων του δημοσίου, θυμηθήκαμε ότι εχουμε 11.000 επίορκους αλλά τους κρατούσαμε για τέτοιες δύσκολες στιγμές ΡΕ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝΝΝΝΝΝΝ ΧΑ ΧΑ ΓΑΜΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΤΑ ΕΛΕΓΑΝ ΑΥΤΑ;.

    Απομένει να βρούμε 4.000 κοπανατζήδες ακόμη….ΧΑ ΧΑ ΧΑ ... ΌΡΕ ΤΖΆΜΠΑ ΤΗΝ ΚΆΝΑΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΆΤΗ ΑΔΩΝΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ ΓΑΜΑΜΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΣΑΣΗ ΕΕΕ ΧΑ ΧΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΞΟΥΣΊΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κανείς δεν διαβάζει λόγια για πασόκ φιλαράκο, δεν το έχεις καταλάβει ακόμα ; σε άλλη χώρα ζεις ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το ΠΑΣΟΚ αγγίζει τα έσχατα όρια της ανυποληψίας.

    Με πολυτραυματία συνέκρινε το ΠΑΣΟΚ ο πρώην υφυπουργός Γ. Ντόλιος, συμπληρώνοντας με οδύνη ότι «δεν μας αγαπούν». Κάτι ανάλογο είχε πει και η Μελίνα Μερκούρη στον Ανδρέα Παπανδρέου πριν από αρκετά χρόνια – την περίοδο που το κόμμα είχε βυθιστεί στη δίνη των σκανδάλων: «πρόεδρε δεν αρέσουμε πια».

    Δυστυχώς για το ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Σήμερα, δεν το ακούει κανείς. Και σωστά πράγματα να λέει και ενδιαφέρουσες απόψεις να καταθέτει και έξυπνες ιδέες να διακινεί, δεν αφήνει κάποιο θετικό ίχνος στην πολιτική ζωή. Μιλάει στο βρόντο. Αγγίζει τα έσχατα όρια της ανυποληψίας. Γιατί, μπορεί κάποιον να μην τον αγαπάς, να μην τον γουστάρεις, να θεωρείς ότι βρίσκεται στον αντίποδα των θέσεων σου, ωστόσο μπορεί να σε υποχρεώσει (με το ειδικό βάρος που διαθέτει) να τον υπολογίζεις, να τον σέβεσαι και να μετράς τα όσα λέει. Τη Θάτσερ, για παράδειγμα, πολλοί Βρετανοί και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι την μισούσαν, όμως δεν την αγνοούσαν.

    Την κατάσταση για το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα δεν τη σώζουν ούτε η υπερέκθεση και ο βερμπαλισμός του Ευάγγελου Βενιζέλου ούτε το αυτομαστίγωμα των στελεχών. Παράγουν τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Ο αρχηγός του ισχυρίζεται ότι κάποιοι οικονομικοί και πολιτικοί κύκλοι [που φυσικά δεν κατονομάζονται] έχουν βάλει στο στόχαστρο το ΠΑΣΟΚ γιατί θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση, πλήττοντας αυτόν τον κρίκο [δηλαδή το κόμμα του] που είναι ο εγγυητής της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος.

    Κλασική αντίδραση και βολική υπεκφυγή από κάποιον που έχει περιέλθει σε εξαιρετικά δυσχερή θέση και αδυνατεί να εκπονήσει ένα σχέδιο εξυγίανσης για το κόμμα του και μια ελκυστική αφήγηση για το μέλλον της χώρας. Η θεωρία αυτή είναι τόσο σοβαρή, όσο και η υπόθεση των «μπρούκληδων» ομογενών που προτίθενται να προσφέρουν 600 δισ δολάρια για να βγάλουν τη χώρα από την κρίση χρέους. Δεν πείθει ούτε και τους πιο κοντινούς ανθρώπους του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Σ’ ό,τι αφορά τους εσωκομματικούς αντιπάλους του, αυτοί την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια, αναζητώντας καταφύγιο σε όμορους χώρους ή προαναγγέλλοντας πολιτικές πρωτοβουλίες. Το ΠΑΣΟΚ, με τη σημερινή μορφή του, δεν μπορεί να επιβιώσει. Ορισμένοι έχουν αρχίσει να συντάσσουν τους επικήδειους λίβελους. Μπορεί να τους διαψεύσει;

    Η μία λύση είναι να κρυφτεί, στην κυριολεξία, να εξαφανιστεί από την πολιτική σκηνή. Δύσκολο. Άλλωστε είναι στην κυβέρνηση, και επιπλέον ο αρχηγός του δεν μπορεί να αντισταθεί στον πειρασμό να μιλά επί παντός του επιστητού και δεν εννοεί να εγκαταλείψει το ρόλο «του συμβούλου και του καθοδηγητή του έθνους». Πιο ρεαλιστική φαντάζει η επιλογή της διάχυσής του σ’ ένα ευρύτερο μέτωπο στο οποίο θα συμμετάσχουν και η ΔΗΜΑΡ και οι διάφορες ομάδες που περιφέρονται στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι οι υποψήφιοι εταίροι του ΠΑΣΟΚ δεν πετάνε τη σκούφια τους να εμπλακούν σε συζητήσεις μ’ ένα κόμμα που φυλλορροεί, που σπαράσσεται από εσωτερικές αντιθέσεις και καθημερινώς καλείται να αναμετρηθεί με τις κακόφημες πλευρές του παρελθόντος του και, ειδικότερα,με τους σκελετούς που ξεπηδούν από τα ντουλάπια του.



    PHGH...aixmi.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δηλαδή δεν ολοκληρώθηκε η καταστροφή.
    Δεν θέλουμε άλλους σωτήρες σαν εσένα και κάτι άλλους.
    Πήγαινε στο σπίτι σου και άφησέ μας ήσυχους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΑΛΟ; ΞΕΒΟΛΕΥΤΗΚΑΤΕ; ΑΜΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΟΛΥΜΠΙΘΡΑ ΤΟΥ ΣΙΛΩΑΜ ΙΣΩΣ ΑΛΛΑ.........ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ. ΦΙΛΑΚΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ-ΠΡΟΕΔΡΟ-ΧΑΡΑΤΣΟΜΠΗΧΤΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση