GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πώς κακοποιούσε ανενόχλητος επί δεκαετίες αγόρια και κορίτσια ο Τζιμ Σάβιλ

Γιατί δεν τόλμησε κανείς να ξεσκεπάσει τον βρετανό παρουσιαστή   Ο τίτλος της εκπομπής του διάσημου τηλεοπτικού παρουσιαστή του B...

Γιατί δεν τόλμησε κανείς να ξεσκεπάσει τον βρετανό παρουσιαστή
 
Ο τίτλος της εκπομπής του διάσημου τηλεοπτικού παρουσιαστή του BBC Τζίμι Σάβιλ ήταν «ο Τζιμ θα το κανονίσει» («Jim’ll fix it»). Μόνο μετά τον θάνατό του άρχισε να βγαίνει στη δημοσιότητα η φρικτή αλήθεια: ανενόχλητος επί δεκαετίες κακοποιούσε δεκάδες ανήλικα αγόρια και κορίτσια. Ποιός ήταν και γιατί δεν τόλμησε κανείς να τον ξεσκεπάσει ;
Με σήμα κατατεθέν τα βαμμένα πλατινέ μαλλιά, τα περίεργα κοσμήματα, τα εκκεντρικά κοστούμια και τα πούρα που κάπνιζε, ο Σάβιλ πέθανε σε ηλικία 84 ετών τον Οκτώβριο του 2011. Είχε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, και είχε τιμηθεί με τον τίτλο του σερ από τη βασίλισσα.
Εκατομμύρια άνθρωποι τον ήξεραν ως «εκκεντρικό» των βρετανικών ΜΜΕ. Για κάποιους ήταν ο «Αγιος Τζίμι», που άλλαξε την ζωή πολλών, με 40 εκατ. στερλίνες (49,5 εκατ. ευρώ) από φιλανθρωπικές δωρεές.
Στο απόγειο της καριέρας του παρουσίαζε την εκπομπή «Jim’ll Fix it» και καυχιόταν για τη φιλία του με την Μάργκαρετ Θάτσερ και τον πρίγκηπα Κάρολο.
Αλλά φαίνεται ότι όσοι γνώριζαν τον πραγματικό Τζίμι Σάβιλ είχαν βυθιστεί σε μία (συν)ένοχη σιωπή. Αυτό που δεν ήξεραν οι πολλοί θαυμαστές και φίλοι του, ήταν ότι επρόκειτο για «αρπακτικό κατά συρροήν παιδόφιλο», όπως είπε η αστυνομία, ο οποίος εκμεταλλευόταν ανήλικα αγόρια και κορίτσια σε καμαρίνια, στα στούντιο και στα γραφεία του BBC, στο τροχόσπιτο και μέσα στην Ρολς Ρόϊς του.
Η πιο διάσημη δήλωσή του ήταν ότι δεν είχε «κανένα συναίσθημα». «Θα ήμουν κακή είδηση για έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο επειδή δεν θα είχαν τίποτα να βρουν», είχε πει το 1991.
Αλλά φαίνεται ότι αυτό ήταν ο μύθος που είχε προσεκτικά χτίσει γύρω από την προσωπικότητά του. Λίγοι ήξεραν την αλήθεια για την παιδοφιλική δράση του. Και αυτοί δεν μίλησαν ποτέ.
Για τους τηλεθεατές ήταν έναν εκκεντρικός και εκρηκτικός άνθρωπος, αλλά μάλλον ευθύς και καλοσυνάτος.
«Είναι καλό που δεν έχω να κρύψω τίποτα. Με ρωτάνε γιατί δεν παντρεύτηκα. Λέω ότι ποτέ δεν ένιωσα την ανάγκη», είχε πει σε ντοκιμαντέρ με τίτλο «Ο κόσμος του Τζίμι Σάβιλ», το 1972.
Κρίσιμο ερώτημα είναι αν υπήρξε συγκάλυψη της υπόθεσης στα πιο υψηλά κλιμάκια του BBC, και αν δόθηκε εντολή από την διεύθυνση να κοπεί η εκπομπή «Newsnight» που έφερνε στο φως την δράση του Σάβιλ.
Ο Μαρκ Τόμσον, οποίος ήταν μέχρι πρόσφατα γενικός διευθυντής του BBC, και ετοιμάζεται να αναλάβει προέδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που εκδίδει την εφημερίδα The New York Times στος 12 Νοεμβρίου, το διαψεύδει. Αλλά υπάρχουν τόσα ερωτηματικά που διατάχθηκε έρευνα από την αστυνομία, το κοινοβούλιο, και εσωτερική, στο BBC.
Ο Τόμσον δεν ήταν υπεύθυνος τα 60 χρόνια που ο Σάβιλ κακοποιούσε τους ανηλίκους. Υποστήριξε ότι δεν ήταν ενήμερος για την έρευνα της εκπομπής «Newsnight» σχετικά για την υπόθεση, και ότι δεν είχε σχέση με την απόφαση να κοπεί το ρεπορτάζ, διότι αυτό ήταν ευθύνη της αρχισυνταξίας, και δεν έφτασε ποτέ σε ανώτατο επίπεδο.
Στο BBC λένε ότι αποκλείεται να μην ήταν σε γνώση ο διευθυντής για μια εκπομπή τόσο εκρηκτικού περιεχομένου.
Από τα πιο αξιόπιστα ειδησεογραφικά δίκτυα παγκοσμίως, το BBC δέχεται ασφυκτικές πιέσεις και κατηγορίες ότι αποπειράθηκε πέρυσι να συγκαλύψει τις καταγγελίες για τον Σάβιλ.
Οι κατηγορίες είδαν το φως της δημοσιότητας στις αρχές του Οκτωβρίου του 2012, σε ντοκιμαντέρ από το ανταγωνιστικό δίκτυο ITV, στο οποίο μίλησαν γυναίκες που είπαν ότι τις είχε κακοποιήσει ο Σάβιλ, όταν ήταν ανήλικες.
Η δικηγόρος κάποιων θυμάτων Λιζ Νταξ είπε ότι υπήρχε στο BBC ένα «δίκτυο» παιδεραστών την εποχή που ο Σάβιλ βρισκόταν στο αποκορύφωμα της καρίερας του, τις δεκαετίες του 1970 και του ’80.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι όλο το έθνος αισθάνεται αποστροφή για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ζήτησε να διενεργηθούν έρευνες για να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, καθώς αυξάνονται οι υποψίες περί συγκάλυψης.
Η Σκότλαντ Γιαρντ έχει εντοπίσει δεκάδες πιθανά θύματα, ανήλικα κορίτσια και αγόρια εκείνη την εποχή, ακόμη και 12 ετών, που φέρονται να έπεσαν θύματα κακοποίησης σε κτίρια του BBC, ακόμη και σε νοσοκομεία όπου ο Σάβιλ ήταν εθελοντής.
Το θέμα έχει πάρει και άλλες διαστάσεις, με τον Τομ Γουότσον, αντιπρόεδρο του Κόμματος των Εργατικών, να καταγγέλλει ότι υπήρχε δίκτυο παιδοφίλων στα πιο υψηλά κλιμάκια, στη βουλή, ακόμη και στην Ντάουνινγκ Στριτ, την περίοδο 1974 – 84. Ζήτησε να γίνει έρευνα και για αυτό.
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση