GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συρία: Ο υπουργός Εξωτερικών του Άσαντ κατηγορεί ΗΠΑ και Γαλλία

Ζήτησε από την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία να σταματήσουν να εξοπλίζουν τους «τρομοκράτες» Κατεστραμμένα κτίρια από τις συγκ...

Ζήτησε από την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία να σταματήσουν να εξοπλίζουν τους «τρομοκράτες»
Κατεστραμμένα κτίρια από τις συγκρούσεις το Χαλέπι.
 
Πυρά κατά δυτικών χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας –συγκεκριμένα των ΗΠΑ και της Γαλλίας– και τρίτων χωρών οι οποίες υποστηρίζουν τους «τρομοκράτες», όπως τους αποκαλεί το συριακό καθεστώς, που δρουν στη χώρα του εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ αλ-Μοαλέμ.
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο υπουργός επισήμανε ότι για την ειρήνευση στη χώρα πρέπει η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ να σταματήσουν να στηρίζουν, να εξοπλίζουν και να χρηματοδοτούν την αντιπολίτευση.
Κατηγόρησε ακόμη εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ και τη Γαλλία «μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που εξαπέλυσαν πολέμους υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας τώρα υποστηρίζουν την τρομοκρατία στην πατρίδα μου αδιαφορώντας για τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».
Πρόσθεσε δε, σε μια έμμεση αναφορά στο αντιισλαμικό βίντεο που ξεσήκωσε τον μουσουλμανικό κόσμο, ότι η υποστήριξη της τρομοκρατία «συνοδεύεται από άνευ προηγουμένου πρόκληση στα μέσα ενημέρωσης που βασίζεται στην ανάφλεξη του θρησκευτικού φανατισμού».
Σε ό,τι αφορά την εξεύρεση λύσης στον εμφύλιο της χώρας του, ο Αλ-Μοαλέμ τάχτηκε υπέρ μίας πολιτικής λύσης και του διαλόγου υπό την ηγεσία Σύρων ο οποίος θα συμφωνήσει σε έναν οδικό χάρτη για μία «ανοιχτή και πλουραλιστική Συρία». Κάλεσε δε την αντιπολίτευση να εργαστεί από κοινού με την κυβέρνηση για να μην χύνεται πλέον συριακό αίμα.
Η αντιπολίτευση, από την πλευρά της, αμέσως απέρριψε την προτροπή του Σύρου υπουργού αποκαλώντας τον ψεύτη και προπαγανδιστή του καθεστώτος Άσαντ.
Υπενθυμίζεται ότι οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν περισσότερο διπλωματικά και πολύ λιγότερο υλικά την συριακή ένοπλη αντιπολίτευση –τουλάχιστον όχι με «φονικό εξοπλισμό» (δηλαδή όπλα) και όχι ανοιχτά.
Μετά από ενάμιση έτοςμίας μάλλον ειρηνικής εξέγερσης που βαθμιαία μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας παραμένουν διχασμένα για το πώς θα χειριστούν την κατάσταση στη Συρία
Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία δείχνουν προς περισσότερες κυρώσεις αλλά είναι πολύ διστακτικές αν όχι αρνητικές για το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης τύπου Λιβύης. Αντιθέτως, η Ρωσία και η Κίνα αντιτίθενται στις ασφυκτικές κυρώσεις (πολύ περισσότερο σε μία επέμβαση) και ζητούν λύση μέσα από πολιτικό διάλογο.
Νωρίτερα, ο Σύρος υπουργός συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ επέκρινε σφοδρά την συριακή κυβέρνηση για τους θανάτους, τις παραβιάσεις θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τους βομβαρδισμούς από εναέρια μέσα και το πυροβολικό, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την εμφανή επιδείνωση της 18μηνης σύρραξης.
Σχόλια αναγνωστών (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση