GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο εισαγγελέας Δ. Ζημιανίτης εκπρόσωπος Τύπου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών

Εκπρόσωπο Τύπου αποκτά για πρώτη φορά η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Πρόκειται για τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτριο Ζημι...


Εκπρόσωπο Τύπου αποκτά για πρώτη φορά η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Πρόκειται για τον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Δημήτριο Ζημιανίτη, ο οποίος αναλαμβάνει, κατά τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά πρότυπα να ενημερώνει τους εκπροσώπους του Τύπου για σημαντικά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινή γνώμη και διερευνώνται από τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές.
Η σύσταση γραφείου Τύπου στην εισαγγελία Πρωτοδικών προβλέπονταν από το 1998 (από το άρθρο 17 του Κανονισμού Εσωτερικής Λειτουργίας της εισαγγελίας), πλην όμως μέχρι σήμερα ουδείς από τους προϊσταμένους της είχε προχωρήσει στην τοποθέτηση εκπροσώπου Τύπου, τονίζει το protothema.gr
Η τοποθέτηση του κ. Ζημιανίτη ως εκπροσώπου Τύπου έγινε με απόφαση της νέας προϊσταμένης της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Παναγιώτας Φάκου. H διευθύνουσα, μάλιστα, την εισαγγελία Πρωτοδικών θα έχει την προσωπική διεύθυνση του γραφείου, το οποίο «κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε υπόθεσης, τη σκοπιμότητα δημοσιοποίησης στοιχείων αυτής και το πλαίσιο που θέτει ο νόμος -ενόψει του ότι πλείστες από τις ενέργειες της εισαγγελίας δεν γίνονται ούτε είναι σκόπιμο να γίνονται υπό το φως της δημοσιότητας, ούτε αφορούν αυτήν-, θα παρέχει ενημέρωση, μέσω ανακοινώσεων και, πιθανώς, Δελτίων Τύπου».
Η λειτουργία γραφείου Τύπου κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με τον κ. Ζημιανίτη, καθώς «οι σύγχρονες συνθήκες, ο όγκος και η συνθετότατα των ποινικών υποθέσεων, τα ποικίλα ζητήματα που εξετάζονται από το σύστημα της Ποινικής Δικαιοσύνης και το ενδιαφέρον του πολίτη να πληροφορείται έγκαιρα και έγκυρα τη διερεύνηση υποθέσεων που απασχολούν σημαντικές ομάδες του πληθυσμού, υπαγορεύουν πλέον η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών -εκτός άλλων- να μπορεί, in casu, να ενημερώνει με τρόπο επίσημο και τυπικό το κοινό, μέσω των εκπροσώπων του Τύπου, σχετικά με υποθέσεις μείζονος κοινωνικού ενδιαφέροντος, για τις οποίες έχει αναληφθεί δράση εκ μέρους της».
Ο εκπρόσωπος Τύπου
Ο κ. Ζημιανίτης έχει σπουδάσει νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακών διπλωμάτων στο Ποινικό Δίκαιο και στην εγκληματολογία από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στο δικαστικό σώμα εισήλθε το 1999, αφού αποφοίτησε από τη Σχολή Δικαστών. Έχει υπηρετήσει στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ από το 2002 έως το 2008 υπηρέτησε με απόσπαση στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως σύμβουλος σε θέματα Δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων. Το 2012 εξελέγη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, της οποίας είναι αναπληρωτής γενικός γραμματέας.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση