GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Πιθανή η αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ»

«Ένα ψηφιακό υλικό που είναι προϊόν υποκλοπής είναι πιθανό να έχει υποστεί αλλοιώσεις, από αυτόν που το υπέκλεπτε, από διάφορες υπηρεσ...

«Ένα ψηφιακό υλικό που είναι προϊόν υποκλοπής είναι πιθανό να έχει υποστεί αλλοιώσεις, από αυτόν που το υπέκλεπτε, από διάφορες υπηρεσίες που διαμεσολάβησαν. Είναι προφανές ότι ένα παράνομο υλικό είναι επισφαλές και δεν επιτρέπεται συνταγματικά η χρήση του», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αναφερόμενος στην επίμαχη λίστα Λαγκάρντ.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι το υλικό είναι παράνομο και δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό υλικό, καθώς και ότι η «εκ του πλαγίου εκμετάλλευσή του θα δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις της χώρας με τη Γαλλία, αλλά και την Ελβετία, με την οποία επιχειρούμε να συνάψουμε διμερή συμφωνία για τη φορολογία καταθέσεων».
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι ενημερώθηκε από τα τελευταία δημοσιεύματα πως εισαγγελείς με «έγγραφο προς το υπουργείο Οικονομικών, που υπολαμβάνει ότι το υπουργείο Γαλλίας έδωσε CD, ζητά το αρχικό υλικό που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου και τα σχετικά συνοδευτικά έγγραφα».
«Η παρουσίαση των γεγονότων είναι διαφορετική. Ο κ. Διώτης δεν αναφέρθηκε ότι υπάρχει επίσημο συνοδευτικό έγγραφο και ότι ήρθε ανεπισήμως, ατύπως και δίχως αριθμό πρωτοκόλλου. Δεν γνωρίζω αν ο κ. Διώτης πήρε το αρχικό υλικό ή το αντίγραφο. Θεωρώ ότι και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν λέει ψέματα, αλλά αυτό δεν το γνωρίζω εγώ» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Στη συνέχεια ανέφερε:«Δεν γνωρίζω ποιο χειρισμό θα κάνει η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών. Έστειλα στον πρωθυπουργό το υλικό για τις δικές του ενέργειες. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι πρέπει να διαφυλαχθούν: οι σχέσεις μας με τη Γαλλία, με την Ελβετία για διακρατική συμφωνία, αλλιώς θα υποστούμε βλάβη με την εκ του πλαγίου χρήση μιας λίστας. Ένα ψηφιακό υλικό που είναι προϊόν υποκλοπής είναι πιθανό να έχει υποστεί αλλοιώσεις, από αυτόν που το υπέκλεπτε, από διάφορες υπηρεσίες που διαμεσολάβησαν. Είναι προφανές ότι ένα παράνομο υλικό είναι επισφαλές και δεν επιτρέπεται συνταγματικά η χρήση του. Η εισαγγελική εντολή της γνησιότητάς του αποδεικνύει το επισφαλές. Ο νομικά και πολιτικά ορθώς χειρισμός είναι αυτός που έκανα εγώ».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «Η πρωτοβουλία να καταθέσω στην Επιτροπή συνδέεται με την πρωτοβουλία να ενημερώσω τους αρμόδιους εισαγγελείς, αλλά και να ζητήσουμε ως ΠΑΣΟΚ να έρθει το υλικό στη Βουλή με κάθε νόμιμο τρόπο», ενώ σημείωσε ακόμη: «Θυμίζω ότι η συζήτηση έχει ως αφετηρία τη δική μου πρωτοβουλία, όταν διαπίστωσα με έκπληξη ότι δεν υπάρχει στο ΣΔΟΕ το υλικό και ανέτρεξα στο αρχείο μου να το βρω και να το στείλω».
Όπως επίσης είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο Οικονομικών στις 17/6/2011, αλλά «μετά από αρκετές εβδομάδες, τον Αύγουστο του 2011, κατά τη διάρκεια σύντομης ενημερωτικής συνάντησης με τον κ. Διώτη, με ενημέρωσε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει υλικό με τη μεσολάβηση μυστικών υπηρεσιών Ελλάδας – Γαλλίας.
Ο Παπακωνσταντίνου εμένα δεν μου είχε αναφέρει κάτι σχετικό. Ο κ. Διώτης επισήμανε ότι του εδόθη δίχως διαβιβαστικό και κατά την άποψή του ότι το υλικό είναι μη νόμιμης κατοχής και δεν μπορεί να καταστεί αποδεικτικό υλικό. Μου ανέφερε αυτά που προκύπτουν από την ανάγνωση που έκανε. Οσα μου είπε τα επανέλαβε και σε εσάς ως προς τα ονόματα, τα ποσά, τη μη ύπαρξη πολιτικών προσώπων».
Μου άφησε στο γραφείο μου ένα φλασάκι και μερικές τυπωμένες σελίδες λίγων τυχαίων ονομάτων για να έχω μια γενική εικόνα. Εφόσον ο αρμόδιος ΣΔΟΕ και εισαγγελέας είχε στη διάθεσή το επί εβδομάδες και είχε αξιολογήσει και εκτιμήσει, εγώ δεν θα μπορούσα να έχω αλλη εκτίμηση. Συμφώνησα αμέσως με την εκτίμηση Διώτη. Γιατί; Ο υπουργός δεν είναι ελεγκτικό όργανο ούτε διωκτική αρχή. Το φλασακι παρέμεινε στο γραφείο μου σε ένα κουτί με πολλά ηλεκτρονικά αρχεία, έως ότου το στείλω στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχα την εντύπωση ότι υπήρχε το πρωτότυπο στις αρμόδιες υπηρεσίες. Είναι αυτονόητο ότι κάθε διωκτική αρχή αξιοποιεί κάθε στοιχείο που έρχεται ως αφετηρία έρευνας και που μπορεί να οδηγήσει σε νόμιμο υλικό».
Στη συνέχεια ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Ο Διώτης θα μπορούσε να μου ζητήσει οδηγίες για το θέμα, αλλά δεν το έκανε. Ανέμενα πρόοδο και αποτελέσματα, όπως και για κάθε άλλο θέμα. Για λογούς αρχής δεν ρώτησα το ΣΔΟΕ για την πορεία συγκεκριμένης υπόθεσης… Παρά το επιβαρυμένο πρόγραμμά μου στο υπουργείο και τις συνεχείς διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης, τις πολλές κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις, προσπαθούσα να βρω χρόνο για συσκέψεις για τη μάχη κατά τις φοροδιαφυγής και δεν έχει υπάρξει περίοδος με τα αντίστοιχα αποτελέσματα. Καθοριστική απόφαση η άρση του τραπεζικού απορρήτου. Κεντρικός πολιτικός στόχος είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας με Ελβετία για φορολόγηση καταθέσεων. Η Ελβετία θετει ως όρο για τη σύναψη συμφωνίας να μην γίνει χρήση υποκλαπέντων στοιχείων από τράπεζές της».
«Αποχωρώντας από το υπουργείο είχε τη βεβαιότητα ότι το ΣΔΟΕ έχει όλα τα αρχεία, αντίγραφα των οποίων υπάρχουν στο υπουργείο… Όταν είδα να δημιουργείται δημοσιογραφικός θόρυβος, ήμουν βέβαιος ότι υπάρχει η λίστα στο ΣΔΟΕ ή στην ΕΥΠ. Θεώρησα ότι δεν πρέπει να ειπωθεί δημόσια, για να προστατευτούν οι έρευνες και η συμφωνία με Ελβετία, μιας και το υλικό είναι παράνομο. Ο κ. Διώτης με πήρε τηλέφωνο και μου θύμισε τη συζήτηση μας τον Αύγουστο του 2011 και το φλασάκι που μου άφησε. Για όσους έσπευσαν να χυδαιολογήσουν ότι εγώ έκανα δύο εκλογικές αναμετρήσεις με το υλικό, λέω ότι με πίεση και επίμονες ερωτήσεις θυμήθηκα για ποιο θέμα μου μιλούσε ο κ. Διώτης. Σε άλλη συνομιλία συνειδητοποίησα ότι το ΣΔΟΕ δεν έχει κρατήσει άλλο υλικό και θεώρησα ότι πρέπει να επιστραφεί στο ΣΔΟΕ. Το αναζήτησα στην κατάσταση που το έχει αφήσει ο Διώτης και την Τρίτη 2.10.2012 επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό»
Απαντώντας σε ερωτήσεις του Προκόπη Παυλόπουλου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «άλλο τι ξέρουμε τώρα μετά τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Παπακωνσταντίνου και άλλο τι έμαθα από την αρμόδια υπηρεσία ΣΔΟΕ τον Αύγουστο του 2011».
«Γνωρίζει καλά ο κ. Διώτης τι σημαίνει δικονομία και αποδεικτικό υλικό, έχει την εμπειρία», είπε στη συνέχεια, «Του είπα “εσύ το είδες, το γνωρίζεις και ισχύει αυτό που λες εσύ. Ξέρεις πολύ καλά ότι αυτό το υλικό μπορεί να αποτελέσει βάση έρευνας”. Οδηγήθηκε σε αυτοκτονία συνάδελφός μας, επειδή το ονομά του συμπεριλήφθηκε σε λίστα μετά από ανώνυμη καταγγελία και μπορεί να δώσει εντολή ο υπουργός…».
«Ο κ. Διώτης ανέφερε ότι τα ποσά δεν είναι εντυπωσιακά, είναι σε δολάρια και συμφώνησα με τη νομική αξιολόγηση και ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για έρευνα. Δεν είμαι άνθρωπος που λέω πολλα λόγια άλλωστε. Δεδηλωμένη επιδίωξη ήταν να συναφθεί συμφωνία με την Ελβετία, αλλά φοβάμαι με τις εξελίξεις αυτές θα ανατραπεί».
Για τον Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι «οι αντιδράσεις μου είναι θεσμικές και νομικά τεκμηριωμένες. Ο Παπακωνσταντίνου δεν με ενημέρωσε και καλά έκανε, απλά έπρεπε να έχει σταλεί το υλικό το γρηγορότερο στο ΣΔΟΕ και να μην έχει καμία ανάμειξη κανένας υπουργός».

7 σχόλια

  1. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΠΟΛΙΤΙΟΚΟΙ ,ΟΙ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΟΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΗΜΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ.ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΙ ,ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΩΣ ΘΗΣΑΥΡΙΣΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΤΣΙΡΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΚΛΙΚΕΣ ΤΟΥΣ.ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΟΝΤΕ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Μπουχέσας η συνταγματολογάρα(!!!!!) νομίζει ότι θα τη γλυτώσει....
    Στο τέλος θα τρέχει και δεν θα φτάνει κατηγορούμενος ΚΑΙ για παραποίηση στοιχείων εγκλήματος, πέραν της απόκρυψης.
    Είναι σαν να μας λέει ότι η τρέμη αν και είχε στα χέρια της το cd του ζαχόπουλου δεν το άνοιξε και δεν το είδε καθόλου!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΓΩ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ ΤΗΝ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΣΟΚ. ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΒΑΘΥΝΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΤΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΑΝΕ ΧΟΥΝΤΑ ΜΑΥΡΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ !!!!
    ΚΑΛΑ ΑΚΟΜΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ;

    ΕΧΕΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ κ. ΒΕΝΙΖΕΛΕ...
    ΦΥΓΕ !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τί έχει πάθει ο Βενιζέλος και ψεύδεται;
    Είναι δυνατό να μην το είδε;
    Ποιον προσπαθεί να πείσει;
    Το ΒΕΒΑΙΟ είναι ότι, όχι μόνο το είδε, αλλά έχει κρατήσει και άλλο αντίγραφο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για σταθείτε, γιατί μου φαίνεται ότι έχετε ξεφύγει. Ο Βενιζέλος δεν ήταν μέχρι πριν 3-4 χρόνια ο πιο έξυπνος Έλληνας πολιτικός (μετά τον ΓΑΠ, αλλά ο ΓΑΠ ήταν διαγαλαξιακού βεληνεκούς), ο πιο μορφωμένος (διεθνούς φήμης συνταγματολόγος), ο εκλεκτός των μήντια και φυσικά του λαού; Τότε ο Βενιζέλος δεν έλεγε αρλούμπες, δεν έλεγε ψέματα, δεν συγκάλυπτε. Τώρα ξαφνικά έγινε κακός, διεφθαρμένος; Ή τώρα στέρεψε ο ιστορικός ρόλος του ΠΑΣΟΚ (πόλος έλξης φαύλων και αφελών) και τα πήρατε στο κρανίο;

    Συνιστώ ψυχραιμία. Ο Βεγγέλης δεν άλλαξε, εσείς αλλάξατε και τα βλέπετε όλα μαύρα. Μαύρα ήταν και πριν, αλλά έρρεε μαύρο χρήμα, δανεικά λεφτά και δεν σας άγγιζε, δεν σας έθιγε, δεν σας ενδιέφερε. Ηρεμήστε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φίλε 11 Οκτ 2012 11:37:00 μ.μ. έχεις χάσει τεύχη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση