GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η προεδρία Ομπάμα δεν βελτίωσε την θέση των μαύρων Αμερικανών

Κοινωνιολογική έρευνα διαψεύδει τον μύθο της «μαύρης αμερικανικής προόδου» Η εκλογή ενός Αφροαμερικανού στον Λευκό Οίκο σήμανε πολ...

Κοινωνιολογική έρευνα διαψεύδει τον μύθο της «μαύρης αμερικανικής προόδου»
Η εκλογή ενός Αφροαμερικανού στον Λευκό Οίκο σήμανε πολλά για τους μαύρους των ΗΠΑ, κυρίως όμως σε ψυχολογικό επίπεδο.
Ουάσιγκτον 
Μπορεί η νίκη του Μπαράκ Ομπάμα στην αμερικανική προεδρία το 2008 να χαιρετίσθηκε ως η αφετηρία μια νέας εποχής χωρίς φυλετικές διακρίσεις για την Αμερική, όμως όπως δείχνουν βιβλία που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, αυτή η ιστορική νίκη δεν οδήγησε σε ενίσχυση των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων.
Η εκλογή του πρώτου μαύρου προέδρου στην ιστορία της Αμερικής, όπως υποστηρίζουν ειδικοί είχε ελάχιστη επίδραση στις διακρίσεις για φυλετικούς λόγους στο εργασιακό περιβάλλον, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες νεαροί μαύροι συνεχίζουν να γεμίζουν τις αμερικανικές φυλακές, τα ποσοστά των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων είναι πεσμένα και η μαύρη μεσαία τάξη υποχωρεί λόγω της οικονομικής κρίσης.
Μερικές από τις πιο συγκλονιστικές αποκαλύψεις αναφέρονται λεπτομερώς σε ένα νέο βιβλίο με τίτλο  «Αόρατοι Άνθρωποι» της καθηγήτριας κοινωνιολογίας Μπέτι Πετίτ, του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον. Η Πετίτ συνειδητοποίησε ότι  μία σειρά από έρευνες που διενεργούνται από κυβερνητικές υπηρεσίες αποκλείουν τους φυλακισμένους από τις έρευνες και τα ευρήματά τους.  Όταν εκείνη τους προσέθεσε, ανακάλυψε ότι αυτή η «παράλειψη» αλλοίωνε σημαντικά την εικόνα της κατάστασης των μαύρων της Αμερικής, καθώς ο αριθμός των μαύρων Αμερικανών που βρίσκονται στη φυλακή είναι δυσανάλογα μεγάλος: περίπου οι μισοί από τα 2,3 εκατομμύρια Αμερικανούς φυλακισμένους είναι μαύροι.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας της Πετίτ τινάζουν στον αέρα τον μύθο της «μαύρης αμερικανικής προόδου», από τότε που κλιμακώθηκε ο αγώνας για την διεκδίκηση πολιτικών δικαιωμάτων, κατά τη δεκαετία του 1960.
Αν προσθέσει κανείς τον αριθμό των φυλακισμένων στις στατιστικές σχετικά με τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους φαίνεται ότι οι μαύροι που ψήφισαν το 2008 είχαν υπερεκτιμηθεί κατά 13%.
Όταν στις στατιστικές περί ανεργίας των νεαρών μαύρων που δεν έχουν τελειώσει το σχολείο συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι που βρίσκονται στη φυλακή από το, ήδη χαμηλό, 42% πέφτουμε στο 26%. Ο λόγος, σύμφωνα με την έρευνα της Πετίτ, είναι ο μεγάλος αριθμός νεαρών μαύρων που βρίσκονται στη φυλακή. Τα ποσοστά είναι τόσο μεγάλα που σύμφωνα με  κυβερνητικές εκτιμήσεις τελικά ένας στους τρεις από όλους τους ενήλικες μαύρους  θα περάσει κάποιο διάστημα στη φυλακή αν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις.
Στη δεκαετία του 1930, οι μαύροι Αμερικανοί είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους λευκούς να βρεθούν στη φυλακή, τώρα όμως  οι πιθανότητες αυτές είναι επτά φορές περισσότερες ! Ειδικοί πιστεύουν ότι αυτές οι αναλογίες οφείλονται στον «πόλεμο των ναρκωτικών», ο οποίος έχει επηρεάσει τις μαύρες κοινότητες περισσότερο από τις άλλες, τουλάχιστον όσον αφορά τις συλλήψεις.
Επίσης, η ύφεση έχει επιβάλλει βαρύτατες απώλειες σε όσα κέρδιζε μέχρι τώρα μια μαύρη οικογένεια της μεσαίας τάξης. Πρόσφατα στοιχεία του Φιλανθρωπικού Ταμείου Pew δείχνουν  ότι το 68% Αμερικανών της μεσαίας τάξης αναμένεται να δουν την οικονομική τους επιφάνεια να μειώνεται στην επόμενη γενιά. Η ομάδα προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων «Εθνική Αστική Λίγκα»  υποστηρίζει ότι από το 2005 ως το 2009 τα έσοδα του μέσου μαύρου νοικοκυριού μειώθηκαν στο μισό. Επίσης από το 2009 ως το 2012 το μέσο ετήσιο εισόδημα για τους μαύρους έπεσε κατά 11,1%, σε σύγκριση με το 5,2% των λευκών και το 4,1% των ισπανόφωνων.
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση