GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ισπανία: Λίγος ήλιος, λίγη θάλασσα και… πλουτώνιο

Το Παλομάρες υποφέρει ακόμη από επιπτώσεις του πυρηνικού ατυχήματος του 1966 H τέταρτη βόμβα, που βρέθηκε 4 μήνες μετά την σύγκρου...

Το Παλομάρες υποφέρει ακόμη από επιπτώσεις του πυρηνικού ατυχήματος του 1966
H τέταρτη βόμβα, που βρέθηκε 4 μήνες μετά την σύγκρουση των δύο αεροσκαφών των ΗΠΑ σε βάθος 869 μέτρων στο πυθμένα της Μεσογείου
 
Σαρανταέξι χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Παλομάρες της Ισπανίας, η περιοχή συνεχίζει να ειναι ραδιενεργά μολυσμένη, απειλώντας τις ζωές των κατοίκων της.
Στις 17 Ιανουαρίου 1966, ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52 και ένα αεροσκάφος μεταφοράς καυσίμων συγκρούστηκαν κατά λάθος πάνω από τις Ισπανικές ακτές κοντά στην Αλμερία, κατά τη διάρκεια ανεφοδιασμού εν πτήσει.
Από την σύγκρουση, έπεσαν και οι τέσσερις βόμβες υδρογόνου που έφερε το Β-52, στο χωριό Παλομάρες της Ανδαλουσίας, όπου χρειάστηκε μια επιχείρηση καθαρισμού διάρκειας οκτώ εβδομάδων από δυνάμεις των ΗΠΑ ώστε να απομακρυνθούν μερικές χιλιάδες τόνοι μολυσμένου χώματος και να μεταφερθούν στις ΗΠΑ για αποθήκευση.
Οι τρεις βόμβες εντοπίστηκαν εντός 24ωρου στο έδαφος από τον αμερικανικό στρατό, ενώ η τέταρτη περισυλλέχθηκε απ’ το βυθό της Μεσόγειου, στα μέσα του Μαΐου του 1966.
Οι τοπικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν στις ΗΠΑ επειδή η παραλιακή αυτή περιοχή προάγεται ως τουριστικός προορισμός που κάθε χρόνο τον επισκέπτονται πάρα πολλοί ισπανοί, βρετανοί και γερμανοί τουρίστες.
Οι Αμερικανοί, για λίγο καιρό μετά, έκαναν προσπάθειες να διορθώσουν την πληγείσα δημόσια εικόνα του Παλομάρες, στέλνοντας μέχρι και τον τότε πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Μαδρίτη, Μπιντλ Ντουκ, να κάνει… μπάνιο στη θάλασσα μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες της εποχής, προκειμένου να πείσει τους «άπιστους Θωμάδες» πως δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. «Αν αυτό μέσα στο οποίο κολυμπάω τωρα ειναι ραδιενέργεια, τότε την λατρεύω», είχε πει ο πρέσβης των ΗΠΑ. Κι όλα έμοιαζαν να εχουν διορθωθεί…
Φευ! Σχεδόν μισόν αιώνα αργότερα, το Παλομάρες ακόμη υποφέρει από τις επιπτώσεις του ατυχήματος, αφού οι επιστήμονες εκτιμούν ότι γύρω στα 7-11 κιλά πλουτωνίου βρίσκονται ακόμη μέσα στο χώμα, διασκορπισμένο σε μια έκταση 400 στρεμμάτων.

«Το πλουτώνιο που βρίσκεται στο έδαφος έχει μια ιδιομορφία: αν μείνει στο χώμα, ειναι οκ. Αλλά δεν πρέπει να ταράξεις την ησυχία του, αλλιώς η ραδιενέρεγεια θα εκλυθεί στην ατμόσφαιρα», λεει ο Κάρλος Σάντσο, ερευνητής του Τμήματος Ενέργειας της Ισπανίας, προσθέτοντας πως «αφήστε το πλουτώνιο να «κοιμάται» στο έδαφος και μην επιχειρήσετε να καλλιεργήσετε ή να χτίσετε πάνω από αυτό, αλλιώς θα μπει σε κίνδυνο η ζωή όλων των κατοίκων».
Κι όμως οι πολίτες του Παλομάρες δεν κοιμούνται ήσυχοι, όταν γνωρίζουν πως δίπλα τους εχουν περιοχές που ειναι σαν ανενεργά ηφαίστεια ραδιενέργειας, που αν περπατήσεις πάνω σε αυτά, απειλείται πυρηνικό ατύχημα. «Πολλοί άνθρωποι δεν θέλουν να έρθουν εδώ να μας επισκεφτούν, φοβούμενοι το χαμηλό επίπεδο ζωής στη πόλη», επισημαίνει ο Αντρές Πορτίγιο, που διατηρεί ένα μπαρ στο Παλομάρες.
Το 1997 το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ δεσμεύθηκε να καταβάλει 25 % της ετήσιας δαπάνης του Κέντρου Ενεργειακών, Περιβαλλοντικών και Τεχνολογικών Ερευνών (Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas» -CIEMAT) της Ισπανίας για περιβαλλοντική και ιατρική παρακολούθηση.
Όμως από το 2007 οι ΗΠΑ έπαυσαν να καταβάλλουν το μερίδιό τους, αφού σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «El Pais» τον Δεκέμβριο του 2010, οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν στην Ισπανία στις 16 Νοεμβρίου του ίδιου έτους ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν περισσότερες μελέτες και ότι, για τον λόγο αυτόν, δεν πρόκειται να καταβάλουν το μερίδιό τους για την πυρηνική απορρύπανση της περιοχής.
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση