GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Πολιτικός σεισμός» από τις τοπικές εκλογές στη Σικελία

Έμφαση στο τελικό αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν στη Σικελία δίνει σήμερα ο ιταλικός Τύπος. «Κερδίζει ο κεντροαρ...

Έμφαση στο τελικό αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών οι οποίες διεξήχθησαν στη Σικελία δίνει σήμερα ο ιταλικός Τύπος.
«Κερδίζει ο κεντροαριστερός περιφερειάρχης, κάθετη πτώση της κεντροδεξιάς, το κίνημα του Γκρίλο πρώτη πολιτική δύναμη», έγραψε η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα συνοψίζοντας το νέο πολιτικό τοπίο.
Ο περιφερειάρχης Ροζάριο Κροτσέτα έλαβε 30,5% των ψήφων, αλλά θα χρειαστεί να εξασφαλίσει τουλάχιστον άλλες πέντε ψήφους στο περιφερειακό συμβούλιο για να μπορέσει να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία και να κυβερνήσει απρόσκοπτα.
«Η Σικελία άλλαξε, τα στερεότυπα τελείωσαν: ο Κροτσέτα είναι θρησκευόμενος καθολικός, αλλά και δηλωμένος ομοφυλόφιλος. Αυτό δεν προκάλεσε κανένα πρόβλημα στους συμπολίτες του να τον ψηφίσουν. Το ενδιαφέρον είναι ότι η κεντροαριστερά υπερισχύει για πρώτη φορά, στην σημαντική αυτή περιοχή του ιταλικού νότου», γράφει η Κοριέρε Ντέλα Σέρα.
«Φέρνουμε μια επανάσταση, η μαφία πρέπει να ετοιμάσει τις αποσκευές της και να αναχωρήσει», είπε ο νέος περιφερειάρχης, πρώην μέλος του κομμουνιστικού κόμματος και δήμαρχος της πόλης Τζέλα.
Η Κοριέρε Ντέλα Σέρα πάντως εφιστά την προσοχή στο ότι κανένα κόμμα στην Σικελία δεν υπερέβη το 20% των ψήφων.
«Κινδυνεύουμε από μετάδοση του ελληνικού πολιτικού συνδρόμου, με ένα όλο και πιο διχασμένο πολιτικό τοπίο», γράφει η εφημερίδα του Μιλάνου, σύμφωνα με την οποία «το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σε αυτή την φάση, αδυνατεί να παίξει καθοριστικό ρόλο». Το κόμμα Λαός της Ελευθερίας έχασε την πρωτοκαθεδρία στην Σικελία, πέφτοντας από το 33% στο 13%.
Την 16η Δεκεμβρίου προγραμματίζονται εσωκομματικές εκλογές, με την συμμετοχή των κεντροδεξιών ψηφοφόρων, για την ανάδειξη του επόμενου υποψήφιου πρωθυπουργού της κεντροδεξιάς.
Ο χρόνος όμως για να υποβληθούν οι υποψηφιότητες και να αναπτυχθεί όσο το δυνατόν πιο ευρύς εσωτερικός διάλογος είναι ελάχιστος. Ενώ ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι δεν έχει ακόμη αποφασίσει με ποιον τρόπο θα συνεχίσει να παίρνει μέρος στην πολιτική ζωή της χώρας.
Άλλο εξίσου αξιοσημείωτο αποτέλεσμα αφορά τα ψηφοδέλτια των κομμάτων: είναι η νίκη του κινήματος του κωμικού Μπέπε Γκρίλο, το οποίο συγκέντρωσε το 14,7% των ψήφων.
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές που σχολίασαν το αποτέλεσμα στην δημόσια ραδιοφωνία της RAI, το ποσοστό ερμηνεύεται ως άκρως θετικό μήνυμα για τις βουλευτικές εκλογές της Άνοιξης, στις οποίες το κίνημα του Γκρίλο θα μπορούσε να εξασφαλίσει μέχρι και ποσοστό του 25%, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
«Οι βουλευτές μας θα είναι απλοί πολίτες και κάθε τους δαπάνη θα πρέπει να δημοσιεύεται στο Διαδίκτυο, ώστε να μπορούν να την ελέγχουν οι ψηφοφόροι μας», ανέφερε ο Γκρίλο στον ιστότοπό του. «Μπορεί να κάνουμε λάθη, αλλά θα φέρουμε μια ιστορική ανατροπή», πρόσθεσε ο ίδιος.

1 σχόλιο

  1. Οι εκλογές στην Περιφέρεια της Σικελίας αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία…

    http://www.sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/2012/10/blog-post_2082.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση