GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη Συρία

Ο διεθνής διαμεσολαβητής Λάκνταρ Μπραχίμι άρχισε στην Σαουδική Αραβία μια περιοδεία στην περιφέρεια στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να...

Ο διεθνής διαμεσολαβητής Λάκνταρ Μπραχίμι άρχισε στην Σαουδική Αραβία μια περιοδεία στην περιφέρεια στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να καταρτίσει ένα σχέδιο για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, την επομένη της απόρριψης από τη Συρία της έκκλησης η Δαμασκός να κηρύξει μονομερώς εκεχειρία που της είχε απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Στα πεδία των μαχών, αεροσκάφη βομβάρδιζαν τις συνοικίες της Χομς που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, ενώ το πυροβολικό συγκεντρώνει τα πυρά του στην Μάαρετ αλ Νούμαν, μια πόλη στρατηγικής σημασίας -καθώς βρίσκεται στην οδική αρτηρία η οποία συνδέει την Δαμασκό με το Χαλέπι- που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Παράλληλα η ένταση ανάμεσα στην Άγκυρα και την Δαμασκό, η οποία παραμένει υψηλή εδώ και μία εβδομάδα, κλιμακώθηκε εκ νέου, με την τουρκική πολεμική αεροπορία να αναχαιτίζει και να αναγκάζει να προσγειωθεί στην Άγκυρα ένα επιβατικό αεροπλάνο των συριακών αερογραμμών που προερχόταν από τη Ρωσία και οι τουρκικές αρχές εκτιμούσαν ότι μπορεί να μετέφερε όπλα. Η Συρία και η Ρωσία κατήγγειλαν την ενέργεια.
Ο Μπραχίμι, ο οποίος έχει οριστεί κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη συριακή σύρραξη, έφθασε χθες στην Τζέντα, στο δυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, όπου βρίσκεται ο μονάρχης Αμπντάλα και η πλειονότητα των ανώτατων Σαουδαράβων αξιωματούχων.
«Ο κ. Μπραχίμι θα προσεγγίσει το σύνολο των διαστάσεων του συριακού φακέλου με τους Σαουδάραβες αξιωματούχους», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπός του Άχμεντ Φάουζι.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Τζέντα είναι «ο πρώτος σταθμός της δεύτερης περιφερειακής περιοδείας» του Μπραχίμι. Ο Φάουζι είπε ότι «πιθανότατα» κατόπιν ο απεσταλμένος πρόκειται να μεταβεί «στο Κάιρο», στην Αίγυπτο, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.
Ο Μπραχίμι είχε κάνει μια πρώτη περιοδεία στην Μέση Ανατολή στα μέσα του Σεπτεμβρίου, όταν είχε επισκεφθεί και την Δαμασκό και είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, χωρίς όμως να αποσπάσει κάποια παραχώρηση από μέρους του.
Σε μια συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο την Τρίτη, ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είχε δηλώσει πως ο Μπραχίμι «θα μεταβεί στην Δαμασκό σύντομα», κάνοντας λόγο περί πιθανής επίσκεψής του την επόμενη εβδομάδα εάν οι διαβουλεύσεις που θα έχει στην περιφέρεια αποδειχθούν παραγωγικές.
Η νέα σειρά διπλωματικών επαφών σημειώνεται ενώ η Δαμασκός χθες απέρριψε το αίτημα που είχε διατυπώσει ο Μπαν να κηρύξει εκεχειρία, αξιώνοντας να υπάρξει εκ προοιμίου δέσμευση των ανταρτών ότι θα σταματήσουν τη βία.
«Έχουμε πει στον Μπαν Γκι-μουν ότι (θα έπρεπε να) στείλει απεσταλμένους στα κράτη τα οποία έχουν επιρροή στις ένοπλες παρατάξεις διότι αυτές οι τελευταίες ευθύνονται για την βία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας Τζιχάντ Μακντίσι.
Ο κύκλος της βίας στο μεταξύ συνεχίζεται αδιάκοπος–μόνο χθες Τετάρτη 198 άνθρωποι, ανάμεσά τους 79 πολίτες, σκοτώθηκαν σε επεισόδια στη Συρία, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.
Σύμφωνα με αυτή τη μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στο Λονδίνο και βασίζεται σε ένα δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών, πάνω από 32.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Άσαντ τον Μάρτιο του 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση