GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γερμανικός τζόγος με τις τράπεζες

Μπλόκο στον ενιαίο εποπτικό φορέα για χάρη των ψήφων Το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης νοσεί. Και οι ηγεσίες κρατών που κρύβουν ακόμα ...


Μπλόκο στον ενιαίο εποπτικό φορέα για χάρη των ψήφων
Το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης νοσεί. Και οι ηγεσίες κρατών που κρύβουν ακόμα «σκελετούς» στα «ντουλάπια» των τραπεζών τους καλυπτόμενες από την ευρωπαϊκή αδιαφάνεια, αλλά και οι κυβερνήσεις εκείνες που παραδέχονται ότι διατηρούν με «νύχια και με δόντια» τα πληγωμένα τραπεζικά τους συστήματα όρθια, αναγνωρίζουν «σιωπηρά» ή «ανοιχτά» την ανάγκη ενός ομοιογενούς, ενιαίου εποπτικού πανευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των 6.000 τραπεζών.
Στόχος του ενιαίου φορέα εποπτείας είναι να μειωθεί ο συστημικός κίνδυνος από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και να μη φεύγουν οι αποταμιεύσεις των πολιτών που ζουν σε κράτη τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα (Νότος) σε χώρες που θεωρούνται πιο σταθερές (Βορράς).
Η θέση της Γερμανίας σε μια τέτοια -άμεση- προοπτική είναι ξεκάθαρη. Επιθυμεί τη σύσταση εποπτικού φορέα, αλλά μόνο για τις 25 μεγαλύτερες τράπεζες, οι οποίες κατά την κυβέρνησή της αποτελούν συστημικό κίνδυνο.
Το αντεπιχείρημα της Κομισιόν να υπόκεινται σε έλεγχο και οι 6.000 ευρωπαϊκές τράπεζες, είναι επίσης σαφές: η Bankia, η γαλλο-βελγική Dexia, η βρετανική Northern Rock, μία από τις μεγαλύτερες, η Landesbanken, η West LB και η Fortis ήταν μερικά από τα παραδείγματα τραπεζών που κατέρρευσαν και προκάλεσαν τριγμούς στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Ευάλωτο»
Ο πραγματικός λόγος αντίστασης της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι δεν επιθυμεί τον έλεγχο των μικρότερων τραπεζών, καθώς μέσω της «ακτινογραφίας» που θα έβγαζε ο ενιαίος εποπτικός φορέας θα αποδεικνυόταν το «ευάλωτο» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και θα στοίχιζε στη δημοτικότητα της Μέρκελ, ενώ θα έχανε τη στήριξή της από τα κέντρα κεφαλαίου (τραπεζίτες και βιομήχανους). Εάν ο έλεγχος γίνει αυστηρότερος και με μεγαλύτερη διαφάνεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε οι στενές σχέσεις μεταξύ των βιομηχάνων, των πολιτικών και των τραπεζών θα διαταραχθούν, ενώ παράλληλα το επιχειρηματικό «μοντέλο» που στηρίζεται σε μια φιλική τοπική εποπτική Αρχή που κάνει τα στραβά μάτια (όπως είχαν γράψει οι FT), θα γκρεμιστεί.
Το θέμα της λειτουργίας του ενιαίου εποπτικού φορέα από τον Ιανουάριο του 2013 ετέθη από τη γαλλική κυβέρνηση Ολάντ. Εγινε αντικείμενο γαλλικής πίεσης ώστε να αποδειχθεί και το ευάλωτο της γερμανικής οικονομίας και να εξισορροπήσει έτσι την τάση της Γερμανίας να κυριαρχήσει στη διακυβέρνησή της, στην Ευρώπη.
Η Μέρκελ βρέθηκε με το «πιστόλι στον κρόταφο» και «έπαιξε» το προσφιλές της «παιχνίδι»: τη σκληρή διαπραγμάτευση και την απαιτούμενη καθυστέρηση. Στόχος της, η επιβολή της δικής της «γραμμής» στη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης και η αναβολή της σύστασης του ενιαίου εποπτικού φορέα των τραπεζών για μετά τις γερμανικές εκλογές (τον Σεπτέμβριο του 2013).
Η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε δύο απαντήσεις. Η πρώτη αφορά την πρόταση για ορισμό Ευρωπαίου επιτρόπου, ο οποίος θα έχει δικαίωμα «βέτο» στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Η δεύτερη απάντηση, ήταν η υπαναχώρηση στην άμεση δυνατότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ESM, να επανακεφαλαιοποιήσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι Γερμανοί, συνδέοντας την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM με την εποπτεία των τραπεζών, αναγκάζουν τους Γάλλους σε συμβιβασμό επί των δύο θεμάτων -του Ευρωπαίου Επιτρόπου και αναβολής σύστασης και λειτουργίας του ενιαίου φορέα εποπτείας.
Ελιγμούς
Οι κανόνες λειτουργίας του ευρωπαϊκού ενιαίου φορέα εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών θα συμφωνηθούν και θα γίνουν οι απαραίτητες θεσμικές ενέργειες τον Ιανουάριο του 2013. Η λειτουργία του θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2014. Αυτό εκτίμησε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, επικαλούμενος… τεχνικούς λόγους.
Ο ελιγμός του Ντράγκι έδωσε μία κομψή διέξοδο. Οι αποφάσεις για τον ενιαίο φορέα θα προχωρήσουν κανονικά. Ομως, η λειτουργία του θα είναι μετά τις γερμανικές εκλογές. Μέχρι τότε, η εποπτεία των μικρών τραπεζών θα είναι κατ’ αρχάς εθνική για τρέχοντα ζητήματα, με δικαίωμα της ΕΚΤ να παρεμβαίνει οποτεδήποτε το κρίνει.
ΙΣΠΑΝΙΑ
ΑΘΕΤΗΣΕ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Η Γερμανιδα καγγελάριος Ανγκελα Μέρκελ, στη Σύνοδο Κορυφής, κατέστησε σαφές πως τα κεφάλαια που χρησιμοποιούνται για τις επανα- κεφαλαιοποιήσεις που θα γίνουν πριν από τη σύσταση του ενιαίου φορέα τραπεζικής εποπτείας θα προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος κάθε κράτους. Αυτό αφορά και τη χώρα μας. Η «ανάγνωση» μερίδας διπλωματών για την αθέτηση της συμφωνίας του Ιουνίου για τις ισπανικές τράπεζες, από τη Γερμανίδα καγκελάριο, ήταν ότι ήθελε να διασφαλίσει πως δεν θα γίνει καμία κεφαλαιακή ενίσχυση πριν από τις γερμανικές εκλογές. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι αυτά αποτελούν μοχλούς πίεσης και εφόσον δεχθούν αυτά που ζητά, θα βρει μία ευκαιρία να γυρίσει πίσω στην αρχική συμφωνία, και το αποδίδουν στο ότι η εξίσωση δεν βγαίνει αλλιώς.
Ελένη Κομίνη
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση