GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Πολιορκητικός κριός» της πιο βίαιης νεοφιλελεύθερης επέλασης....

Του Χάρη Τσιόκα. Λίγο πριν την κορύφωση της «διαπραγμάτευσης» και το σκηνικό για τον πολίτη και την πραγματική οικονομία έχει γίνει ε...

Του Χάρη Τσιόκα.
Λίγο πριν την κορύφωση της «διαπραγμάτευσης» και το σκηνικό για τον πολίτη και την πραγματική οικονομία έχει γίνει εφιαλτικό, φοβικό. Ζητούμενο η «Συμφωνία»
Συμφωνία για ένα νέο (?) μνημόνιο που το διατυπώνουν με δραματικά εκβιαστικά διλήμματα.
Οι τεχνοκράτες της Τρόικα έχουν μετατρέψει τη διαπραγμάτευση του σχεδίου εξόδου της χώρας από την κρίση, σε απαιτήσεις εφαρμογής μέτρων που λειτουργούν ως «πολιορκητικός κριός» της πιο βίαιης και άνευ όρων νεοφιλελεύθερης επέλασης.
Τα «τελευταία μέτρα» εξελίσσονται σε βαθειά αντικοινωνικές και αντιαναπτυξιακές επιλογές, που διαμορφώνουν τοπίο τριτοκοσμικής χωράς με έντονες όψεις κοινωνικού διχασμού
  • Οι εργασιακές ανατροπές που στην «εγχώρια» γλώσσα ονομάζονται «μεταρρυθμίσεις»
  • Τα τείχη προστασίας για τις οφειλές και υποχρεώσεις των τραπεζιτών
  • Τα οριζόντια μέτρα και οι επιπτώσεις στους αδύνατους
  • Η εμπορευματοποίηση λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης και η μεταφορά κόστους στον πολίτη
  • Η χρονική προσπάθεια δέσμευσης, επιβολής, του μεγάλου όγκου των μέτρων εντός του2013, επιχείρημα που «ακυρώνει» την επιμήκυνση
  • Η κωλυσιεργία για επιλογές που μειώνουν το χρέος και το επιτόκιο δανεισμού.
Είναι ενδεικτικές συμπεριφορές που δείχνουν νεοφιλελεύθερη επέλαση. Επιλογές που οδηγούν την χώρα σε εποχές, πριν τις μεγάλες αλλαγές που επέβαλε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Το κρίσιμο λοιπόν ερώτημα, στο «κλείσιμο» αυτού του σκηνικού της διαπραγμάτευσης, που τόσο έντονα – και μοναδικά για κυβέρνηση και πρωθυπουργό -παρουσιάζεται επικοινωνιακά είναι:
  • Θα αποτιμηθούν από την κυβέρνηση οι νεοφιλελεύθερες προτάσεις επέλασης των τεχνοκρατών της τρόικα ως μονόδρομος για τον δανεισμό αρκούμενοι σε μια – δυο θεαματικές κόκκινες γραμμές; ή
  • Θα μπει πιο έντονα στο τραπέζι η πολιτική διαπραγμάτευση ,αφού γίνεται πλέον φανερό και από τις δηλώσεις των κορυφαίων ηγετών της Ευρώπης ότι «η παραμονή της Ελλάδας στο Ευρώ είναι λιγότερο τρομακτική από το χάος που θα προκαλούσε μια Grexit» όπως γράφει ο Economist.
Ασφαλώς ο τυχοδιωκτισμός για τις δυνάμεις της προοδευτικής αριστεράς δεν είναι επιλογή!
Δεν είναι επιλογή η μονομέρεια και η απομόνωση της χώρας που αποτελούν επιδίωξη των παρασιτικών οικονομικών παραγόντων και των ακραίων δυνάμεων του πολιτικού συστήματος.
Είναι προφανές όμως ότι η αξιολόγηση του νέου μνημονίου που επιχειρείται, πρέπει να γίνει από την νομιμοποιημένη κοινωνικά, πολιτική βάση αντιπροσώπευσης. Ιδιαίτερα αλλά όχι μόνο και απ αυτή που πλειοψηφικά καταγράφηκε με τη προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης!
Με τουλάχιστον αυτό τον πήχη οφείλει να κριθεί το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας για να υπάρξει έγκριση.
Γιατί:
  • Η ανάπτυξη
  • Η άρνηση των οριζόντιων μέτρων
  • Τα επιτόκια και η μείωση του χρέους
  • Το κοινωνικό κράτος , οι δυνατότητες των πολιτών στην πρόσβαση σε αυτό, την δημόσια διοίκηση και
  • και η εφαρμογή του ευρωπαϊκού δίκαιου στην Ελλάδα
Είναι ένα ενδεικτικό πλαίσιο εξουσιοδότησης επιδιώξεων αυτής της διακυβέρνησης που δεν παρακάμπτεται.
Ο Βρετανικός Economist στο πρόσφατο άρθρο εξηγεί, κατά την κρίση του, τους λόγους που οι Γερμανοί άλλαξαν γνώμη και άφησαν πίσω το σενάριο εξόδου από το Ευρώ.
Γνωρίζουν οι δανειστές ότι «το γεγονός της υπερβολικής λιτότητας έχει αποτύχει…» αλλά επειδή τονίζει ότι «δεν θα πουν ποτέ το mea culpa» θα ρίχνουν το βάρος στις προηγούμενες κυβερνήσεις ζητώντας από την Ελλάδα «να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της»
Είναι προφανές ότι για τις δυνάμεις της αριστεράς της εμπροσθοφυλακής, το σχέδιο εξόδου από την κρίση δεν μπορεί να ταυτιστεί με την νεοφιλελεύθερη επέλαση ενός σχεδίου δημοσιονομικών μέτρων που φορτώνουν βάρη στους πολλούς, που αμφισβητούν το Ευρωπαϊκό δίκαιο και επιβάλουν συνθήκες κοινωνικού διχασμού. Η προγραμματική συμφωνία –λειτουργία – αυτής της κυβέρνησης πρέπει να ξεσκονιστεί, να διαβαστεί και να διαβιβαστεί στους Ευρωπαίους ηγέτες και τα θεσμικά όργανα λειτουργίας της Ευρώπης και της χώρας.
Οι οικονομικές γεωστρατηγικές επιδιώξεις των δανειστών, επιβάλλουν την πολιτική διαπραγμάτευση με βάση τη προγραμματική συμφωνία., αναλαμβάνοντας ο καθένας τις ευθύνες του!

7 σχόλια

  1. Για την επέλαση των σοβιετικών αντιδημοκρατικών μέτρων που επί δεκαετίες συνέβαινε στην Ελλαδα, έχεις να πεις τίποτα φίλε αρθρογράφε??
    Διαβλέπω ότι θεωρείς τη Δημοκρατία ως δικτατορία των πολλών πάνω στους λίγους. Αλλά δυστυχώς για σένα δεν είναι έτσι. Η Ελληνική Σοβιετία (εξωραϊσμένη με δήθεν προοδευτισμό) τελείωσε άδοξα και κυρίως τραγικά.
    Γιατί να προειδοποιεί ο εργοδότης τον εργαζόμενο 6 μήνες πριν την απόλυση και όχι ΚΑΙ ο εργαζόμενος τον εργοδότη αν έχει βρει κάπου αλλού δουλειά? Σου φαίνεται παράλογο αυτό? Εμένα μου φαίνεται εντελώς δίκαιο και συνταγματικό. Καταλαβαίνεις υποθέτω τι έννοώ. Κατανοώ την ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά μία κοινωνία δεν πρέπει να στηρίζεται στην κατάπνιξη κάθε δημιουργικής ενέργειας. Αλλιώς θα τα αναλάβει όλα το κράτος (όπως ακριβώς στις σοβιετίες) και ξέρουμε καλά πλέον πού οδηγεί αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λεβεντομαλάκ@@ σε μαθητές: Πείτε στους καθηγητές «θα μας κλάσ@τ@ τα αρχίδ@@» !!

    Σε ποια περίπτωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προέτρεψε τους μαθητές να πουν αυτό στους καθηγητές... άσχετα αν τα κωλόπαιδα ξεκινάνε τις μαλακί@@ μιας και έχουν αποθρασυνθεί βλέποντας βουλευτές σαν τον Τατσόπουλο!

    Γιατί δε νομίζω να πιστεύει κανείς ότι καθηγητής πήγε μια μέρα στο σχολείο και άρχισε να απειλεί τους μαθητές την ώρα που αυτοί έκαναν... την προσευχή τους...

    Με μία ανάρτηση λοιπόν στο facebook (στο οποίο κρέμεται προφανώς όλη μέρα) ο Πέτρος Τατσόπουλος, προέτρεψε τους μαθητές να αντιδράσουν σε περίπτωση που καθηγητής τους απειλήσει ότι θα φέρει την Χρυσή Αυγή.
    Μάλιστα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
    δεν κρατήθηκε και πέταξε και το... γαλλικό του.
    Συγκεκριμένα έγραψε:

    "Αγαπητά μου παιδιά. Γνωρίζετε ότι ο θεμέλιος λίθος για την αρμονική σχέση καθηγητών και μαθητών είναι ο αμοιβαίος σεβασμός -ΑΜΟΙΒΑΙΟΣ, επιμένω. Γι' αυτό και την επόμενη φορά που ο καθηγητής σας απειλήσει ότι θα φέρει τη Χρυσή Αυγή στην τάξη για να σας κανονίσει, εσείς οφείλετε να του απαντήσετε ευγενικά και μειλίχια: "Θα μας κλάσετε τ' αρχίδια"" ..


    ΚΑΙ ..αυτη η μεταχειρισμένη ξεσκισμένη ΚΩΛΟΤΡΥΠΙΔΑ ΕΙΝΑΙ
    και ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ λάθρο £υριζα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο στο βουλευτή. Αυτός τιμά τον Ελληνικό Λαό και τη Νέα Δημοκρατία ! Σε λίγο ο Αντωνάκης θα μείνει μόνος του με τον Άδωνη και τη ...Διαμαντοπούλου ! Έρχονται και άλλες διαγραφές, πριν και μετά τη ψήφιση των μέτρων ! Άξιος ! -2 μετρά η φαύλη κυβέρνηση. Και ακολουθούν και άλλες καταψηφίσεις από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  4. Παπαριά Νο2!!!

    Νέα παπαριά του κ. Πάνου Καμμένου & όχι "βόμβα", όπως γράφουν τα δημοσιογραφικά portals & ο έντυπος τύπος.
    Μετά την "μεγάλη βόμβα" στον ΑΝΤ1, (κλικ εδώ), περί δημεύσεως των πλοίων ως ελληνικό έδαφος κλπ, κλπ, έρχεται τώρα να ρίξει άλλο ένα πυροτέχνημα για παραιτήσεις βουλευτών που θα ρίξουν την Κυβέρνηση. Αμελώντας, εσκεμμένως προφανώς, ότι το Σύνταγμα προβλέπει :
    Άρθρο 53
    Οι βουλευτές εκλέγονται για ....
    τέσσερα συνεχή έτη που αρχίζουν από την ημέρα των γενικών εκλογών. Μόλις λήξει η βουλευτική περίοδος, .......................
    Βουλευτική έδρα που κενώθηκε μέσα στο τελευταίο έτος της περιόδου δεν συμπληρώνεται με αναπληρωματική εκλογή, όταν απαιτείται κατά το νόμο, εφόσον οι κενές έδρες δεν είναι περισσότερες από το ένα πέμπτο του όλου αριθμού των βουλευτών.
    Με κάτι τέτοιες "μεγαλοστομίες, λεονταρισμούς & ανέξοδους λαϊκισμούς" έχασες & τους τελευταίους οπαδούς σου πρόεδρε.....
    Πρόσεξε λοιπόν, γιατί σε βλέπω να σέρνεσαι σε κανένα άλλο σκάφος, εγκαταλείποντας λόγω έλλειψης πληρώματος & επιβατών, το δικό σου, φίλε Πάνο, κύριε Υπουργέ!!

    Ένας (πραγματικά) Ανεξάρτητος Έλληνας.

    - Για άλλη μια φορά λαικίζει ο Καμμένος με ανέξοδες προτάσεις και όχι τίποτα άλλο ξεγελάει και αγνό κόσμο που το πιστεύει.

    Αρνούμαι να πιστέψω ότι δεν έχει ένα συνταγματολόγο αυτο το κόμμα να ξέρει ότι αν παραιτηθούν οι βουλευτές τους Καμμένου και του ΣΥΡΙΖΑ απλά θα γίνουν εκλογές για τη πλήρωση των κενών θέσεων.
    Μέχρι που θα φτάσει ο λαικισμός!!

    - Δεν ξερει με εκλογες ξανα
    δεν προκειται να βγει, με τα καραγκιοζηλικια που κανει......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όποιος πολιτικός όποιος και να είναι ο πολιτικός του χώρος, αν ψηφίσει τα ΕΡΓΑΣΙΑΚΆ μέτρα ΠΟΥ θα καταδικάζει εμάς αλλά μελλοντικές γενιές, ώστε να γίνουμε σκλάβοι του κάθε κερατά που θα αρπάζει και μετά θα φεύγει από την χώρα , ΕΙΝΑΙ αιτία ΠΟΛΕΜΟΥ για εργοδότες και τους συνεταίρους τους ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΛΥΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ
    ΜΕ ΥΠΟ--ΜΙΣΘΟ 586 ευρώ μικτά δηλαδή 489 καθαρά για 40-50- χρόνια οι Έλληνες...

    Δεν φτάνει που θέλουν να τους δώσουν τα εδάφη μας , τα σπίτια μας, τα αεροδρόμια μας, τα λιμάνια μας, την ΔΕΗ, τα ΝΕΡΑ μας , τον ΑΕΡΑ μας , της ΘΑΛΑΣΣEΣ μας , αλλά θέλουν να τους δώσουν εμάς, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας ως δώρα , ΚΟΒΟΝΤΑΣ ΔΩΡΑ , ΑΔΕΙΑ ΑΔΕΙΑΣ ΣΕ συνταξιούχους τον 500 ευρώ ...

    ΑΥΤΌ ΚΑΙ ΜΌΝΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΟΣΟΙ ΥΠΟΚΥΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΕΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΕΚΡΟΙ, ΌΣΟΙ ΠΕΙΤΕ (ΝΑΙ ΣΕ ΌΛΑ) για αυτό και μόνο αξίζει παλέψουμε να σας σκοτώσουμε η να σκοτωθούμε... δεν θα σας προστατέψει ούτε και η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ που την χρησιμοποιείτε ώστε να προσανατολίζετε τον ΛΑΟ ,αυτοί οι φουκαράδες γιατί φουκαράδες είναι (εκτός από τους αρχηγούς Κασιδιάρη-Μιχαλολιακου) που τους βάζετε να άπονοπρανασταλίζουν το κόσμο ,με το να κυνηγά θεατρικές παράστασης, μελαψούς, ΕΝΩ ΞΕΠΟΥΛΙΈΤΑΙ Η ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.. Είναι στημένοι ακόμα και τα ΜΜΕ και αυτοί που τους πριμοδοτούν γιατί είναι ο κρυφός άσσος του συστήματος..

    ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ,ΠΡΟΔΟΤΕΣ,ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ, ΓΙΑΤΊ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΞΕΠΟΎΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΡΑΣΙΑΚΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.ΑΛΛΑ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΝΑ ΑΠΡΟΝΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΥΝ , ΓΛΥΦΟΥΝ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΟΥΝΕ (Ο ΚΡΥΦΟΣ ΤΟΥΣ ΑΣΣΟΣ ΕΙΝΑΙ).

    Η.Ο.Π.Λ.Α Μπούντζουκας Τηλέμαχος

    Υ.Γ .. Αργά αλλα θα ξυπνήσατε και εσεις αξιότιμοι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ίσως αύριο να μην σας χρειαζονται και εσας, ίσως έχουν (ευρωπαικους) βουλευτες Φουχτελους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγγνώμη κ. Τσιόκα αλλά ο Βενιζέλος δεν δήλωσε προχθές ότι το πασόκ (το -π- με μικρό) στηρίζει σθεναρά αυτήν την κυβέρνηση σε βάθος τετραετίας?

    ΠΟΙΟΝ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ ΡΕ ΠΑΣΟΚΙΚΑ ΛΑΜΟΓΙΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οταν μας πει ο Τσιοκας σε ποια χώρα νεοφιλελεύθερες πολιτικές ειναι αυτές της μεγάλης φορολογίας θα μπορέσουμε να τον πάρουμε στα σοβαρά. Αυτά που επικρατούσαν και επικρατούν στην Ελλάδα είναι ασφυκτικός και καταπιεστικός κρατισμός και δημόσιος πατερναλισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση