GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τη συμβολή του ΝΑΤΟ στην εκπαίδευση των αφγανών στρατιωτών ζητούν οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα κάλεσε σήμερα τις χώρες του ΝΑΤΟ να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν όσον αφορά τους εκπαιδευτές τω...

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα κάλεσε σήμερα τις χώρες του ΝΑΤΟ να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν όσον αφορά τους εκπαιδευτές των αφγανικών δυνάμεων, χαρακτηρίζοντας «δυσανάλογη» την αμερικανική συμβολή στον τομέα αυτό.
«Καλώ τις χώρες να να βοηθήσουν να καλυφθεί το κενό των 58 ομάδων» εκπαιδευτών, είπε ο αμερικανός υπουργός απευθυνόμενος στους 27 ομολόγους του των χωρών του ΝΑΤΟ και τους εκπροσώπους των 22 χωρών-συμμάχων του Οργανισμού στο Αφγανιστάν.
Οι ΗΠΑ παρείχαν δυσανάλογα υψηλό αριθμό τέτοιων ομάδων τα τελευταία χρόνια και «ζητώ τη βοήθειά σας για να καλυφθούν οι ανάγκες», πρόσθεσε.
Τα σχέδια του ΝΑΤΟ προβλέπουν την ανάπτυξη 460 ομάδων εκπαιδευτών και σήμερα οι ανάγκες είναι καλυμμένες σχεδόν κατά 90%, όπως ανέφερε νατοϊκή πηγή. Είναι όμως «δύσκολο» να εξακριβωθεί ο ακριβής αριθμός των εκπαιδευτών καθώς το μέγεθος της κάθε ομάδας διαφέρει, και εξαρτάται από τον κάθε τομέα εκπαίδευσης
Ο Πανέτα έκρινε επίσης ότι η εναλλαγή των εκπαιδευτών κάθε έξι μήνες προκαλεί «αβεβαιότητα» για το μέλλον των αποστολών αυτών και υποστήριξε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο παράτασης της παραμονής τους στο Αφγανιστάν.
Αναφερόμενος στις επιθέσεις που δέχονται τον τελευταίο χρόνο οι συμμαχικές δυνάμεις από αφγανούς στρατιώτες και αστυνομικούς και από τις οποίες έχουν σκοτωθεί 53 άτομα από τις αρχές του έτους, υπενθύμισε ότι ο ανώτατος διοικητής της Isaf, ο στρατηγός Τζον Άλεν, έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα αντιμετώπισής τους. Τα μέτρα που προτείνει ο επικεφαλής της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ στη χώρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την παρουσία ένοπλων φρουρών στις περιπτώσεις που ξένοι στρατιώτες συναντώνται με Αφγανούς συναδέλφους τους, την εκπαίδευση των συμμαχικών δυνάμεων στην αφγανική κουλτούρα και τη βελτίωση του ελέγχου στη στρατολόγηση Αφγανών.
Παρά τις απειλές που δέχονται οι συμμαχικές δυνάμεις, οι απώλειές τους έχουν μειωθεί κατά 30% σε σχέση με την περσινή χρονιά, κατέληξε ο Πανέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση