GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Employee Engagement: Δέσµευση για θετικά αποτελέσµατα

Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από συνεχείς αλλαγές και ένα κλίμα αστάθειας, το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον πλέον σημαντικό ...

Σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από συνεχείς αλλαγές και ένα κλίμα αστάθειας, το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί τον πλέον σημαντικό συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας. Η διακράτηση των ανθρώπων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δέσμευση που οι ίδιοι αισθάνονται. Ποιες όμως είναι οι πρακτικές και οι νόρμες που πρέπει να ακολουθηθούν πιστά ώστε να επιτευχθεί η δέσμευση αυτή και κατ’ επέκταση οι εταιρείες να αποκομίσουν τα οφέλη που απορρέουν;
Στη σημερινή εποχή όπου όλοι κάνουν λόγο για οικονομική δυσχέρεια, ανάγκη αναπροσαρμογής της στρατηγικής, μείωση του κόστους, αύξηση της ανεργίας, αβεβαιότητα, αστάθεια και οικονομική κρίση, οι εταιρείες αναλαμβάνουν έναν επιπρόσθετο ρόλο, να προστατεύσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους και να εξασφαλίσουν την παραμονή αλλά και την αυξημένη απόδοσή τους εντός του οργανισμού. Το ανθρώπινο δυναμικό λογίζεται ως ο κατεξοχήν νούμερο ένα παράγοντας της παραγωγικής διαδικασίας που είναι απαραίτητος και συνυφασμένος με τα αποτελέσματα που η ίδια θα επιφέρει στο τέλος κάθε οικονομικού έτους. Θεωρείται ίσως και ο μοναδικός συντελεστής που μπορεί να αποδώσει τόσο σημαντικά και απτά οφέλη, καθώς δεν αποτελεί «αναλώσιμο στοιχείο» με συγκεκριμένη μέγιστη απόδοση δεδομένου ότι εξελίσσεται και αναπτύσσεται συνεχώς μέσω επιπρόσθετης εκπαίδευσης και εξειδίκευσης που μπορεί να λάβει.
Οι άνθρωποι ενός οργανισμού θεωρούνται λοιπόν η κινητήρια δύναμη ακόμη και σε επιχειρήσεις που δεν προσφέρουν υπηρεσίες. Αποτελούν το μέσο για αποκόμιση κέρδους καθώς είναι εκείνοι που συναναστρέφονται με πελάτες και προμηθευτές της εταιρείας, δηλαδή το άμεσο κοινό αποδοχής του ίδιου του οργανισμού, ως προς την επιλογή συνεργασίας. Αναλογιζόμενοι λοιπόν τον ουσιαστικό τους ρόλο εντός του εργασιακού περιβάλλοντος έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με την απρόσκοπτη απόδοση τους και τρόποι για την αμέριστη προώθηση της εταιρικής στρατηγικής. Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν και με δεδομένη την εφαρμογή περιοριστικών μέτρων ακόμη και στον επιχειρηματικό κόσμο, η δέσμευση των εργαζομένων στην εταιρεία και τους στόχους της αποτελεί πλέον το μέσο για την επίτευξη των στόχων.
Ένα αρκετά δεσμευμένο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί ένα είδος εγγύησης για την παραμονή της εταιρείας στα θετικά αποτελέσματα που η ίδια έχει θέσει. Αποτελεί τον απαραίτητο συνεργάτη καθώς έχει αφομοιώσει τη στρατηγική και τους στόχους της εταιρείας, ενώ είναι διατεθειμένο να παρέχει την πλήρη στήριξή του σε ένα δρόμο που τη συγκεκριμένη περίοδο χαρακτηρίζεται από δύσκολες αποφάσεις και επιλογές καθώς η βιωσιμότητα των οργανισμών έχει αρχίσει να απειλείται.
Ικανοποίηση vs Δέσμευση
Ένα άτομο επιλέγει να ενταχθεί στο ενεργό ανθρώπινο δυναμικό όχι μόνο για βιοποριστικούς λόγους, αλλά και για την ικανοποίηση που λαμβάνει από την ίδια τη διαδικασία της εργασίας. Είναι ενεργός και εισέρχεται στον επαγγελματικό στίβο για να εξασφαλίσει το απαραίτητο κεφάλαιο διαβίωσης όπως και την ηθική ικανοποίηση ως συμμέτοχος σε κάτι ομαδικό, όπως είναι τα εταιρικά αποτελέσματα και στόχοι. Συνεπώς μία εταιρεία μπορεί να εισπράξει ή καλύτερα να προσφέρει την ικανοποίηση των υπαλλήλων της μέσω των αποδοχών τους, της αναγνώρισης των αποτελεσμάτων αλλά και της επιπλέον εξέλιξής τους. Η δέσμευση ωστόσο, που είναι ένα στοιχείο το οποίο επιδιώκουν οι εταιρείες να αποκτήσουν σε υψηλό επίπεδο, είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Σχετίζεται περισσότερο με το αίσθημα της σύνδεσης του ατόμου με την εταιρεία, το στρατηγικό της στόχο και τη γενικότερη πορεία της. Αποτελεί το δέσιμο τόσο σε συναισθηματικό επίπεδο όσο και σε πνευματικό.
Ένας δεσμευμένος εργαζόμενος συμμετέχει με ενθουσιασμό στην εργασία του, διακατέχεται από αίσθημα εμπιστοσύνης προς αυτήν, ενώ ενεργεί με τρόπο που προάγει τα συμφέροντα της εταιρείας σε κάθε επίπεδο. Συνεπώς είναι πλήρως κατανοητό ότι η ικανοποίηση των εργαζομένων είναι εφικτή με απλούς τρόπους, όμως η δέσμευση που αποτελεί έναν ακόμη πιο ισχυρό παράγοντα είναι κάτι το οποίο επιδιώκεται επισταμένω όμως απαιτεί και ιδιαίτερη προσοχή ως προς τη διατήρησή του. Το αίσθημα δέσμευσης είναι το «extra mile» που χρειάζεται να διανύσουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εταιρείες ώστε να έρθουν πιο κοντά σε ένα περισσότερο αφοσιωμένο εργασιακό περιβάλλον και η επίτευξη των στόχων να θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη.
Έρευνες και εξελίξεις
Η δέσμευση των εργαζομένων σε υψηλό επίπεδο ανέκαθεν αποτελούσε ζητούμενο από την πλευρά των εταιρειών ώστε να διασφαλίσουν ότι τα στελέχη τους δεν θα αποχωρήσουν εύκολα από το εργασιακό τους περιβάλλον και θα προσφέρουν τον καλύτερο τους εαυτό για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Aon Hewitt, σε παγκόσμιο επίπεδο, το 58% των εργαζομένων δήλωσε δεσμευμένο απέναντι στην εταιρεία του έναντι του 56% που ήταν το προηγούμενο έτος. Oι εργαζόμενοι σε δύο μόνο περιοχές παρουσιάσαν υψηλότερο επίπεδο δέσμευσης από το μέσο όρο, στη Λατινική Αμερική σε ποσοστό 71% και στη Βόρεια Αμερική με 64%, ενώ οι εργαζόμενοι στην Ευρώπη παρουσιάστηκαν ως οι λιγότερο δεσμευμένοι, σε ποσοστό μόλις 52%.
Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας υψηλότερο βαθμό δέσμευσης παρουσιάζουν όσοι ανήκουν στη γενιά Baby Boomer (γεννημένοι 1946-1964) ενώ αντίθετα ως λιγότερο δεσμευμένοι χαρακτηρίστηκαν όσοι ανήκουν στη γενιά των millennial (γεννημένοι μετά το 1979). Αναφορικά τώρα με την επαγγελματική θέση εντός της εταιρείας όπου εμφανίζονται οι πλέον δεσμευμένοι υπάλληλοι παρατηρήθηκε ότι εντοπίζονται κυρίως σε εκτελεστικές και ανώτερες διοικητικές θέσεις, ενώ σχετικά με τους τομείς που χαρακτηρίζονται από το αίσθημα αυτό σε μεγαλύτερο βαθμό, την εμφάνισή του κάνει το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού όπου κατέχει υψηλότερη θέση ακόμη και από τους τομείς οικονομικών και IT.
Μία άλλη έρευνα σχετικά με τη δέσμευση των εργαζομένων, η «The 2012 Employee Engagement Trends» που πραγματοποιήθηκε από την Quantum Workplace φώτισε κάποιες άλλες πτυχές της έννοιας αυτής. Η έρευνα αυτή αναλύει τις περιοχές από όπου μπορεί να αντληθεί δέσμευση των εργαζομένων, όπως η ευθυγράμμιση με τους στόχους, το αίσθημα της αξίας, η ατομική συνεισφορά, η εμπιστοσύνη στους ανωτέρους αλλά και τους συναδέλφους, η ικανοποίηση από την εργασία κ.ά. Αποτέλεσμα της έρευνας αυτής ήταν πως οι τομείς που προσφέρουν υψηλότερο επίπεδο δέσμευσης ήταν συνδεδεμένοι με το αίσθημα της αξίας εντός του εργασιακού περιβάλλοντος, την ομαδική εργασία και την εμπιστοσύνη στην ανώτερη ηγεσία. Συνεπώς οι εταιρείες που δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα τρία στοιχεία και επιτυγχάνουν υψηλά επίπεδα δέσμευσης εδώ, είναι περισσότερο πιθανό να παρουσιάσουν συνολικά περισσότερο δεσμευμένα στελέχη.
Managers & engagement
Παρά το αρνητικό κλίμα των εξελίξεων που υπάρχει σε κοινωνικό, οικονομικό και επιχειρηματικό επίπεδο λόγω της αισθητής συρρίκνωσης των εισοδημάτων-εσόδων, υπάρχουν διαθέσιμοι τρόποι ώστε τα στελέχη να παρουσιάσουν υψηλό επίπεδο δέσμευσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους ιθύνοντες να κρατήσουν στη διάθεσή τους αξιόλογα στελέχη απαραίτητα σε πολλές περιπτώσεις για θετικά εταιρικά αποτελέσματα. Μερικές από αυτές τις μικρές συμβουλές για τους managers είναι οι ακόλουθες:
- Πολιτική ανοιχτής πόρτας
Σε κάθε περίπτωση τα στελέχη κάθε βαθμίδας πρέπει να έχουν τη δυνατότητα επικοινωνίας με τους προϊστάμενους τους, ώστε να μπορούν να συζητήσουν τυχόν προβλήματα και εξελίξεις δημιουργώντας έτσι μία σχέση όχι σε απρόσωπο επίπεδο.
- Προσφορά των απαραίτητων δυνατοτήτων
Πολλές φορές οι managers επιλέγουν να επιβραβεύσουν ή να κινητοποιήσουν τα στελέχη τους με την παροχή δυνατοτήτων που δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες της πλειοψηφίας των στελεχών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει επισταμένη εξέταση των αναγκών πριν την τελική απόφαση.
- Παροχή δυνατοτήτων αλληλεπίδρασης των εργαζομένων μεταξύ τους
Οι ομάδες παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης όταν συνδέονται σε κάποια δραστηριότητας εθελοντικής φύσης, με αποτέλεσμα η παροχή τέτοιων δυνατοτήτων να θεωρείται ουσιαστική.
- Αναγνώριση των επιτευγμάτων
Οι managers δεν πρέπει αποκλειστικά και μόνο να επισημαίνουν τα λάθη ή τις παραλείψεις κάποιας ομάδας ή στελέχους, αλλά στον κύκλο των εργασιών τους εντάσσεται και η αναγνώριση της επίτευξης στόχων. Η αναγνώριση αυτή προωθεί την καλή ψυχολογία της ομάδας ή του ατόμου ενώ ταυτόχρονα εμψυχώνει για τη συνέχιση της προσπάθειας αυτής.
- Σύνδεση εργαζομένου με εταιρικά αποτελέσματα
Εκτός από την αναγνώριση που αναφέρθηκε ήδη, σημαντικό ρόλο κατέχει και η επικοινωνία στον εργαζόμενο του στρατηγικού στόχου ενώ η σύνδεση της εργασίας του με αυτόν και τον τρόπο που συμβάλει στην επίτευξή του είναι ουσιαστική ώστε να αισθανθεί μέρος ενός γενικότερου συνόλου και μέλος μίας μεγάλης ομάδας, της εταιρείας του.
- Κανάλια επικοινωνίας
Η παροχή απαραίτητων καναλιών επικοινωνίας είναι απαραίτητη ώστε να αποτυπώνονται συνεχώς οι ιδέες, οι απόψεις, οι ανησυχίες των στελεχών αλλά και να υπάρχει ανταπόκριση σε όλα αυτά από την αντίθετη ροή επικοινωνίας.
 http://www.hrpro.gr/default.asp?pid=9&la=1&cID=4&arId=3416

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση