GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τραπεζικός κολοσσός από τον γάμο Εθνικής – Eurobank

Η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση αναμένεται να απορροφήσει και το «υγιές» τμήμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μαραθώνι...


Η νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση αναμένεται να απορροφήσει και το «υγιές» τμήμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μαραθώνια συνεδρίαση χθες το απόγευμα μεταξύ των διοικήσεων των δύο τραπεζών για την επικύρωση της συμφωνίας
Ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, Αλ. Τουρκολιάς αριστερά ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank,
Ν. Νανόπουλος
Μια υπερτράπεζα γεννιέται από τον «γάμο» Εθνικής και Eurobank, που αλλάζει άρδην τον τραπεζικό χάρτη της χώρας και επαληθεύεται -έστω και με καθυστέρηση 10ετίας- η πρόβλεψη του προέδρου της Alpha Bank ότι η ελληνική αγορά αντέχει 2 ½ τράπεζες. Η νέα τράπεζα θα προκύψει με την εξαγορά από την Εθνική της Eurobank.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνέχεια η νέα τράπεζα αναμένεται να απορροφήσει και το «υγιές» τμήμα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, αφού «ξεκαθαρίσει» προηγουμένως ο τρόπος διαχωρισμού του σε καλή και κακή τράπεζα. Σε επόμενο χρόνο, σύμφωνα με πληροφορίες από τις ίδιες πηγές το νέο σχήμα θα περιλάβει κάτω από την ομπρέλα του και το τραπεζικό κομμάτι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί μία υπερτράπεζα που θα αποτελεί έναν ισχυρό κρατικό πυλώνα, στην Ελλάδα, αλλά και έναν ισχυρό τραπεζικό «παίκτη» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, με παρουσία σε 12 χώρες.
Η «ένωσή» τους είχε κριθεί και από τις δύο πλευρές ως η βέλτιστη λύση, ενώ μαζί μπορούν να διεκδικήσουν την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο οποίο κατέχουν ποσοστό πάνω από 6% εκάστη, συνολικά δηλαδή περί το 13%.
Δίκτυο 528 καταστημάτων και 1.383 ΑΤΜ διαθέτει στην ελληνική επικράτεια η Εθνική Τράπεζα. Στα 31,6 δισ. διαμορφώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2012 οι συνολικές καταθέσεις πελατών της Eurobank
Οι εξελίξεις επισπεύσθηκαν μετά την επιλογή της Alpha Bank από την Credit Agricole για την Εμπορική. Μάλιστα το deal έχει τις «ευχές» τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου όσο και την Τράπεζα Ελλάδος.
Με τη συγχώνευση Εθνικής- Eurobank αλλάζει εκ βάθρων ο τραπεζικός χάρτης της χώρας, καθώς πλέον δημιουργούνται τρεις ισχυροί τραπεζικοί όμιλοι: Ο Ομιλος της Alpha με την Εμπορική, ο όμιλος της Πειραιώς με την Αγροτική, που σύντομα αναμένεται να βάλει κάτω από την ομπρέλα του και τη Γενική Τράπεζα. Μάλιστα για την εξαγορά της Γενικής -που την κατέχει κατά 100% η Societe Generale-, από την Πειραιώς αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις μέχρι το τέλος του μήνα.
Η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα δημιουργήσει ένα πιστωτικό ίδρυμα με συνολικό ενεργητικό 177,7 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία Μαρτίου 2012, χορηγήσεις 109,7 δισ. ευρώ και καταθέσεις στα 87,9 δισ. ευρώ. Η νέα τράπεζα θα έχει στην Ελλάδα δίκτυο 944 καταστημάτων με 18.835 εργαζόμενους σύμφωνα με στοιχεία 2011.
Σημειώνουμε επίσης ότι η έκθεση της κάθε μιας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αντιστοιχεί σε εγγυήσεις ύψους 7,4 δισ. ευρώ για την Εθνική και 4,2 δισ. για τη Eurobank.
Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της υπερτράπεζας είναι η «ένωση» Εθνικής και Eurobank και το δεύτερο βήμα η απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στο οποίο οι δύο τράπεζες διαθέτουν από περίπου 6,5 (εκάστη).
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, αναφέρουν ότι τόσο η Εθνική όσο και η Eurobank ξεκαθάρισαν προς το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν προτίθενται να μπουν σε μάχη διεκδίκησης, εάν το ΤΤ δεν ανακεφαλαιοποιηθεί με κάποιο τρόπο πριν από την πώλησή του. Οπότε οι εξελίξεις στο μέτωπο του ΤΤ θα υπάρξουν, αφού οριστικοποιηθεί η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Οπως είναι γνωστό, στόχος της κυβέρνησης είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΤΤ, στο οποίο το ελληνικό δημόσιο κατέχει ποσοστό 44,5%, συμπεριλαμβανομένου και του ποσοστού 10% που έχουν τα ΕΛΤΑ. Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τρόικα επιμένει να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του ΤΤ, και ακόμα θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο και για αυτό θα πρέπει να «σπάσει» στα δύο, δηλαδή σε καλή και κακή τράπεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο σχήμα ενδεχομένως να περιληφθεί και το τραπεζικό κομμάτι του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό θα πρέπει να προηγηθεί η διάσπαση του οργανισμού με σκοπό να πωληθούν οι τραπεζικές δραστηριότητες, όπως είναι και το σχέδιο της κυβέρνησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η «ταυτότητα» των δύο τραπεζών
Η Εθνική Τράπεζα είναι η παλαιότερη τράπεζα της χώρας, με δίκτυο 528 καταστημάτων και 1.383 ΑΤΜ στην ελληνική επικράτεια. Διαμέσου θυγατρικών εταιρειών και καταστημάτων διαθέτει το ευρύτερο δίκτυο διανομής προϊόντων και υπηρεσιών από κάθε άλλη τράπεζα στο εξωτερικό με 1.131 μονάδες.
Ο όμιλος δραστηριοποιείται ενεργά σε 12 χώρες και περιλαμβάνει, εκτός της ΕΤΕ, 8 τράπεζες και 58 εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών και λοιπών υπηρεσιών.
Η τράπεζα διαθέτει μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις ταμιευτηρίου στο 35,1%, προθεσμιακές καταθέσεις στο 15,3% και καταθέσεις όψεως στο 22,9%.
Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 8,1% μετά την εγγυημένη από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 7,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Με την εξαγορά της United Bulgarian Bank στη Βουλγαρία (2000), της Stopanska Banka στην ΠΓΔΜ (2000), της Banca Romaneasca στη Ρουμανία (2003), της Finansbank στην Τουρκία (2006) και της Vojvodjanska Banka στη Σερβία (2006), η ΕΤΕ δραστηριοποιείται σε μια αγορά 125 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ομιλος Eurobank
Ο όμιλος Eurobank έχει σύνολο ενεργητικού 73,6 δισ. ευρώ και δραστηριοποιείται σε οκτώ χώρες.
Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, κατατάσσεται μεταξύ των ηγετικών τραπεζών στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, διακρίνεται στον τομέα Διαχείρισης Περιουσίας στην Κύπρο, το Λουξεμβούργο και το Λονδίνο και διαθέτει παρουσία στην Ουκρανία.
Μετά την υλοποίηση της πρώτης φάσης της ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας ύψους 4 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο Δείκτης των Βασικών Κυρίων Κεφαλαίων Core Tier I) ανήλθε σε pro-forma βάση σε 9%.
Οι συνολικές καταθέσεις πελατών της Eurobank διαμορφώθηκαν σε 31,6 δισ. στο πρώτο τρίμηνο του 2012. Στο εξωτερικό ανήλθαν σε 9 δισ.
Μέσα στο 2012 η τράπεζα προχώρησε σε στοχευμένες κινήσεις οργανικής ενίσχυσης της κεφαλαιακής μας βάσης, όπως η πώληση της θυγατρικής της στην Πολωνία και η αποτελεσματικότερη διαχείριση ενεργητικού και παθητικού, ενώ υλοποιείται η ήδη συμφωνημένη πώληση της θυγατρικής της στην Τουρκία.
ΡΑΛΙ ΑΝΟΔΟΥ
Εκτοξεύτηκε πάνω από τις 800 μονάδες το χρηματιστήριο
Το deal της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank έκανε «πύραυλο» το ελληνικό χρηματιστήριο. Για «δώρο» μεγάλης αξίας προς την εγχώρια αγορά έκαναν λόγο χρηματιστές, βλέποντας τον γενικό δείκτη να εκτοξεύεται πάνω απο τις 800 μονάδες με αυξημένους τζίρους και όγκους συναλλαγών.
Το έναυσμα για το ανοδικό ράλι δόθηκε με την ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών που ανέφερε ότι σταματά η διαπραγμάτευση των μετοχών των δύο τραπεζών (ΕΤΕ, Eurobank). Στις 11:09 το σύστημα ΟΑΣΗΣ δεν δέχονταν εντολές αγοράς και πώλησης των δύο τραπεζών. Τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας έφθασαν στο 4,48% στα 2,10 ευρώ και της Eurobank ανήλθαν στο 5,5% στο 1,15 ευρώ.
Οι επενδυτές μπροστά στο νέο τραπεζικό σκηνικό έγιναν «κυνηγοί» μετοχών και αγόραζαν ό,τι έβγαινε προς πώληση από τον τραπεζικό κλάδο.
Στις 16:00 ώρα Ελλάδας ο Γ.Δ. ήταν μια ανάσα από το προηγούμενο υψηλό των 847,63 μονάδων του περασμένου Φεβρουαρίου. Τελικά έκλεισε με κέρδη ύψους 5,05% στις 829,96 μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική ώθηση στην αγορά έδωσε και η είδηση για την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη.
Κέρδη
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ZTrade.gr, η Τράπεζα Πειραιώς βρέθηκε στην κορυφή των αποδόσεων. Τελικά έκλεισε με άνοδο 20,19% στο 0,50 ευρώ. Η Λαϊκή ανέβηκε 20%, η Τράπεζα Κύπρου 15,60%, η Alpha Bank έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ. Εκλεισε στα 2,03 ευρώ ενισχυμένη κατά 14,04%. Χρηματιστές εκτιμούν ότι ο Γ.Δ. κινείται προς την περιοχή των 980 και 1.000 μονάδων υπό την προϋπόθεση να ξεπεράσει τις ενδιάμεσες αντιστάσεις, οι οποίες να σημειωθεί είναι μικρότερης σημασίας από αυτή των 790 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 88,9 εκατ. ευρώ.
Εφη Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση