GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

New York Times: Γιατί η Ισπανία δεν ζητάει βοήθεια

Τι εκτιμά ο απεσταλμένος της αμερικανικής εφημερίδας στη Μαδρίτη Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μιλάει σε εκδήλωση για τις π...

Τι εκτιμά ο απεσταλμένος της αμερικανικής εφημερίδας στη Μαδρίτη
Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μιλάει σε εκδήλωση για τις περιφερειακές εκλογές στη Γαλικία που θα πραγματοποιηθούν στις 21 Οκτωβρίου (REUTERS/Miguel Vidal)
 
Ο ισπανός πρωθυπουργός δεν κινδυνεύει άμεσα να χάσει την εξουσία. Η ηλικίας δέκα μηνών κυβέρνησή του πήρε αυστηρά μέτρα για να ενισχύσει την οικονομία και έκανε περικοπές πολλών δισεκατομμυρίων για να περιορίσει τις κρατικές δαπάνες.
Oμως, η ύφεση βαθαίνει και η δημοτικότητα του Μαριάνο Ραχόι βουλιάζει μαζί της. Το ισπανικό ΑΕΠ θα περιοριστεί κατά 1,5% φέτος και άλλο 1,8% το 2013. Ο φαύλος κύκλος της λιτότητας είναι σε πλήρη δράση στην Ισπανία.
Η κυβέρνηση θα χάσει τους στόχους της για τη μείωση του ελλείμματος. Η φετινή χρονιά θα κλείσει με έλλειμμα 7% – αντί της τελευταίας αναθεώρησης που το τοποθετούσε στο 6,3% – ενώ το 2013 το έλλειμμα θα κινηθεί μεταξύ 5% και 6% αντί του 4,5% που είναι ο στόχος.

«Τότε γιατί η ισπανική κυβέρνηση δεν στρέφεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για βοήθεια;» αναρωτιούνται οι «New York Times». Ο απεσταλμένος της αμερικανικής εφημερίδας στην Ισπανία συνεχίζει ότι «κάτι τέτοιο θα περιόριζε το ρίσκο και θα μείωνε το κόστος δανεισμού τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ιδιωτικό τομέα» και συμπληρώνει: «Προτού πάω στη Μαδρίτη, πίστευα ότι ο κύριος λόγος που ο Ραχόι δεν ζητούσε βοήθεια ήταν η υπερηφάνειά του. Ομως, αυτή και η επιθυμία να περιμένει μέχρι να πραγματοποιηθούν οι περιφερειακές εκλογές στη Γαλικία, αργότερα μέσα στον Οκτώβριο, αποτελούν μάλλον δευτερεύοντες λόγους. Οι δυο κυριότερες αιτίες της καθυστέρησης είναι η έλλειψη σαφήνειας για το τι θα κάνει η ΕΚΤ καθώς και η ανησυχία ότι η Γερμανία θα μπλοκάρει την διάσωση της Ισπανίας», γράφει.
Ο Ραχόι δεν έχει ρωτήσει λεπτομέρειες τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Αλλά και να τον ρωτούσε δεν θα έπαιρνε μια σαφή απάντηση. Ακόμη κι έτσι όμως, θα παρέμενε δυνατό να πάρει μια ιδέα για το τι επιθυμεί η ΕΚΤ.
Το πρόβλημα σύμφωνα με τους «New York Times» είναι αλλού: στο Βερολίνο. «Δυστυχώς η Γερμανία επαναλαμβάνει ότι η Ισπανία δεν χρειάζεται βοήθεια. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί να προωθήσει ένα ακόμη πρόγραμμα διάσωσης στη Μπούντεσταγκ τρεις μόλις μήνες αφότου κατάφερε να πείσει τους γερμανούς βουλευτές να συμφωνήσουν με ένα υπερδάνειο προς τις ισπανικές τράπεζες».
Η Μαδρίτη έχει ήδη γίνει μάρτυρας του ότι το Βερολίνο έκανε πίσω σε ένα σχέδιο που θα της επέτρεπε να μεταφέρει στην ευρωζώνη το κόστος διάσωσης των τραπεζών της. Αντ’ αυτού η Μαδρίτη έλαβε απλώς ένα δάνειο. «Σήμερα δεν επιθυμεί να ζητήσει βοήθεια απλώς και μόνο για να μην λάβει μια άρνηση».
Σχόλια αναγνωστών (0)


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση